自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我係一個內向,很少說話,不擅交際既人,和同事工作時都絕少傾計。以前把全部時間照顧囝和家庭,少與朋友聯繫。久而久之,多年沒有和明友聯絡了。依家年紀已近半佰,囝大了,父母又走了,有時想搵個人傾下計都無。每曰放工只是返屋企。依家重有無可能識下朋友,令生活充實D?

別墅

回覆 lo94602611 的帖子

我唔信教,唔想返教會。

別墅

回覆 DoReMi媽媽 的帖子

我未結婚前參加義務工作發展局,但分配俾我既 只有在弱智人士日間護理中心做(好似係連續幾個月既星期六,做個幾鐘,得我一個義工),其餘既都係無線播嘅慈善籌款去無線錄影廠聽電話,好無聊,而且識唔到朋友。

別墅

回覆 annachaubb 的帖子

我之前試過同屋企人跟旅行團,最多都係旅行期間同旅友風花說月幾句,返港就散。真係未試過旅行完仍會聯絡。

別墅

回覆 DoReMi媽媽 的帖子

申請義務工作發展局義工時填你想既服務地區和性質,嗰時等好耐先等到佢地分配,若拒絕又要再等。唔係同時有好多份任我揀。

別墅

回覆 dragonmanbaby 的帖子

佢又講得啱喎😂😂但我無興趣認識神。我屋企有人信教,之前俾面去過教會,佢地好 aggressive 去表示友好,去 approachi你但講多一兩句就叫你認識神,我真係接受唔到。

別墅

回覆 misssheep 的帖子

我唸要認識耐D才會傾心事

別墅

回覆 bananaGi 的帖子

你又講得啱。我唸番我以前幾間公司玩得埋嘅同事(會一齊約出去玩)都係佢地主動同我傾計,和我混熟先。同埋可能嗰時大家都係年青人,會約出街玩。

別墅

回覆 challenging 的帖子

我都覺每日時間都過得快。平日放工就去街市買定餸,仔回家食飯就趕住返去煮飯,仔唔返來食我就自己簡單整個碟頭飯食。每日做完家頭細務,晚上上下網就已經零晨。我意思係心靈唔充實。舊時仔細,要理佢D功課,安排和陪佢課外活動,興趣班等,假日帶佢出去行下玩下,好忙。依家佢讀大學,有佢既同學,朋友,佢既學習和活動已不用我involve。發覺朋友,甚至可閒聊既鄰居街坊都無個。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊