自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

hkgra 發表於 22-8-10 09:02
係啊, 戴番個罩會好0的, 有0的人真係驚狗

洗唔洗個世界圍住你班怕狗的人來轉? 我告訴你知吧, 人類比狗更可怕! 狗其實喺好單純的動物, 你地驚佢, 喺因為以為佢地會咬人, 是嗎? 喺唔喺細細個大人同你講啲狗會咬人的? 唔該啲家長唔好灌輸的錯誤信息比啲細路啦! 咁樣灌輸法, 唔驚狗就奇啦! 告訴你知吧, 好多家犬都唔咬人的, 就算咬, 通常都只會咬主人! 人家已拖住隻狗或入咗寵物車, 點咬你地? 人地真喺唔驚比你地啲人告咩? 仲有呀, 唔好見到狗吠就以為佢地喺惡, 狗有好多原因會吠, 開心會吠, 惡會吠, 同你地打招呼都會吠, 佢地唔吠, 唔通同你地講人話咩!

叫人同隻狗戴口罩嗰啲人, 唔該聽住, 你地知唔知狗戴咗口罩幾難呼吸呀, 佢地喺用條脷散熱架嘛, 你同佢戴口罩, 你想佢死呀!

多同狗狗相處, 認識多點狗狗的特性吧。狗唔喺你地想像咁可怕架咋。你地驚, 喺因為你地唔認識佢地啫, 不過如果無人拖住嗰啲, 小心啲就真, 因為你唔知佢地惡唔惡。放得自己行嗰啲, 都唔惡得去邊。

大宅

pinkypangng 發表於 22-8-10 10:04
我女就係好驚狗連貓都好驚架,我都想知邊有得教唔驚架同(emoji)我地會搭下一架,不過真 ...

你要多啲比你個女同狗接觸, 同佢地講, 狗喺人類的好朋友, 狗吠唔一定喺惡, 同你講野, 打招呼, 開心都會吠, 佢地唔識講人話, 只可以靠吠同人類溝通。狗喺靠個鼻去探索事物同認人的, 所以狗聞你, 其實喺想知你喺邊個, 佢地主要喺認味唔喺認樣架。 不過遇到唔熟識的狗, 唔好亂摸人地隻狗就真, 問問個主人可唔可以摸, 人地話可以, 即代表隻狗唔咬人, 就可以同佢玩了。

大宅

hkgra 發表於 22-8-10 11:18
回覆 Zahn 的帖子

甘你都理解下人地點解驚~驚就係驚,理解完都會驚~可能就係驚狗既人錯啦

你地驚喺因為你地唔認識狗的特性同行為, 你地一早已佢絶同狗溝通同認識佢地, 咁未成世都驚囉。哩個世人, 唔喺圍住你地啲人去轉架嘛, 要自己去適認調節, 巿區啲狗就話有主人跟住啫, 流浪嗰啲咁點呀, 成世坐喺屋企? 不過, 都要強調一點, 唔喺隻隻狗都唔咬人的, 唔認識佢之前, 唔好亂撩人。有時間就去狗公園門外企企, 睇下啲狗點運作啦。講咁多, 唔喺想你鐘意狗, 而喺想你知狗唔喺隻隻都惡, 人類都唔喺個個都好啦!

大宅

[quote]Sophia527 發表於 22-8-10 08:53
d狗在街去廁所,狗主其實只係灑下水,做個樣。

你肯定嗰啲喺清水? 你知唔知有啲睇上來喺水, 其實喺有料到既野來的? 順便喺度同養狗嗰啲人講, 唔該放狗時, 唔好淨喺用清水沖, 唔該落啲白醋或環保酵素落啲水度, 清水喺除唔到啲味架! 樓主, 如果你見到啲狗主唔同狗沖尿, 咁你就話人啦, 唔洗客氣, 哩啲人喺要罵的。

大宅

pinkypangng 發表於 22-8-10 11:40
我又無特別教佢同小動物接觸,我地本身都無養,但我會明白佢驚既心情,好似我咁貓狗甚至老鼠曱甴都唔驚, ...

龜, 你喺街無乜幾可見到, 但狗就唔同, 如果你個女見到就驚, 咁就唔喺咁好了, 你試下比佢遠遠咁見多啲狗啦, 細路比較易改, 大咗就定形, 但問題喺世界喺唔會圍住佢轉囉。

大宅

Carriegerrard 發表於 22-8-10 12:09
依家啲人真係好搞笑好自我中心
原來解釋完狗嘅特性就會唔驚?
真係笑死我呀

有啲野訓練出來架咋。有個人隻狗過馬路驚車, 之後個主人同隻狗企喺馬路邊, 喺咁比啲車驚過, 比隻狗見。結果? 隻狗最後未唔驚車囉。

大宅

Carriegerrard 發表於 22-8-10 12:27
我可以同你講
我由細到大都好驚蝴蝶
細個我父母成日去帶我睇蝴蝶等我唔驚

咁你留喺屋企, 唔好出街, 咁就乜都唔洗驚, 繼續諗人地喺自我中心自己唔喺囉。

大宅

JackieOn 發表於 22-8-10 12:29
唔怕怕狗或者動物的人,真係可以好似你甘講甘簡單,但怕狗怕動動物的人,唔係可以好似你甘講,了解下,接 ...

你地怕狗的, 就自己行開就得啦, 叫人同隻狗戴口罩去就你地? 哩啲叫體諒? 知唔知狗戴口罩分分鐘焗死架? 佢地無汗線靠條脷去散熱架嘛。

大宅

joyce1107 發表於 22-8-10 13:07
其實我以前唔驚狗的,但我試過有一次俾隻有人養既柴犬咬,我只係拖住個女靜靜地企係隻狗隔離無做任何動作 ...

我諗隻狗其實唔喺想咬你, 喺想咬經過嗰隻狗, 你企喺隔離, 佢咬錯咗。柴犬喺比較惡的, 自己放狗的時候都會小心啲, 問準主人佢隻狗惡唔惡我先比我隻狗行埋去。 如果你驚, 咁唔好行近啲狗度, 有啲人喺有陰影, 我明白的。

大宅

華妹妹 發表於 22-8-11 08:57
我就係好多朋友上黎我屋企想試下同狗狗接觸。
我兩隻唐唐好大隻60幾磅,小朋友好快已經敢摸狗。
不過真係 ...

其實至緊要派定心丸比人, 當然你要肯定你隻狗好馴唔咬人先咁做。我隻狗好鍾意講野, 遠遠見到自己的狗朋友會吠, 見到人類朋友會吠, 開心會吠, 當然覺得對方不懷好意都會吠。有啲人想摸我隻狗, 問摸唔摸得, 我話佢會吠, 不過佢唔會咬人。你要比個心理準備人, 老實講, 突然咁間吠, 喺人都會嚇親啦, 總之你要預先話比人知隻會有乜反應, 等人有心理準備。如果你啲朋友仲喺唔敢摸你隻狗, 你可叫佢地比隻手比狗狗聞下先, 睇狗狗有乜反應, 你朋友如果見到狗狗唔喺咁惡, 過多啲日子, 佢地可能會無咁驚。我鄰居都好驚狗, 我隻狗一吠, 佢就驚, 我同佢講, 佢喺同你講野, 同你打招呼。佢而家基本上已經唔驚我隻狗, 雖然佢都唔敢行埋來, 但每次見到我地, 都會同我隻狗講下野的, 好明顯, 比當初, 佢已經進出咗。

大宅

華妹妹 發表於 22-8-11 13:21
所以狗主真係要自律,要人地接納,先要做好自己先。
我好好彩,全部鄰居都鐘意狗,我前後左右全部都有養狗 ...

喺呀, 狗主都要自律架, 就喺嗰啲放狗唔執狗屎, 狗尿尿完又唔做清潔嗰啲人搞到啲人討厭狗之嘛, 可以講話喺陀衰家囉。不過有啲人又真喺蛇gwe咗啲, 隻狗已經被拖住甚至比人入埋袋都驚, 作為狗主, 哩樣我接受唔到。

大宅

QNDEC 發表於 22-8-11 13:24
啲狗去完大小二便是但噴啲水就算

用得個噴字即喺人地已經加咗野落啲水度啦, 唔好以為人地攞住樽野就一定喺清水先得假。

大宅

[quote]華妹妹 發表於 22-8-11 13:40
呢個我深同感受,拖住隻唐唐,在條10個人打橫行都夠既路上放狗,離遠有一男一女,見佢好似望住我隻狗,睇佢表情我估佢地可能驚。我即刻要狗狗泊埋牆坐定定,狗狗都坐定定。點知個女人行到我附近好大聲咁同同佢隔離個男人講:好驚呀咁大隻狗仲拖出黎周圍行,咬到人點算,呢度行人路架。聽到果下堅嬲,我即刻同我狗狗講:好驚呀!咁大個人周街行,我地快d走啦,被人咬到點算。[quote]
哩啲人比狗主小都唔洗可憐, 老實講句。成條路咁闊, 喺米佢專用? 驚未走埋一邊行囉, 咁驚, 就唔好出街啦, 鎖住自己喺屋企就最安全! 有一次我同隻狗撘lift, 已經入哂車, 啦哂鏈, 有人經過講, 有無搞錯, 帶隻狗撘lift. 我想講, 嗰部機喺政府街邊比行人用的, 乜狗唔撘得架咩。

大宅

QNDEC 發表於 22-8-11 13:41
咁你有咩證明嗰啲唔係清水呀。

咁你有咩證明嗰啲喺清水呢! 如果喺清水, 入落個樽就咁倒出來就得啦, 洗鬼噴咩! 你唔知喺因為你無養過狗無經驗啫。仲有呀, 我以前用噴水壺, 而家唔用, 喺因為噴水壼成日壞, 同埋成日咁噴, 隻手有問題; 而家用水樽桔啲窿當花灑咁沖啲尿, 唔好以為嗰啲喺清水, 入邊嗰啲喺酵素來的, 會分解啲尿。所以唔好以為人地攞住樽水就一定喺清水囉。

大宅

annakit 發表於 22-8-11 14:07
我真係想知, 如果驚曱甴要唔要認識曱甴特性, 同曱甴溝通, 去自己適應調節 :joyous ...

乜你喺街見到曱甴咩? 而家喺講緊啲狗喺街度喎。你自己驚狗, 行開未得攞, 做乜要人同隻狗戴口罩去就你地呢? 你地驚狗, 喺因為你地唔認識狗的特性先叫你地花啲時間去認識下佢地, 好讓你地唔驚啫。如果你地唔願意咁做, 咁未行開或索性唔好出街未得囉。哩個世界, 唔喺淨喺屬於人類架。

大宅

annakit 發表於 22-8-11 15:21
你攪錯左, 我唔係驚狗, 只係純粹討厭自私冇公德心既狗主

你地直頭喺街見到啲狗主唔同啲狗清理大小便的話, 罵啦, 唔洗客氣。但驚就要學識唔驚, 因為無可能滅絶啲狗。

首頁

尾頁

跳至