自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

支持。
轉全日後學童自殺率上升好多,真係要研究下關係。

大宅

natnatbaby 發表於 20-10-28 00:46
不支持。下午又糸要補習,暫托,打機,街童。最大問題吾糸個個家長有時間睇小朋友,放左學無人管束很易懶散 ...

但放3點半,未一樣有你以上所講暫托問題,個個份工都放3點半?

學壞與否,與返學時間多少沒有關係,用繩縛住佢24小時就等於會乖?

幼稚園上下班問題,只是極少數極端家長個別行為,你都識講「午睡也沒有」,而家問題係小學全日制令不進取的家長都被逼有壓力,小學生連「正常睡眠」也沒有,更不用說午睡。

支持研究小學轉全日制與學童自殺率上升之關係。

大宅

noodle_noodle 發表於 20-10-28 01:27
有更多嘅係屋企人要返工,日做夜做無時間睇住仔女,又負擔唔到請工人嘅開支,結果小朋友放左學無人管,周 ...

半日放1點或全日放3點半,會影響童黨多與少?
學壞因素有很多,但一定不關那2個小時差別的事,反而那2小時差別,造成很多學童精神壓力問題。

如果因為無時間睇住個仔,你地更加要反對全日制呀,因為要創立「寄宿制」先解決到學童懶散,童黨,學壞,家長返工唔得閒睇仔等問題。

大宅

yokulami 發表於 20-10-29 23:35
唔係人人都唔駛做架喎

你不如開post支持創立寄宿制啦

大宅

IloveJJ 發表於 20-10-30 07:08
睇下幼稚園既全日半日比例,就知道咩家庭咩需求多,如果全日制真係咁需要,咁應該有好多全日幼稚園先啱。
...

曲線緊,d支持全日既人都ClS, 個個生完唔想湊或無人湊或要搵食就推d小學生全日制,全部理由都講自己,一句為小朋友著想都無。 明明而家全日只係放3點,無工可以咁早放。

咁唔想湊就開寄宿制啦,反正個邏輯都痴線。

大宅

傻蛋蛋 發表於 20-10-30 14:00
我唔支持返半日, 唔係因為家長問題, 小朋友下午主要係上視藝, 音樂堂, 學校輔導, 活動及功課堂, 佢鍾意多D ...

正正係理想年年講,但教育局咁多年無監管過下午上課問題,只有好少數學校咁自律會下午輕鬆。

講左10幾年理想中的全日制係下午點點點,第一批全日制小學生都已經大學畢業了,教育局都無監管過,既然解決唔到教育局同學校10多年問題,咁不如轉半日,下午開放校園俾有需要家庭托課,唔好逼全部小朋友都要全日上課。小朋友集中力有限,你俾佢上到3點半,吸收既野一樣唔會多到。

大宅

littlehoneymum 發表於 20-10-30 14:51
如果可以有選擇, 大部分家長基本上都係揀返全日 ! 身體最誠實 !

你確定?我唔會囉,少數唔係人呀?

首頁

尾頁

跳至