自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

peru 發表於 24-4-26 22:52
不知之前有沒有人POST 過, 但筆者寫得很到位, 剖析了小時候備受家庭疏忽甚至虐待過的你, 看看吧!
我節奴錄 ...

「父母傷害孩子傷到孩子決定疏遠他們」,這句非常好

男爵府

6299 發表於 24-4-27 17:36
x2
等於醫者父母心,虎毒不吃兒呢啲謬論
睇下南韓班醫生為錢為自己連人命危都不顧不醫

但係你有冇睇南韓醫生點解要罷工嘅背後原因?因為醫學院根本唔夠醫院 train up佢哋, 而政府草草了事只係增加醫學生名額, 連啲成績唔好都可以入讀醫科生,咁質素下降咗,病人更加危險。

男爵府

6299 發表於 24-4-28 01:18
那不是用垂危垂死病人去勒索,遲幾個鐘唔做手術已經無左條人命,已經有幾單係咁失救而死。政策失敗但用人 ...

如果你咁講, 係唔係未受夠足夠training , 就可以做醫生? 成績未達標,又可以做醫生? 咁大陸,鄉村裏面,啲醫生都可以嚟香港行醫 ? 如果隨便開放,隨便增加學額,受苦嘅只有病人。要知道,學醫係一個好重要嘅階段,如果連呢一個階段都冇, 咁醫療架構,仲有乜嘢可以保障病人?

男爵府

6299 發表於 24-4-28 01:18
那不是用垂危垂死病人去勒索,遲幾個鐘唔做手術已經無左條人命,已經有幾單係咁失救而死。政策失敗但用人 ...

而且你知唔知道? 韓國政府,響冇配套之下,冇足夠訓練之下,隨隨便便通過咗增加學額,3000個醫生,咁呢3000個醫生隨時會引發更加多醫療事故

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊