論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

Bergamot1 發表於 20-5-24 23:25
回覆 chbch 的帖子

唉,我好想炒咗佢,因為表現實在差,我之前在家了工作先至發現原來佢咁唔掂,日日都有 ...

身同感受,個印僱成日唔做野玩電話,我奶奶見到佢玩話佢,佢就擺我上枱話太太搵佢。最識躲係webcam拍唔到既位置玩! 警告佢幾次都唔聽,Agent 教我要收佢電話,晚上休息既時間俾返佢。點知佢仲問點解,仲話公司冇講!家陣我請佢定公司請佢?我再問,咁公司叫你要交電話出黎你交唔交,仲要話諗下先!第二日仲明目張膽睇電話,仲要駁咀話”我係睇,你想點?”分明就駁炒。我實在擔心佢煮飯俾奶奶食會”加料”最終都係炒左!炒佢果下仲要對住我講thank you!你說抵唔抵炒!
最好笑係agent 同我講姐姐返到公司臨時宿舍就喊晒口係度扮可憐!好彩我有裝Webcam 證明佢真係駁咀,不服從僱主指令。

Bergamot1    發表於 20-5-29 12:54

民房

wendy1224 發表於 20-5-29 10:12
好賤,同我之前個菲傭一樣,不停鬧我搏炒,之後阿sir話炒佢,佢就即刻好似中左六合彩咁超開心話thank you
...

d 姐姐搏炒就會同你搞對抗!做錯野做漏野仲當無野咁,覺得自己冇做錯咁!剛炒左果個就係覺得我地成日鬧佢,對住我地黑口黑面,對d客人或其他親戚就笑晒口,d親戚仲問做咩炒佢。我心諗,你唔係同佢住你當然唔知佢d衰野!激到你頭都痛埋!

民房

wendy1224 發表於 20-5-29 10:42

我依家呢件pk印傭就系咁,每日教每日話都系唔聽話,當我 ...

係呀!剛黎既時候都怕我話佢,都會肯聽,但過多一排就唔聽你講or 扮聽唔明,其實不知幾心水清。仲越黎越無禮貌,出門返黎都唔出聲,叫佢都唔應你,叫多幾聲就話聽到啦。。。咁聽到又唔應人!特別係奶奶有d撞聾,回應都唔應下點知你聽唔聽到?黎左3個月,搞到屋企家嘈屋閉!

民房

wendy1224 發表於 20-5-29 10:52
我依家呢件第一日返工開始都已經唔聽話

(emoji)我果件第一日返工推奶奶(坐輪椅)去飲茶已經戴藍牙講電話,嚴重同佢講左佢唔好,講電話唔專心過馬路超危險,出街少左冇用電話。但係就到屋企一路做野一路傾電話,問佢佢就話係聽音樂(emoji)全部都係嚴重錯誤,塞住耳朵咁奶奶叫佢都唔會聽到。結果要叫agent同佢講,先收斂。唔再用藍牙,但照舊機不離手。。。最終駁炒我先焗住要炒佢。。。

民房

Bergamot1 發表於 20-5-29 12:57
回覆 Kurahi 的帖子

對住我就黑口黑面(俾人工/利是時除外),對住其他人就四萬咁口,原來你D姐姐都係咁。 ...

係呢個咁衰,我都試過請到好姐姐,奶奶一叫馬上應,從來唔會工作時間睇電話,我whatsapp 完佢要買d咩(舊姐姐係台灣完約第一次黎香港廣東話唔識聽)仲要打返屋企,叫佢睇whatsapp 先入房拎電話睇。可惜佢話佢老公要佢返印尼,唔續約。。。

首頁

尾頁

跳至