自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

呢間都係貴價餐廳,咁既服務態度好差,就算係水喉水都應該係過濾過適合飲用,唔會比普通水喉水人飲係嘛,專登強調係水喉水好似串人唔比錢叫水咁,比我都唔會再幫襯

伯爵府

阿玥兒 發表於 23-12-12 07:44
有無諗過客人感受?

打開門做生意 講說話應該要溫和D

同意,明白你感受,就算係水喉水都係處理過適合飲用的,人客要杯普通水,咪話好呀,請等等咪得囉,佢咁講好似串你唔比錢叫水就飲水喉水咁,令人好唔舒服

Skytree1000    發表於 23-12-12 10:52

伯爵府

mother904 發表於 23-12-12 08:57
樓主描述,待應只係講左水喉水,這是客觀的事實描述,串唔串是主觀的感覺,我不在現場,無從判斷。
如果人 ...

其實無論係㷛過既水或過濾既水都係來自水喉,點解要強調水喉水呢?外國人係飲水喉水的,當然咁講無問題,香港人就會覺得唔舒服,唔收費既水就咁比人咪得啦。如果朋友去自己屋企作客,就算屋企用過濾水都好,都唔會話倒杯水喉水比你飲,人地一定唔舒服

Skytree1000    發表於 23-12-12 11:07

伯爵府

終極熊貓 發表於 23-12-12 09:54
明知對「水喉水」三個字咁唔舒服,直接要求支裝水啦,而唔係自欺欺人,唔講就唔會唔舒服~
...

自欺欺人係間餐廳,比杯水人好難咩!講到尾都係要人比錢叫水,咁不如話無免費水供應囉

伯爵府

mother904 發表於 23-12-12 10:12
西餐廳一向對呢類問題分得好清楚,有幾種水,有收費有不收費,不收費的就係tap water,我反而覺得要講清楚 ...

講真,我都幫襯唔少西餐廳,高级同唔高级都有,包括樓主呢間,印象中有啲高級餐廳只有收費水,無免費水,但無試過有強調係水喉水的。當然介唔介意好個人,呢啲係個人感受,無話對錯,幫唔幫趁自己選擇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊