自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

奧地利坐火車去匈牙利都係兩個幾鐘火車就到匈牙利中央車站。

呢個城市 好聽叫保育,唔好聽叫無發展過 我去咗4日,4日都就要係市中心玩(其實好多野睇)機乎係每條街都好似上海灘場景咁 我book 咗中央車站附近酒店 初初入門口嚇到我想喊,好似二戰建築咁,但一入去都叫乾淨,兩大大大房,加兩大大廳,大廁大廚房,為番都係千鬆hk$ 。 乾淨。

主要係遊城堡,國會大廈, 教堂,夜遊多瑙河,聽咗一場係教堂裡嘅風管琴演湊會。所有野都平!鴨and 肝好食,貴腐酒,啤酒好飲!(尾兩圖係酒店)
attach0/tmp/phpfwChVX
attach1/tmp/phpWMWlCG
attach2/tmp/php99iKjp
attach3/tmp/phpwsCp17
attach4/tmp/phpRJqcJQ
attach5/tmp/phpkWT7qz
attach6/tmp/phpTfrg9h

水晶宮

Pulmma 發表於 23-6-27 16:33
奧地利坐火車去匈牙利都係兩個幾鐘火車就到匈牙利中央車站。

呢個城市 好聽叫保育,唔好聽叫無發 ...

續:匈牙利如果只玩市區交通好方便,仲平,家庭票人(5人)$5000福林day pass,係任搭市內任何火車,巴士電車(要逐日買)。

但小插曲係 最尾個日,得半日行程,只去一個景點,就只買咗單程 點知原來佢地票係要入閘do 入時間我又唔知,只係搭兩個站,(day pass 唔駛do 機)。 點知 出閘查票比人罰12000/福林(1個人) 仲要態度勁差。勁傷心

水晶宮

goodsnooky 發表於 23-6-28 08:44
食物方面安全嗎?除了鴨and 肝,有乜值得試?

其實歐洲食物都唔好咁高要求, 求飽肚, 但so far 我無因為食物而痾。匈好多花茶好飲。

係歐洲我飲親嘅奶都會攪肚,佢地d奶特別濃

水晶宮

baby_lover 發表於 23-6-28 03:54
夜遊多瑙河好靚

匈牙利夜晚都熱鬧,多瑙河夜游正d。

水晶宮

8000 發表於 23-6-28 10:13
治安好嗎

夜就好多酒鬼,都驚 d, 但我自己覺得ok, 感覺上匈牙利人對黃皮膚來講,態度都相對有善。紐約餐廳值得去個tea,比起香港半島物價又唔貴,匈牙利係有機會再來嘅地方。因為如果鐘意古舊建築,呢度一定會超滿足

水晶宮

wingwing5 發表於 23-6-28 12:21
建築物好靚!羨慕你去歐遊

應該短期內,都唔會再計劃 景好靚,但去過就算 野唔係好啱食 我瘦咗好多返來 以前覺得歐洲人好有善,其實我覺得度度都有 “澳牛阿哥”

講多樣經歷 瑞士飛去奧地利個程機 我阿妹戴住隻要鎖匙開金屬鈪(大家知咩牌子)因為無辦法除到,過唔到個金屬探 比海關 “玩” 差d 飛唔到。

成個歐洲之旅,遇到唔好嘅人都係瑞士遇到

水晶宮

回覆樓主:

續!!!!!! 就連入境瑞士個下,都問咗勁耐! 要show 晒全個歐洲行程連唔關事嘅奧地利匈牙利酒店都要知

水晶宮

TUILEAMANDE 發表於 23-6-28 20:15
點解入境瑞士,要問餘下的行程?

瑞士玩咗7日飛奧地利再火車匈牙利

水晶宮

Rainyok 發表於 23-6-28 22:41
12000福林大約等於幾多港幣

$2xx, 3xx

水晶宮

秋天與楓葉 發表於 23-6-29 15:31
長知識
有買車票但無do時間都要罰錢

係呀 雖然唔係罰好多但唔抵吖ma, 比埋張單比佢睇,佢話張單程無入閘時間就當逃票 因為daypass 唔駛過機。

但出閘又有機過,我地唔熟操作,買咗飛跟人群行。一家4口,一人罰幾百 有d傷心

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊