自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

經過一番努力, 集合咗bk一眾有心之士, 終於完成這封公開信, 請各位登入以下請願網站, 簽一個名表示對政府的福利政策的不滿.

是次行動, 我們並沒有歧視及針對任何申領綜援的人, 是就政府濫發綜援的政策有所不滿及對於那些有工作能力的後生仔女唔做野, 食阿公的人作出申訴.

還有那些一心想取香港福利沒想過為香港出力的那班 "新力軍" 作出強烈不滿.

故此, 納稅人的你, 睇唔過眼的你, 請簽名支持反對政府養懶人.

功德無量~~~~~

http://www.petitiononline.com/bk080329/petition.html

水晶宮

仲有冇睇前數日的新聞, 個個想入立法會又入唔到個何小姐.

佢話冇錢出城做社會服務令, 但係個官問佢點解有5萬蚊裝修, 但係冇交通錢出來做服務令.

see~~~~ 佢仲話社署對佢的支援唔夠!!!!!

唔出聲點得!!!!

次子姑娘, 你有冇辦法攞到個個靚仔(淫照示威個個)呀?!?!(

水晶宮

仲有呀, 你地睇下大陸, 佢地都係戶籍制, 唔係個區的戶籍, 去第二區讀書, 睇醫生都貴d, 目的為咩!?!? 就算個b 係個區出世都好, 都係跟老豆老母個戶籍的.

點解香港咁~~~~~~

水晶宮

原文章由 keroroee 於 08-3-31 15:21 發表
Pulmma,

你好D未呀!

好好多啦!!!

我同阿媽傾開e 件事, 佢都有料爆

我阿媽都是前綫醫務人員, 一個月都要出一兩次家訪. 事源大半年前, 有個行唔到的婆婆入院, 好奇怪喎, 有印傭但係攞綜援.

全個ward 都好奇怪, 個阿婆真係好陰公, 入院一個月冇人睇過佢, 只係佢d 家人係電話同醫院了解病情. 醫院唔包尿片, 要病人自付, 阿婆家人死都唔買, 係電話度死都話食阿公, 點都唔買, 陰公得阿婆成日整濕張床, 無可奈何, 都係醫院出番. 阿婆由朝瞓到晚, 背出晒d 爛瘡. 佢地都唔肯買藥膏比阿婆.

阿婆成日哭住同我阿媽呻!講自己的仔女點衰點衰. 唔見過唔知. 阿婆出院後, 我阿媽負責做家訪, 一入間公屋. 最大的單位, 二個字豪華. 但係阿婆就瞓梳化.

家訪時, 見一家五口, 一個女人(新抱)係度塗腳甲油, 兩個仔, 十五六歲, 相信係讀緊書, 但係返學時間又唔見返學, 因為我阿媽見到有校服掛起, 一人一電腦咁打緊機, 男戶主唔見人.

阿婆講, 佢地為咗攞間大的公屋, 要咗佢個戶籍, 為咗攞多d 綜援金, 要埋佢個戶籍, 每個月只係比$200 老人家.

阿婆想跟個女住, 個女唔肯, 個pk 家肯收留阿婆, 因為個女肯出錢請個工人比阿婆照顧佢, 但實質, 最多時間都唔係照顧阿婆.

佢地全家都係攞綜援, 兩個後生仔, 金毛, 有學唔返, 男戶主未見過人, 個女人就唔駛講, 攞綜援都算, 仲要攞埋阿婆個份.

結果, 我阿媽睇唔過眼舉報佢地, 社署答覆係!!!! 佢地家中的豪裝電器係親友送. 阿婆係佢地度住有食有住, 唔可以話佢攞佢d $$

最後我阿媽勸阿婆入老人院, 攞綜援唔駛錢, 仲有人照顧, 有佢個女的工人日日去睇好, 好過e +咁成身爛肉冇人理.

但係......原來阿婆有20萬存款, 冇話比佢地屋企人知,因為佢知比親班rubbish 知, 實行咩都冇得淨, 自己行動又不便去唔到銀行錢.

最可惡是, 點解當初申請綜援時, 可以查唔到阿婆有20萬!?!?!?

最可悲的是...... 個老人院社工同阿婆講: 你將d 錢叫人保管住, 等到社署批咗筆錢, 咁你咪唔駛錢係度住law~~~~~

嗱!!!! 你地見啦, 社署就係咁, 當納稅人的錢唔係錢, 係咁批.

我阿媽話阿婆好可憐, 但係事實上, 阿婆有錢, 點解社署d 人可以咁教人攞綜援!?!?!? 可想而知, 濫發情度有多嚴重.

水晶宮

309人signed 啦!!!! 快d 多d 人sign啦

http://www.petitiononline.com/bk080329/petition.html

水晶宮

昨日睇新聞有個婦女團體幫e d 父母冇身份証的小朋友呀!!!!! 睇到我眼火爆!!!! 生仔時唔係已經想好點養個小朋友咩?!?!! 好明顯係想來攞著數啦.

嗱~~~ 你地睇, 個d 父母唔係hk 人, 個b 係, 個d, 政府又唔批綜援, 返上大陸又冇戶籍, 讀書又貴, 睇醫生又貴, 睇下佢地點死~~~~~

我覺得政府要狠心d, 咁, 佢地d big 6 至唔會憧憬落來生有著數.

強烈要求政府唔好再無審查咁批d big 6 落來生啦!!!!!!

水晶宮

申請咗家庭團聚後又生多一大堆, 你地話, 往後的人口質素會怎樣?!?!?!!?

唔好話我歧視呀, 事實真係咁, 我阿妹係產房做, 佢絶對係最前綫和最直接見到咩人落來生, 唔係嚇你地, 我阿妹都話, 冇眼睇二, 三十年後的香港!!!!!!

老老實實, 你地信唔信有咩父母就有咩的後代.

水晶宮

341一個SIGNED~~~~

快D 叫多D 人SIGN 啦

水晶宮

軍曹大人

下一步你地諗住遊行咩?!!? 點攪呀?!!? 駛唔駛等到七.一先?! (先頭有人提議過) 但係七.一會有好多唔同的聲音, 好難得到迴響的. 有咩意見呀???

p媽媽二等兵上

水晶宮

係law~~~~ 快d 簽啦!!!!!

水晶宮

我post 過discuss.com, 兩日後, 點知比人del 咗?!!?!? 點解呢?!?!!?

水晶宮

嘩!!!! 我唔做領袖呀!!! 樣又唔得, 口才又唔得, 淨係得對飛毛腿甲組腳, 可以由維園行到政府合署唔喘氣咋!!!!!

行啦!!! 揾人攪, 我拖全個家族的人出來行

水晶宮

樣靚身材好, 口材又得........AA媽媽?!?!

水晶宮

軍曹大人:

我上過uwant, d 人好似唔係好有善喎!!! 我之前post 過discuss, 但兩日就比人del, 可能我post 錯區(香港時事)

e+已經有39x 簽名啦, 奸媽嗲!!!!

我冇其他討論區的account, 好多真係似三等兵講, 要有一定分至可以post topic. 有以上討論區account 的朋友們幫幫手啦!!!

我同商台聯絡過, 想直接要數個主持人的聯絡方法, 希望快d 有回覆啦.

-------

次子姑娘:

軍曹家族冇三等兵的, 你想做咩post, 自己選

曹長, 營長, 兵長.

p媽媽二等兵上

水晶宮

我都係咁話, 香港人的質素真係...... 唔好話內地輸入個班, 就連新一代的年青人都係咁, 有理冇理, 玩咗至算. 佢地同政府一樣短視, 根本冇諗將來, 總之養唔掂自己, 甚至心血來潮想玩下生仔養唔掂都有人包底, 加上e 班大多數都唔係納稅人, 就更加唔知當中的怒氣.

唉~~~~~~~

至家已經突破咗400啦!!!

剛剛都email 咗比881晴朗. 希望佢地唔好好似d rubbish 議員, 為咗個議席而視我地而不見啦~~~~~~

大人: 至於攪遊行, 我好想去呀!!!!

但...... 我覺得以自己攪會好d, 七一攪會好亂, 不同的聲音走在一起, 玩下手, 企係隔離個班係個d 要求加綜援和要求多支持的新移民, 那怕到時會大打出手呀!!!

但係點攪呢!?!? 駛唔駛真係要揾政黨幫手呢?? 我又諗唔到咩政黨會幫我地!!!!!

唉~~~~ 諗諗下, 我們e 班才是真真正正的弱勢社群, 都有人理我地咁~~~~~ 好想喊呀!!!

剛剛又收到庫房寄來的差響單!!! 話就話今年唔駛交, 但係地租冇得免!!! 真係唔係好想比~~~

有冇人理我地呀~~~~~~

如果加一個功能議席, 專為我地出聲就好啦!!

5.18又話投票啦!!!!!

早前我send 咗去自由黨, 數個大律師議員, 陳方個班. 冇一個覆我, 連最行個隻: 我收到你的意見, 我們會盡快根進ed 行到唔行的字都冇覆我呀!!!

ceo 個mail呢, 就有個秘書處覆我會pass 去勞工福利局處理. 正如文章的第一段所講, 一個部門pass 另一個部門之後不了了之.

天呀~~~~~天理何在~~~~~

水晶宮

唔好意思攪錯咗日期.

其實有冇人識得大學讀緊政治...etc 個d 科d 學生仔呢?!!? 佢地好多時都攪遊行當實戰.

其實我地講都唔係綜援的問題. 你地諗個班父母唔係香港人, 但個b 係香港人, 理應真係可享香港的福利. e班野仲係bb, 仲未係讀小學年期, 但係講講下好快就殺到來, 到時會點!??! 連班冗官係立法會講過, 都話估計唔到, 仲係度講佢地可能唔會落來呢~~~~~邊個冗官講就唔記得啦.

早期個d 走數b, 係大陸又冇戶籍, 係大陸要讀書冇得讀公校, 要讀私校, $$仲要係以外國人身份比$$$, 走得數個班無賴, 你地估佢地唔send d b 過來香港?? 父母冇身份証, 小學生6,7歲唔通叫佢自己落hk, 自己食自己, 自己申請綜援?? 自己申請單人公屋!?!?!?

所以話呢, 香港有e 班廢官廢議員才會養出這班廢人law~~~~~

水晶宮

次子:

好心有好報呀~~~~你阿媽都好快好!!!!

查實我都諗唔到有咩議員可以幫到手, 我寄晒去好多政黨, 冇人覆, 就連最行的:收到你的意見我們會盡快跟進. ed 行句都冇覆.

所謂為我地中產講說話的自由黨亦冇覆, 陳方冇覆, 其他的律師議員冇覆.

點攪~~~

水晶宮

460人簽咗啦~~~~~ upupupupupup~~~

水晶宮

都好耐下, 唔記得law, 同petition online 同步做.

昨天send 咗比黃永&潘小濤,唔知佢地會唔會有興趣係e個話題揾d 官員幫幫手.

另外: 我都係discuss 的大學欄(cu&hku)度徵求緊政治系的同學仔, 都希望快d 有回覆.

水晶宮

打電話!?!?我聽佢地節目好似冇電話比我地講喎~~~~

何況...... 佢地真係理我, 我都會pass 上來睇下邊個講呀!!!! 我好怕羞啊!!!未試過對咁多人講野呀~~~mouth:

首頁

尾頁

跳至