自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

朋友有意以bno移民英國。
我本身八十年代尾已移民(但不是英國),九七後回流,住外地十多年。
朋友認為我有移民經驗,可以比意見。分享下我確實絶不介意。
但一講到負面一些的實情、難處、隱憂,朋友就話我潑冷水
我話我唔係收$的移民顧問,報喜不報憂,你要知的不僅是移民的正面資訊,更需要知道負面的一切,早有兩手準備。
可能唔啱佢聽,之後唔多再問了。。。

男爵府

awah112 發表於 20-7-27 13:11
後生移民還可以, 中年打後移民,本來就係辛苦, 最主要都係為仔女...

都係。。。我老豆當年就係50+衹識A至Z帶住我兩姊妹移民

男爵府

yurijm 發表於 20-7-27 13:12
由佢囉
我都有朋友係咁
好奇怪,以前都唔覺得啲朋友咁偏激

如果一些無意移民的人向欲移民一方發表移民不利因素的見解,會被認爲係唔抵得想人陪踎香港踎過世

男爵府

Conybrownbb 發表於 20-7-27 13:24

睇下fb啲page,逢有人講起英國有啲咩唔好要注意,即刻成 ...

其實適者生存幾時都成立。移民就係考驗一個人或一個家庭於逆境中的適應、應變、可容性及生存能力。

男爵府

syyysc 發表於 20-7-27 13:25
為仔女做二等公民?

我做過移民,開頭一樣係"新移民",但呢個稱謂衹是表明身份,並無如在香港稱人"新移民"貶義和挖苦意味。
我好彩,從冇感受過"二等公民"的難堪或欺侮,衹係未入藉前冇投票權。而且作爲移民,心理質素非常重要。基本上,冇$的話衹有肯捱才可生存。。。其實,邊度都一樣,大概衹是程度上不同而已。

男爵府

lovececing 發表於 20-7-27 13:29
咁唔係潑冷水嘅,講左差嘅事出黎,起碼打定個底先,接受到嘅,有心理準備咪去law
...

係囉,佢問得我,我有乜講乜。唔信我嘅話一早唔應該問

男爵府

ChristieMing 發表於 20-7-27 13:30
比著我,我一定不會多言,相反我會鼓勵佢走㖭。香港分化得太厲害了,他們走咗,香港才能團結。
...

我本着朋友一場先分享下咋。。。冇估都真係玻璃心

男爵府

KamMui 發表於 20-7-27 13:32
係香港都唔肯由低做起憑咩去外地可以丫 班yc ...佢地呢班唔同97 前嗰班,97前嗰班都肯捱,呢班諗住過去嘆 ...

jm講中當中的亮點。
我是草根型移民。能適應衹兩個字:肯捱。
自問在香港生活也樣樣挑剔,怕辛苦怕蝕底,下下薄皮又要面,forget it。
有$的移民不需討論,討論也失卻意義,有$的移邊都得,揀中氣候環境,買間豪宅便成。

男爵府

Conybrownbb 發表於 20-7-27 22:23
當年唔同,好多新界人唔識字去到肯捱,賺英鎊,生活好過係香港。而家嘅英國已經日落得好緊要,疫情未爆前 ...

冇錯。根本兩代人。
我老豆在香港本來就草根,去外國又係草根,但賺左仔女讀書機會,日後多條路。
我過去嘅時候正值大衰退,都揾食艱難。但肯捱就過渡到。
而最重要係,我當地有親友,叫有枝盲公竹。
如果冇人冇物又冇$又冇專才,仲要呢個時勢,唔使堪輿學家批,都可預見其境況堪虞

男爵府

man09876 發表於 20-7-27 13:42
樓主唔好介懷同唔開心。
你真心分享比你朋友知道當時你遇到過的困難同問題,係好心話佢知。
如果你朋友真 ...

謝謝您。
我又冇好介懷嘅。。錦上添花容乜易,美言幾句大家和諧就最好,我當人家真心問,我真心答啫,點知唔啱聽

男爵府

Conybrownbb 發表於 20-7-27 22:42
講到肯捱,呢班香港王子公主都唔夠好多大陸移民同南亞移民咁刻苦耐勞啦! 講到洗碗做廚房都唔介意,佢哋又 ...

突然想起同期出現的移民個案,可供有意移民者參考一下
背景: 90年波斯灣戰爭
一家3口移民美西大城市
17歲妹(預科生,考入港大機會好高)放棄考A level移民,爲生活到埗後輟學打工,捱兩年才歸校園

18歲姊,會考5分,在港任文員,英語能力欠佳,移民後衹能做勞力工,一邊進修,4年後轉型入當地西人公司做文員,其後升職,成功在當地職場上生存

50+父, 技工, 草根出世.移民後在唐餐館做洗碗,辛苦,工時長人工低, 但叫有收入
28歲友人。同期移居美東大城市,本身香港大銀行職員,移民後試做超市理貨, 堅持不足9個月放棄綠咭回流

所以,以上所見,年齡、背景、是否肯屈就自己適應不利環境,往往是移民是否能順利的原因

男爵府

SaSally 發表於 20-7-27 17:55
其實為仔女根本唔需要移民, 直接送仔女去留學, 畢業後在當地搵工, 自己就留港賺錢, 我覺得咁先最有經濟效 ...

如果本身有筆$預左比仔女留學,呢刻就未必貪bno移民。
說穿了是貪。
仔女留學動輒2百幾萬一個,兩個仔女就4,5百萬。總之留完學未必可申請留當地,要有顧主擔保請你,半年內揾唔到人擔保就要執包袱走人。
而且包仔女讀書,又發夢地去到揾到好工,好似零成本咁。比拼一下投資移民使費,或仔女留學使費,即時覺得賺到笑

男爵府

farm712 發表於 20-7-27 17:25
你去邊度,我真係好想聽下實情,難處,唔好野。 虛心問。

我唔介意分享
我移民美西舊金山(即三藩市)
本人,當時17,香港中六等考A level,成績好,入港大中大機會好高(後來同班8成入港大中大浸大科大)
我講幾方面的難題:
1,經濟
本身冇$,係生活費都冇,靠老豆即時找工才勉強租到屋。姊妹二人唔會有書讀,我年齡去入college或大學,但持緑咭頭一年要比海外學生價。所以打兩年工搞店生活先。
2,樣樣都要$,係節衣縮食頭兩三年,幾乎用厠紙都計住

種族同化:
1,英文: 香港人的底係一定好勉強。我本身英文強又年輕,快適應。但開頭會常出現人地講太快聽唔明的尷尬情況。
2, 細路如入質素較差的學校,bully機會大
(再續,爆字數)

男爵府

eledak 發表於 20-7-28 08:08
我唔介意分享
我移民美西舊金山(即三藩市)
本人,當時17,香港中六等考A level,成績好,入港大 ...

3,要盡快建立社交圈,識朋友。尤其同背景的新移民,可互相照應。擇友要多元化,當時我識最多係內地人,台灣人,俄人,越南人。如果自覺身份矜貴看不起這些人,要即時溶入當地本土,會碰一面灰
4,學英文。港式中學畢業免強夠買下野找下錢。

生活:
1,必須學揸車。識有人冇,可能太窮,所以多年屈在Chinatown..住Chinatown 基本上是窮人指標。對大人影響較少,小朋友必自卑。
有車可去遠d,有時買舊大小小的傢俬也是自己搬。送貨服務唔係冇,分分鐘貴過你買舊野。
2,食。確係好平。但出街食就好貴,所以如果今日限堂食都頂唔到的人,去到會覺辛苦。最求期的早餐大約十元美金

男爵府

海之風 發表於 20-7-28 08:31
樓主,原來你係去三藩市, 咁啱呀我都有嘢想請教你

我有位大陸朋友有十年前移民咗個去三藩市 (佢老公都係大 ...

Langley在Alameda...係社大,不是大學。我都在那兒讀過兩個course.
讀夠分可有associate degree,即副學士。
佢可以transfer 去傳統州立或私立大學,但看成績考。
做文員可以的。我家姐就是。
應該是較低職的,不用寫報告那些。尤其如果中國人公司,有時需要人識中文。英文可理解指令就ok..你朋友在社區大學畢到業,絶對冇問題。
因爲加州華人多如蟻,歧視情況好輕微,機會亦較多。係生活指數好高,尤其樓價。
不過以他來講,做到文職

男爵府

海之風 發表於 20-7-28 08:40
即是在College 內衹接觸中國人?

估計唔會衹接觸中國人,美國人種太雜,乜人都有。好難專登避開外族。
我70歲老豆一隻英文都唔識,都有西班牙人朋友

wcpcelia    發表於 20-7-28 13:46
海之風    發表於 20-7-28 09:05

男爵府

我愛Corina 發表於 20-7-28 08:44
佢地d 野唔係有問題,係無咁靚,雞翼多毛過人自家牛奶都比較淡等等。。。

要求唔高,又貪方便都會 ...

牛奶似水

男爵府

萍pig 發表於 20-7-28 09:31
謝謝樓主分享。可否講下以現時班YC 過去大約可做那些工作,薪金水平vs生活水準?
...

英國我唔敢講,我係美國華僑。
當年同今日又唔同講法。
當年各方面因素都較有利。
首先,當年人襟捱,能放下身段
物質要求低,社會較共融。
我雖回流多年(因嫁香港人),但每年回美娘家住兩個幾月,對當地並冇生疏outdated.
如冇專業資格又冇人事關係,一般大學畢業生,在港做文職,不要預可以揾到相近工作,大概做開乜降兩三級(已叫好彩),總之就算找到同行,人工少三成起碼。
如冇大學畢業,一定唔使諗文職,一般做華人超市收銀理貨,或中餐館·

男爵府

wombatmama 發表於 20-7-28 10:55
好奇一問。。用咩資格移民?

我是親屬移民。
我阿叔申請我老豆(兄弟團聚),老豆可㩦朱滿21子女

男爵府

wcandtt 發表於 20-7-28 10:48
樓主,我覺得你老豆突然移民,要你挨2年先有書讀,浪費了你

謝謝您。
當時係我堅決想去。回想當初,我唔覺得後悔。外國月亮是否特別大不評論,但移民(不是留學),經歷過便明白這過程真的可以豐富一個年輕生命的閲歷。因爲當中爲生活爲環境作出的種種歷練,絶非一個順着考大學,讀大學,做兩份補習多個閑$買下Starbucks那種模式的年青人可得到的。
我18歲去做船務文員(西人公司)比人以爲童工,因衹似14歲,試過比不同顔色人種搭訕追求。一個女仔學識爆呔路邊損車底換呔。仲有好多好多,廣濶左胸襟和眼界,我覺得值。尤其捱過,日後什麽苦也處之泰然,這是終生受用,更可延至教育我的下一代。

dcnmxw    發表於 20-7-29 19:30

首頁

尾頁

跳至