自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

知自己「好叻」
但唔知自己喺香港排成點
學習氛圍差,朋輩壓力未必專心讀書
甚至見你有心學習就玩杯葛
無人喺身邊諗住可以讀上去,識既朋友咁就一世

男爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-5-30 05:08
名校果啲先最識曳吖。我自己細個中小學都係名校,唔見得大家特別有heart讀書。我公司有個讀拔萃,佢都話個 ...

名校所謂「曳」因為人地讀書有餘閑
成日話名校大壓力根本係讀唔到跟唔上d人酸
根本係家長迫小朋友
入面學生喺學校唔會日日食左本書咁溫
大把課外活動日日出去玩

喺學校蝦同學蝦老師嗰d唔叫曳
都未去到逃學打交跟左出面d人玩

小朋友讀到書入到好學校就想佢行得順d
入間學校年年考第一以為自己入三大,原來只係可以讀high dip,至少佢一開始要自己知唔好會錯意以為自己deserve better
而名校annual report 真係九成幾入U,剩低嗰d係去外國,無一個係high dip
呢班人讀書真係唔難

你都講得出個仔身邊d朋友連中三都唔諗住讀
孟母三遷都想避開呢d concept啦
唔係個個青春期青少年會咁肯聽大人講囉

beebee67890    發表於 21-5-30 19:39

男爵府

foggyao 發表於 21-5-30 09:26
一百分。因為人哋名校,針對考試去教答題技巧咁去教,被操左都唔知。

至於包尾學校,老師就咁照書講,講 ...

你係咪誤會左
名校班學生就係適合讀書考試
呢個世界真係有啱讀書同唔啱讀書既人
名校大把已經同考試脫節既老師
係班學生自己好快明左,但又可以出去玩完再同其他人考公開試而又安安定定拎好成績
而又多校外閱歷接大學

賴學校老師要個仔考天材,以為名校辛苦同你操卷無意思
人地名校全人教育,課餘時間安排你出去見世面
執靚portfolio考外國名校
人地收all rounded,唔係只係考第一

男爵府

C.Humphrey 發表於 21-5-30 09:33
我大學同學好多神校名校生,佢地會講粗口、劈酒、食煙、落老蘭溝仔..... 但我唔覺得佢地曳,反而係又讀得 ...

要接受自己個小朋友未必係呢班人唔係易事
然後就谷小朋友補習同呢班人爭
而且講粗口出去飲酒根本就唔係曳正常社交啫
大學生唔玩下就浪費大學生活喇

男爵府

anteater 發表於 21-5-30 10:14
神校專收叻人,佢地唔洗點讀書但都可以考到好成績。
band1 有叻人,有勤力嘅學生,都有好成績。
band2 最慘 ...

係,最緊要家長要接受小朋友個定位,啱環境培育佢

wcpcelia    發表於 21-6-2 15:55

男爵府

Froggy_joe 發表於 21-5-30 19:35
好想知點解名校或者b1a學生鍾意走精面?價值觀又點樣被扭曲?

吃不到的葡萄是酸的

happylife28    發表於 21-5-31 02:53

首頁

尾頁

跳至