自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

虛報重量!
啲裝置盡快安裝好,冇去check完又check是否冇問題安全⋯⋯
唔止個mon,基本上所有裝置差唔多都超過重咁滯!
求其報個重量,總之等康文署快快批准個申請圖則,
可以等個演唱會盡快上馬,你話主辦單位冇俾壓力
個製作公司,我絕對唔信。

子爵府

[quote]milkteabb 發表於 22-11-11 15:29
虛報完都要有人verify, 康文先會批架[/quote]
所以咪講咗呢個係第一階段嘅行動,隨時會有更多人有刑事責任被捕!何況簽圖則個工程師,分分鐘係根據藝能報嘅資料嚟計數,不過佢有冇辦法甩鍋?就睇吓遲啲佢會唔會被拘捕了。

子爵府

kwokdicken 發表於 22-11-11 07:48
多謝警察終於還Mirror一個公道
班hater而家無得再拎咩阿Mo去無理攻擊Mirror ...

冇錯,真係唔關藝員事㗎,反正佢哋都係打工,邊個叫公司係都要幫佢哋開演唱會賺錢呢?雖然佢哋都有份袋錢落袋

個製作公司仲要虛報器材重量,啲器材實際超重得離譜,原先嘅圖則肯定過唔到康文署,
大國文化真係唔知呢件事?有冇迫藝能想辦法搞掂?所以唔更改個演唱會日期。

其實作為鏡粉嘅你們,你哋嘅心愛偶像其實係同舞蹈員一樣,係啲咁牙煙豆腐渣工程下唱跳⋯⋯
所謂君子不立危牆之下,你哋應該一齊,同仇敵愾,一齊去指責度所有強推呢個豆腐渣工程上馬
嘅人!

子爵府

s160656 發表於 22-11-11 10:14
但由day 1開始,班dancer 已經嘈緊有安全問題喎。

今次件事好似係day 3 就發生。

記者會上,警方喺紅館嘅閉路電視錄影帶上發現:
個mon 當日較早時候已經出現問題,需要工作人員上去調教,
但係之後冇啲技術工程人員去檢查,究竟可唔可以繼續進行演唱會!

你估呢件事,演唱會主辦商知道嗎?
A)唔知
B)知道,好似話某人坐鎮安全監督㗎喎!所以堅持要繼續進行演唱會?

子爵府

weiwei 發表於 22-11-11 16:03
其實啲重量點解唔一早交比康文處?
要喺演唱會前幾日才給康民處?

因為終於作掂條數吖嘛
計過用呢啲數字,康文署就唔會要求佢哋重新設計過個舞台,就會出許可證。

你諗吓報實際數字,佢哋呢個舞台可以俾佢繼續存在嗎?
淨係掛個mon嗰條鋼索既安裝已經錯咗!
你諗吓實際有幾多千磅嘢喺紅館個天花板上高⋯⋯⋯
今次跌落嚟係阿Mo唔好彩,亦都因為身份問題,俾某啲人死命咁淡化消息,
如果唔係舞蹈員,而係嗰12個或者其中一個呢?
你估嗰件事可以咁容易淡化,仲唔嘈到拆天咩!

我一直覺得好奇怪,個mon跌落嚟個位置,係咪只會有舞蹈員,唔會有鏡仔企嘅咩?
我記得記者會話,佢呢啲超重mon係有三個㗎!!!
鏡粉點解唔諗吓,如果個mon跌落去鏡仔身上呢?
點解唔去為自身偶像嘅安危去諗呢?所以唔好再幫某間公司洗白了,佢哋真係唔知呢啲虛報重量事?
佢哋真係唔知呢個舞台設計,用左器材真正重量,而交上去嗰張圖則絕對唔係過唔到關咩?

子爵府

nancy29 發表於 22-11-11 17:28
一早就知幾月幾日開演唱會,有經驗嘅其實會有哂timetable 幾時要有設計圖,幾時要有物料等,佢搞到要虛報 ...

政府5:45個記者會,有記者問點解要臨開香演唱會前幾日先交圖則?
康無署個副署長嘅答覆先至知道,圖則一早交咗,不過耐唔耐就更改加啲嘢,
好似警察記者會講嘅臨開市演唱會前幾日先至交齊資料,係因為佢要喺個天花上,
要加啲擴音器材,康文署嘅工程師就係根據佢要增加嘅嘢,而去計吓呢啲增加嘅設計,
對體育館嘅天花結構有冇影響,根據佢哋報嘅數字當然係冇問題,所以咪批囉!
首先,究竟你估呢啲更改係邊個要求呢?係藝能定係大國文化?
亦由呢件事就更加透露咗一個事實,臨時增加擴音器材,即是嗰啲Mon同埋其他嘅器材,
一開始已經報假數!
因為知道按照實際嘅重量基本上個舞台要重新設計過,一開始遞交嘅圖則已經係假㗎?
究竟除咗藝能,仲有冇人知道要重新交嗰張圖則呢?
究竟簽呢張圖則嘅專業人員,知唔知道圖則與事實不符呢?
啲記者係咁追住問康文署嘅責任!冇一個記者問,究竟簽呢張圖則嘅工程師有冇需要負責!

首頁

尾頁

跳至