單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

Dydydada 發表於 21-11-16 01:36
我和他一起到結婚有小朋友,已經20年了!他是我第一個也是唯一一個男朋友!我哋20年經過很多很多風浪,互相 ...

bb出世唔係應該更加開心,一個家嘅感覺會更加圓滿咩?點解反而變成咁?完全理解唔到喎!

大宅

2beanbean 發表於 21-11-17 21:36
回覆 木子高 的帖子

你好,我之前有睇過你的post, 知道你付出很多。 我也是被同一個人傷害很多次,到現在 ...

離婚後,果段期間真係好難挨!我短短一個月時間,暴瘦左20幾磅,每晚都瞓唔到,半年時間過去,依家已經放低左,其實有陣時,係你嘅就係你嘅,無謂強求!尤其係感情!
我感覺依家幾好吖!活出自己人生

大宅

babeiloveu 發表於 22-2-11 22:31
你講好啱。我終於忍唔住,佢今日走左了。怪就怪自己一直心軟比機會佢傷害自己。
...

真係㗎 出過軌嘅人好難會真心改 因為佢嘗試過果種刺激 返唔到轉頭

大宅

cupid0627 發表於 22-2-13 11:20
樓主,你最近好嗎?

謝謝關心

離婚後 用左半年時間 比自己慢慢放低晒所有嘢
小朋友雖然跟住佢 不過我哋住得好近 所以可以經常見到小朋友 而我哋而家基本上都保持住 每個月都會有一次偽family day嘅活動
因為小朋友先至係最緊要!

有陣時我真係好佩服自己
我竟然可以放低對佢嘅仇恨 變成
對佢如親人看待

原來有陣時成長 只需要一瞬間!

cathngai    發表於 22-2-14 22:33

大宅

cupid0627 發表於 22-2-14 23:49
恭喜
很佩服你,我就唔得啦,同前夫生死不相往還
阿仔將來結婚都唔知點算

如果可以唔見就梗係最好啦
不過有小朋友連繫 冇辦法唔見

大宅

Kakukala 發表於 22-2-17 20:49
我都想講下我個故仔,
我岩岩遞左紙搞離婚!
個心給人hurt得好傷,但仲係好唔捨得,好掛住他!

同我差唔多 我由中學到上年離婚15年 都有兩個小朋友 不過老土都係咁講 變左心嘅人 無論妳做咩都係礙眼 多餘 都係錯!
妳依家嘅心情我好明白 被一個自己最信任最愛嘅人背叛 係有幾咁無助同痛心
講得直接啲 佢就係呢個世界上傷害得妳最深嘅人
(就算依家一星期見小朋友一次)仲要放低對佢嘅愛同仇恨 真係難到飛天
不過今日嘅我 已經做到了 而且我對住仲可以好似親人咁 我真係覺得自己好㨢叻 我好佩服自己
我用唔夠一年時間成功跨過左
妳諗下 今日嘅佢 正在享受緊沒有妳嘅日子 無錯 係享受緊!而妳呢? 妳嘅唔開心值得咩?唔好傻喇!
記得愛自己多點,改變自己,活出屬於自己嘅人生喇!

大宅

checklok 發表於 22-3-4 22:04
之前有追樓主Post,覺得樓主真係好男人,可以忍受到仲原諒咗老婆,以為你地會一直幸福,估唔到最後會離婚, ...

真正爱一個人 並唔係要日日黐埋一齊就係愛
而係明知條路好難行 仲想坚持落去 自己努力左 起碼對得住自己
因为遇見唔容易 錯過咗 會一世遗憾

反正最好结果 余生都係佢
最坏不過 余生都是遺憾同回憶而已

我都相信呢個世界 總會有人係先苦後甜!
大家一齊努力為自己
為明天嘅生活而加油吧

大宅

Kakukala 發表於 22-3-5 12:08
回覆 DDMMYY2015 的帖子

但我已經覺得好hurt,可以對2個小朋友不聞不問,

睇開啲 放低喇
所有出軌嘅人都係咁㗎

大宅

Kakukala 發表於 22-3-6 04:53
回覆 木子高 的帖子

黯樣先可以放底,好難做到….

多啲陪伴小朋友 小朋友先係你依家最重要嘅人
其餘時間就增值自己 做運動又好睇書又好 或者搵啲自己有興趣嘅事情去做 你要明白 呢個世界上最值得妳愛嘅人係自己 你自己都唔愛自己 冇人會愛你 加油

大宅

vanus_momo 發表於 22-8-4 01:31
我都即將成單親了,有些事情真係要學會放下,你經過咁耐,點樣學會面對同放下,我需要學習下(emoji)‍(emo ...

好耐無上黎親子喇 啱啱上黎見到隨便回覆
其實我覺得 方法有千百種 不過最緊要都係心態 千祈唔好再對呢一個人或者段關係存在太多幻想 折磨你的从来不是任何人或事 而是自己心存幻想的期待!
你只需要將焦點放多啲係自己身上 愛自己多啲
曾經有想去嘅地方 想做嘅事 就趁呢段時間 實現佢
記住 這個世界屬於妳 與他人毫無關係 活在當下!

時間唔會令妳忘記佢
但會讓妳習慣沒有佢

首頁

尾頁

跳至