自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

香蕉煎餅 發表於 22-2-5 20:52
咁又唔使咁講。。你有無小朋友?有啲人一屋3個小朋友,幼稚園,初小。。係咪可以幾個月唔出街?
...

啲人真黑心,咁嘅說話都講得出,我絕不贊成仲帶小朋友周圍食和玩,但我不會見到公園有小朋友在玩,做下運動就出言咒詛小朋友快啲中招,病在家中不用再出嚟。
此番言論令人心寒,抗疫抗到人性都冇埋。
小朋友如果能長年累月困在家,而沒有情緒問題,冇社交問題,這樣很好,但事實很多小朋友的確出現情緒問題。
我眼見bk勁多家長之前不想輕易停課停學,原因就是經歷長期停課後小朋友出現負面情況。現階段疫情嚴峻當然要停課,但俾小朋友間中落去樓下公園郁動都是死罪,仲要咒孩子們病,咩事啊?!真的講唔出口呢啲惡毒說話。

大宅

crazypaper 發表於 22-2-5 22:10
係,我唔贊成小朋友去公園一群群咁玩,但同屋企人出去平台行下,或有啲根本無工人,要同埋屋企人去買餸就無 ...

最後一句畫龍點睛。
咩選擇都好,絕對不會咒小朋友病。

crazypaper    發表於 22-2-5 22:21

大宅

Myannes 發表於 22-2-6 08:21
你都幾毒
大人番工中招率仲高啦
餐廳早餐/中午都大把人

我都有同問,如果依其標準,大人是否都為了抗疫唔好返工,如果老細唔俾wfh,應否辭職?出街有機會感染然後回家連累家人。當然,返工搵食係必要,買餸都仲可以網購。俾小朋友出去樓下平台或公園放下風,郁動下,有人覺得不是必要,有人覺得必要,視乎自己點睇和小朋友性格係點,有啲小朋友係sen,日日困住係好辛苦。自己可以數月不出家門,不代表人人可以做到,人地帶小朋友去樓下都要咒人地子女,希望佢地遭報。落去帶小朋友晒下太陽郁下,都不是除罩食嘢開p,又冇搭車冇入食肆,都包容唔到?現在抗疫和打針議題都成了道德戰場,像以前黃藍之爭,好多言論都得極端,十分詫異。

大宅

Myannes 發表於 22-2-6 08:51

已經冇學番冇公園玩。

同意啊~第一波時,我們全家試過好多日冇俾小朋友落去,在家同佢跳鄭多燕,玩遊戲,砌lego,畫畫,開頭係ok的。
有天,我女望住窗外,喊住問我仲要困在家幾耐?好掛住啲朋友,又唔可以出去。
當然你可以選擇同佢解釋,請佢繼續忍耐,但最後我就決定同佢去家裡後面有座小山,每日下午都帶佢行下山,因為嗰段時間人較少,我們戴住口罩,佢執下樹枝松果,佢心情開朗返啲。同埋困家日久,佢氣血都差好耐,好易攰,因為家裡不是幾千呎大宅,可以走動的地方不多。
在家抗疫應該的,做得到當然好,但是否人人都做得到?是否要全天候留家,一出街行下就咒人中招活該?這個有待商榷啦!

首頁

尾頁

跳至