自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

yyycheng 發表於 22-4-3 19:00
好同意你嘅講法。 反而覺得中國真係洗得太多錢係檢測, 其實應該加強醫療, 老人幼童 醫護。 始終病菌都 ...

將檢測使嘅錢,攞嚟起多幾間醫院,全民派新冠藥物,改善家居檢疫所需嘅配套,仲實際。新冠病毒唔會消失,全世界都有,可以封得幾耐。當全世界開放,祇有中國封鎖,慢慢外資就會走,經濟代價好大。冇經濟就冇就業,清零又有乜用,都冇錢生存啦。衹要強制全民打疫苗,打齊三針,死亡率咁低,開放又有何懼?

大宅

JFNL 發表於 22-4-8 15:01
上海人被困多則2x日少則1x日,有些只派過一些蔬菜丶甚至有些完全沒有派過,很多人就快斷糧求救
...

https://mp.weixin.qq.com/s/S2bxlYiik_ZVpZwCImF8MQ

微信公眾號都有好多上海求救嘅post,好彩香港政府冇聽啲愚民講,又封城又嚮高峰期做全民檢測,如果唔係,未染疫已经饿死喇。

大宅

Adiezz 發表於 22-4-10 18:21
動態清零才是尊重科學。中國尊重生命、科學研判,主動選擇動態清零的防控策略,並有能力成功執行。兩年多來 ...

好彩香港仲有表面上嘅一國兩制,至少唔使好似上海咁一定要封到清零為止,否則真係暴動都似。

大宅

SNA 發表於 22-4-10 18:49
我都好擔心佢上任只聽中央命令,香港通關無望

同擔心+1,最驚佢走強硬清零路線,咁香港真係死得喇。希望佢會聽多啲意見,唔好只識盲目跟隨清零政策。

大宅

restahaus 發表於 22-4-10 21:36
因為現有的疫苗僅有效幾個月, 不停地變種, 可能下一個變種非常致命.

清零派嘅理據不外乎
1. 可能有嚴重後遺症
2. 可能有好多人死亡
3. 可能有更嚴重變種病毒
4. 可能會出現醫療擠兌
假設真有呢啲可能,點解唔根據呢啲可能去做相應嘅應急政策?而唔係只行一條全民封鎖嘅路。解決問題唔係只有一條路,但內地嘅清零政策就假設只有呢條路可行。
共存政策係可以通過政策強制接種疫苗,全民高疫苗接種率,减少因病毒而死亡;增加家居隔離支援減少醫療擠兌;因應病毒的毒性減少防疫政策造成嘅次生災害和經濟震蕩,並非乜都唔做嘅所謂躺平。但內地嘅宣傳就將共存等同躺平。

大宅

restahaus 發表於 22-4-11 14:19
A) 共存政策係可以通過政策強制接種疫苗,全民高疫苗接種率 - 香港不是強制接種疫苗, 不是全民高疫苗接種 ...

A)正因為疫苗有效,所以三針重症率好低,而家死亡嘅99%冇打三針。香港沒有強制接種疫苗,新加坡係冇接種疫苗嘅要自己畀醫藥費,奧地利立法強制接種疫苗,唔係香港搞嘅唔湯唔水嘅疫苗通行證
B)只要有足夠家居隔離支援,無須封鎖整棟樓,影響居民生計,睇睇葵涌邨封幾日已經好多人喺大堂嘈,就知封鎖政策不受歡迎
C)自然裡面永遠有病毒存在,以前有西班牙流感,而家有新冠病毒。假如有新病毒,科學家自然會畀政府意見要點處理,正如Omicron啱出嚟個陣,世界各國即時封鎖,而後來發現毒性低再開返。而唔係一直封鎖到呢個世界冇新冠病毒為止。

大宅

restahaus 發表於 22-4-11 14:19
A) 共存政策係可以通過政策強制接種疫苗,全民高疫苗接種率 - 香港不是強制接種疫苗, 不是全民高疫苗接種 ...

D)歐美外國已經唔在乎有幾多確診,關注點已經係每日住院人數,只要呢個數據喺承受範圍內,就可以放心解除防疫限制。Omicron嘅確診者99.7%輕症,可以自己痊癒。重症又有9成有效嘅特效藥,所以人哋先會放開。唔通全世界都蠢,只有中國朝鮮清零先英明?
E)要各行各業自己未雨綢繆,咁香港死得了,外資唔會去一個經營風險好大嘅地方。香港繼續鎖港,外資自不然會去新加坡,或者直接入內地,內地市場大,有生意做依然可以吸引外資。香港市場細,如果經營風險大,仲出入困難,搵乜嘢吸引外資?冇資本就冇就業,最終損害嘅咪香港人嘅利益咯。

首頁

尾頁

跳至