自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

可以畀啲家長作借鑒。
其實中國式家長(尤其以前年代嘅家長)好多都或多或少會綁架同勒索啲仔女,養育仔女都渴求有回報,甚至覺得要掌控仔女所有嘢嚟取得存在感同滿足感。

大宅

Anpanmama 發表於 24-4-27 02:41
同意樓主所講,我亦對呢句天下無不是父母非常反感!
但Bk有幾個古代穿越嚟嘅,好緊張「供養父母」「孝順娘 ...

認同
有日搭車聽到乘客講緊啲仔女,有個話啲細路成績我唔著緊㗎,最緊要佢哋要識得孝順父母,um唔會話佢錯,不過聽佢哋嘅對答呢個家長都應該唔係有好條件去培育小朋友嘅家庭,對仔女首要嘅要求就係一定要孝順父母
我個人唔太認同 ,養育仔女只希望佢哋身心健康,成年後可以好好地獨立自主生活,唔好受咁多挫折,首先對自己有要求,要做合格嘅父母,對下一代負責任,而唔係先期待啲仔女點回報自己。

大宅

6299 發表於 24-4-27 19:43
就正是說親生父母害自己仔女
所以天下無不是之父母
虎毒不吃兒

睇過有人話,有啲父母係仔女嘅第一個欺凌者

大宅

Wildlly 發表於 24-4-27 20:16
非常同意
未經歷過既人根本唔會明白

雖然相信有啲人喺成過程中好多嘢係可以靠自己能力去改變,但從小形成嘅性格思維係伴隨一生,童年受過嘅傷害係揮之不去,所以先有‘’幸運的人用童年治癒一生,不幸的人用一生治癒童年‘’呢句說話。
所以人大咗漸漸明白同理解到每個人經歷同性格都好唔同,所以真係莫勸他人善,因為無人可以理解別人受過嘅傷有幾痛同幾深。

大宅

j87cheung 發表於 24-4-28 22:44
好多謝JM你,特別係你呢句「幸運的人用童年治癒一生,不幸的人用一生治癒童年。」
我讀到呢句,真係好觸動 ...

我唔識講嘢,但明白童年嘅傷痛經歷對於某些人嚟講可能用上一生都唔可能放下,點樣處理原生家庭相處亦未必要急於決定做啲咩,最重要係先顧及自己感受,靜靜地聆聽自己內心想法,好好地同自己傾談過往嘅一切,消化咗情緒後嚐試吓同自己嘅過往和解,握手言和,好好咁擁抱過往嘅自己,然後嚐試跨步往前走,雖然未必能放下過往種種,但會嚐試去釋懷,好好咁愛自己,帶住過往嘅自己一路往前奔跑,奔向更健康快樂嘅自己。

加油

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊