潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 baby_CH 的帖子

我都拎咗利是封,仲同埋SA交換Pin toy都買咗,拎咗貨lu但講真,pin襯box麻麻地,雖然我勁鍾意box calf,但唔襯就真係搞唔掂,而且色唔靚

大宅

Pin toy box你唔而家睇? 佢而家pin toy啲款都好齊, 我怕你二月events反而唔齊,同到時可能要等其實如果一般般, 可能等睇下佢會唔會出新色好過, 我堅覺得兩隻pin toy box都麻麻

大宅

咁都係, 所以你等2月去睇就買?睇下2月event會唔會見到你

大宅

回覆 kwanyan2 的帖子

以我所以知,啡色(奶茶或焦糖)對街客難買,但有過消費紀錄會易買D。始終個waiting list都一直存在,好難會無啦啦有現貨凸出。但如果你個日好運,遇到個SA手頭有貨而佢無客等緊,可能會俾你現貨即買走。

大宅

其實呢隻綠真係好靚,當日SA拎隻袋俾我,其他客就即刻望住。有個客本身糾結緊揀乜色,佢見到後就決定訂呢隻色。呢個色同皮勁啱襯casual wear,而且又係皮帶。不過都知道好多JM比較鍾意穩陣嘅顏色。第二隻粒粒皮袋。

大宅

SA話日子其實未定, 而且我怕人多, 所以佢哋通常係搵個最少人嘅slot俾我. 但SA話有一隻袋我一定要睇, 係工藝款, 唔貴, 佢講完個工藝同價錢我又有啲心郁郁

大宅

回覆 efie 的帖子

佢唔算係配貨, 佢只係見你account有買過嘢, 就會俾你買啲熱門袋。買乜都得, 一件就夠, 之後亦唔會叫你再買, 因為你account已經有消費紀錄。如果你第一次唔係買大熱款或SA咁啱有貨, 咁就連呢一次嘅消費紀錄都唔需要。Delvaux真係無配貨嘅!

大宅

回覆 efie 的帖子

Mini Coolbox最近好似少貨返, 因為好多人都想要nano. 等嘅長度其實都係因SA同客人嘅record而已。
至於聽日個preview嘅新款, 大部份款係早幾個月前已經上晒IG story, 有啲客人都訂咗。有新嘅tempete款, 我幾有興趣入, 佢唔洗開蓋然後有個工藝籐籃款但好平嘅Pin bucket, 都有啲心動, Delvaux工藝款真係好難忍得到手. 我反而更期待佢點setup個場

大宅

回覆 efie 的帖子

其實preview係舊年10月定11月已經係歐洲做咗, 有埋呢個籐籃款, 所以熟客已經訂咗。呢個籐籃袋係Delvaux特登搵H Kelly Picnic個班工匠做,因為佢哋話如果唔係呢堆工匠做,係唔可以有個個特別嘅名。但佢個價同H Kelly Picnic價差勁遠,我之前都有諗住入手隻Kelly Picnic,不過覺得佢無乜flexibility同怕重,所以卻步了。

efie    發表於 23-2-10 16:31

大宅

回覆 efie 的帖子

仲考慮中, SA叫我如果想要就同佢講聲. 但我今年已經買咗兩個袋, 所以又唔想, 因為我都好肯定個籐籃袋我唔會用, 只會收藏。你有無嘢啱買呀?

大宅

回覆 efie 的帖子

我反而幾鍾意新嘅tempete個design, 唔洗開蓋, 舊年10月見到已經即刻問SA, 但我係Preview時發現入面係canvas, 所以無考慮。至於籐籃, SA好似話APAC係15個, 不過我覺得有啲重, 而且我又真係應該會好少帶出街, 應該唔訂lu

大宅

哈哈哈哈, 因為買咗一隻現貨同SO咗一個袋。SO都要等好耐先收到個袋籐籃袋如果我買,只係買個工藝袋返屋企收藏啦,我覺得之後個幾年都未必會有呢個工藝再出,都值得收藏下。不過你講得啱,最近我發現勁多人用Brillant and Tempete,有好多人甚至連個牌子名同袋名都唔識讀就買 好彩我個啲好少可會撞款,否則實不爽,(除咗我個隻白雪公主係比較容易撞之外)。

大宅

粉藍色個個係新design, 不過佢入面係canvas, 我可能等到佢入面都係supple calf先買

大宅

回覆 efie 的帖子

哈哈哈哈,其實我幾鍾意今次啲色,只係佢個價錢同全皮差唔遠,但又唔係全皮,唔太扺,所以無考慮
係呀,我有隻Pin Toy, 然後SO咗個tempete, 不過未傾spec呀,我諗等多一年半載差唔到有架啦

大宅

回覆 efie 的帖子

我又唔太清楚點樣先有得SO。我係買exotic,exotic通常只有某啲色,但絕對唔係我鍾意嘅色。於是SA就同HQ講,咁佢哋傾呀傾,meanwhile我就係過往所有色中揀啲俾HQ睇下整唔整到。到而家都未傾完,因為都唔止揀色,仲要揀Hardware色等。
至於價錢,其實我都唔清楚。當初SA只講咗個minimum and range,我end up係俾minimum 嘅1.5倍左右,俾嘅錢而大概可以買幾個同款。但都唔肯定夠唔夠,有剩就可以當credit用,唔夠就再俾,視乎spec而定。

如果係loyal customer而每年消費夠某一個金額,佢哋係可以訂個11定12款特別版,我都想要一隻

efie    發表於 23-2-16 08:21

大宅

各有各好啦,tempete無咗蓋雖然唔classic,但就夠方便,又比較casual d。
至於tempete mini,你唔問下你SA有無得SO?
不過通常可能要exotic皮先可以咁樣做到。
但如果係,你要趁快整,萬一停咗好耐,就真係無乜機會SO到。

本身佢地都想我整隻喜瑪拉雅lizard先,但我覺得個款比較成熟唔襯我,二嚟又覺得喜瑪拉雅係exotic中都好常見,唔太鍾意同人撞。(兩間分店d SA都話唔賣喜瑪拉雅alligator俾我,佢地覺得我個樣太細,極度唔襯。我地都話10年後先再買)

不過Delvaux嘅喜瑪拉雅都比其他牌子平,而且exotic皮比較少加價,所以對比其他袋抵買好多。如果平時忍到手買少幾個袋,都夠拎嚟買隻喜瑪拉雅Brillant。我諗下次再買exotic,我都有可能入隻喜瑪拉雅lizard先。

大宅

哈哈,我本身有tempete,只係覺得無蓋可以再塞爆啲個袋,會方便裝嘢。
Mini就肯定停。唔關大客定細客啦,我都係普通細客。應該任何普通熟客都SO到袋,不過要個SA唔怕煩去幫你夾,始終SO要幾個月時間follow up,左傾傾右傾傾,傾嘅時間都夠輕輕鬆鬆賣幾個外縫袋,少功夫少煩惱。

喜瑪拉雅lizard係唔洗SO,之前我都見到唔同嘅lizard袋。佢地通常係配銀HW多,但我鍾意用RGHW,所以都要SO去轉下啲spec,否則要等到個exact spec可能要啲時間。仲有就係SO可以決定啲紋路係點,雖然我都係相信個工匠嘅手藝,由得佢判斷我最近經過都有問過喜瑪拉雅aligator Brillant幾錢,係有啲貴,但都係個句,買少幾個就夠買一個終極boss。同買H d JM一樣,早買早享受,遲買貴幾舊。

哈哈,深啡色box pin真係好成熟架,所以我覺得盡量都係唔好買,要買就買粒粒皮,box皮留返嚟買Brillant or Tempete。個粉藍色toy pin我都有考慮過,SA們都話完全係我color,不過因為我已經有Delvaux粉藍色嘅袋。你快啲買個粉藍色啦,下次event可以用toy pin同JM相認呀

大宅

回覆 wenwendy_224 的帖子

我除咗Brillant GM, size全齊Tempete就差PM儲齊唔難啦...趁未加價快啲儲...

大宅

回覆 efie 的帖子

但真係好唔抵,之前出嘅D Tote比tempete tote大少少,只係外面無tempete嘅design,但平一半。新嘅tempete(crush or tote)都唔太抵玩,因為入面唔係皮,係canvas,但都3萬幾

大宅

我從來未買過廢包,但入手咗隻Pin toy,因為太可愛。之後發現又唔係咁細,都裝到好多嘢。放到幾張卡,少量現金,2支唇膏,2張紙巾,消毒酒精,咁就夠晒。我一部電話袋住係褸或褲袋,一部手拎反而我覺得其他pin太大,唔太靚。另一隻我之前想買嘅係限量嘅Osier Pin

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊