自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

baby668 發表於 24-1-25 15:12
大陸好奇怪,管理費係浮動,唔似香港管理費係固定

大陸物業管理費固定一個數,再加整個大廈嘅公攤費用,例如 ...
邊個市浮動?

我身邊個個中珠交實數。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

liverpool2023 發表於 24-1-25 15:44
大陸服務真是正!
物管又幫手
做任何維修安裝一約就有,又平又方便
仲有係下下要叫車,我其實唔介意公交。我小區偏遠,公交車不多。

侯爵府

hwsamo 發表於 24-1-25 16:07
回覆 baby668 的帖子

我計劃5年後退休,亦想返國內住,近來經常睇小紅書 & 貝売,雖然租房好平,但係我想 ...
jm 有心不如做做功課實地考察你喜歡不喜歡公寓。

侯爵府

smart_lam 發表於 24-1-25 15:52
係,農曆新年及收管理費頭幾日,管理員笑臉迎人、緊守崗位。之後撞見我主動同佢打招呼,隨時對方扮忙完全 ...
香港物管不嬲得淡笑!
我唔反對一定有專業既,但害群之馬太多了。

侯爵府

liverpool2023 發表於 24-1-25 16:45
公交仲耐啦
我哋啱啱攞咗車牌
下次會自駕

我冇車,所以考慮公交。我唔系好習慣叫車。

我考慮中電瓶/單車/滑板車

侯爵府

jessicasiu 發表於 24-1-25 16:52
我會買電動車,遲啲會去學車,實在地方太大,行吾到,無車好吾方便
我想學呀,但怕自己學唔好。
我想先來滑板在小區行。

侯爵府

baby668 發表於 24-1-25 18:15
仲要俾得唔甘心...
我最buy 你呢句,唔好講利是,乜野都係。我自問返工付岀對得起份糧,但到我付岀得就唔到我要既野。真係唔好怪我在港死慳去國內消費。

我家附近小巴加貨,加價理由唔係「改善服務」,係「維持服務」,老實到一個點。

侯爵府

ddkaka 發表於 24-1-25 18:25
人人唔同,我買咗大陸公寓,宜家一個月返一兩次,行5分鐘隔離就有大商場,食刷牛肉同好多美食,次次返去都 ...
如果我沒有買我中山現居,我都會考慮買公寓。但係我唔想做兩層,太多做兩層。

既然賣唔岀,公唔公寓真係冇咩所謂。

侯爵府

babyballball 發表於 24-1-25 21:24
我仲衰, 我連單車都唔識踩, 只可以公交同打車, 近既就行路,
不過珠海公交好平, 每程1蚊, 只係搭得耐
...
我都係單車5識架, 所以諗緊滑板車。中山公交都平架, 但我位置偏僻, 公交少。

我手機最近轉埋國行, 去google 化, 盡快適應.

侯爵府

babyballball 發表於 24-1-25 21:22
請問已經搬左去大灣區既JM們你地有冇群? 我準備年中會搬過去, 想識多啲大灣區港人有咩事唔明唔識都可以有人 ...
JM 方便講下邊個市? 市就行啦, 費事被人5會打手.
我在中山。

侯爵府

babyballball 發表於 24-1-25 21:48
咁你而家係放假先上去住幾日
我仲返緊工, 暫定放假上去。我群組久不久會有聚會。有時去5到佢地會放相, 好開心的。
等我換番我張小區相做頭象先

侯爵府

babyballball 發表於 24-1-25 21:45
咁你地屋苑群係咪好多大陸人? 我想搵返啲同聲同氣既香港人有咩事都唔洗叫天不應叫地不聞
...
我不知道你們小區如何安排
我地管家會每個小小區有群組, 咁你可以睇下有冇香港人再私下約囉...

侯爵府

大家見到我的頭像嗎? 是我小區~

侯爵府

jessicasiu 發表於 24-1-26 10:23
妳呢啲醫保係咪單獨買一份?我仲睇緊,吾係幾明, 我國內朋友本地人是買社保的,包埋醫保的
...

唔知係市如何。
我中山買社保有年齡限制。

侯爵府

女皇駕到 發表於 24-1-26 13:42
我早2年都買左中山神灣。

內地醫保香港人有居住証就可以買,租樓用租約、買樓用紅本去申請居住証就可以。 ...

jm 八卦下,係米花花小區?

神灣有檔咖啡廳做得好骨子,但不是時時開。。。

我有次專登去,冇開。

侯爵府

女皇駕到 發表於 24-1-27 10:32
係呀,夜晚夜市燒烤好好食
我有幾個朋友仔在花花,雙露台超通風!
你地內園比我的好, 我小區人車爭路。
可惜我買時沒有細單位, 只好另選社區。
附近有農家菜,好好味!
我在你附近, 你應該估到在那裡
神灣有夜市嗎? 可否告知那裡? 我想和街坊去。

侯爵府

女皇駕到 發表於 24-1-29 14:46
回覆 kwhkwh 的帖子

我買果時反而係想買大d,同埋貪靜,所以買花花,神灣舊區果邊夜晚有夜市,附近有間小 ...
okok, 我抄下了。

我當時想找2房,但國內三房入場。最後買左附近三鄉你附近。

花花街坊話我知,花花某業主創業食肆,但我未約到街坊去幫趁。

兩個月前去神灣市中心xx山白撞睇盤,好方便,樓下乜都有。

侯爵府

女皇駕到 發表於 24-1-31 10:51
回覆 kwhkwh 的帖子

因為我仲未裝修,所以好耐無返過去,市中心XX山係方便,但係我唔鐘意太近街市食肆,怕 ...
講環境花花勝9條街

侯爵府

Ritzmary 發表於 24-2-6 20:58
兩公婆無仔女計劃老咗買政府年金每月領16000$+廣東省計劃,合唔合資格長居大灣區?

政府年金每月領嘅金額 ...
會否辛酸冇人知,惟有預早plan,死慳。

侯爵府

jessicasiu 發表於 24-2-8 09:50
今年返中山過年嗎?周圍都好凍, 預祝妳新年快樂,身體健康
我中山基本裝修已做走宿舍風,基本傢具齊,但沒冇預寒設備,1516中,想去放煙花。

jm 也是,小心保暖,預吹你身體健康,新年整齊開心。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊