自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我2歲半仔之前都退咗私幼pn,3歲以下無打針唔敢返,咁細個實摸口摸鼻摸眼,前排得zoom但佢又太細,所以退學慳錢。下學年K1睇下疫情點先決定。

珍珠宮

leungszeon 發表於 22-6-21 17:26
我估都幾難發生了

中國出生率都負數了,更何況成本更高的香港﹖真心睇唔到香港有乜動力可以令人生小孩

主要無咩配套,政府總是偏幫外傭,托兒所不足,房屋問題,產假又小,大肚婆被歧視。政府口話鼓勵生育,又不津貼下企業比懷孕員工,等企業少啲怨氣,又不修正外傭條例,又不增加托兒所.....而家仲加埋社會不穩定

珍珠宮

myfaye 發表於 22-6-22 10:15
我都係退左名私幼PN, ZOOM真係白交費, 復課之後再報番, 好多學校都有位

我諗住比佢打埋2針先返,應該就快開6個月-3歲科興針,我全家包括3歲以上細路都打晒3針

珍珠宮

mandy952 發表於 22-6-22 11:43
其實托兒問題先最重要,反正幼稚園又要摺,咁不如轉做長全日,双職可以返工,但香港開一間長全日嘅幼兒園 ...

我覺得你呢個idea好好,應該email比政務司司長。有人才有地方,可以轉全日托兒,幫下啲雙職家庭,但政府要津貼,月費唔好貴過請外傭。政府想人生育真係要有支援。

珍珠宮

mandy952 發表於 22-6-22 12:28
其實幾年前停双非已經有人講過,不過政府好似聽唔到咁
而且社會福利署唔知點解係有限長全日幼兒園嘅數目, ...

希望下屆好啲!唔好淨係照顧啲商家同外籍人士!

首頁

尾頁

跳至