自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我剛供了20年樓。而家仲在供緊。換屋預備減債退休。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

koala904 發表於 21-5-2 16:44
我單身未結婚,同父母細佬一齊住,住舊式私樓但好想有自己安樂窩
...

得罪講句,JM 你早年少運生活是否應該算是幸福一群?
我出身赤貧(不是講笑,如果有留意我說話的JM知我沒有講大話,早年近乎病態地慳錢)

聽JM 口氣,你「好想」有自己安樂窩,但心態似乎未能令伙你下定決心。學樓上有JM 話齋,你20—35的年代大把機會,甚至厚面皮D, 借父母棺材本做首期都得。

你對自己不夠狠心。

侯爵府

koala904 發表於 21-5-2 17:39
當時經濟問題買唔到,而家想買又買唔起

又得罪咁講,我不是看輕JM你,你咁講既話,新樓不是你我可以買輆起。
你既然本身住開「舊式私樓」,理論上對舊樓接受能力應該好高。
你真係想買既,5好得個講字, 老老實實認認真真拎起計算機計數做功課。好似好老土兼冇講過野,但買樓從來沒有折徑只有堅持。
你40歲,除非你已儲下一大舊數,就可以有選擇,但你果舊大數, 會否是退休基金。

侯爵府

yoyo-818 發表於 21-5-2 16:46
500呎,其實我都後悔,無入錦繡睇,當時錦繡850都係30萬上下,早知就買錦繡啦,有前後花園
...
而家錦繡超貴啦,我做緊村屋功課時, 越來越對錦繡流哂口水可能只能遠觀。

侯爵府

koala904 發表於 21-5-2 17:52
我估你同我差不多歲數,你有樓同我冇樓睇法一定唔同d,我因為住開舊樓,所以唔會再揀舊樓,維修費唔平,但 ...
no, 你不明白我意思。
我絕對同意你對舊樓的睇法。我沒有住過一手樓。舊樓有乜5好, 我不會比你知得少。
我針對的是你心態。

侯爵府

馬騮狗 發表於 21-5-2 17:59
萬幾蚊一個月?除非好高學歷.我80,中五畢業,嗰陣時樓面係$5200一個月.實驗室助理$6300.我d同事早我兩年入, ...

樓上果位jm講得好清楚,「09年30歲做差唔多10年野,要求唔高既果陣人工萬幾蚊」, 用10年時間追「人工萬幾蚊」。
你用同事「早我兩年入,都係得$7500」來比較,似乎曲解左樓上jm的意思。
我學歷低,頭幾年每年人工加3xx, 最多果年加500大元。

侯爵府

gobaa49 發表於 21-5-2 18:08
26歲(幾年前),隔硬上,計過,慳慳地供到就買,雖然而家生活唔富裕,但好安心又知足有個安樂窩
...
真心恭喜你jm,不是個個願意「隔硬上」

侯爵府

馬騮狗 發表於 21-5-2 18:13
我宜家份工2000年入職,嗰陣時6300一個月.03年减人工,得6500,之後幾年無加.到09年,我買第一層樓.8x幾萬 :qu ...
我可以想像你的供樓血淚史。
我當年買一入就負資產,捱左幾年人地的白眼兼取笑

侯爵府

littlefunpig 發表於 21-5-2 18:16
幾年前出既龍床盤果陣唔買既
又新又銀碼細
百零200萬好岩單身住
jm 你講了我心中所想。
呢d 盤, 要在50歲前置業的樓主會看不上眼。

侯爵府

Carol999 發表於 21-5-2 18:30
龍床盤? 即係細單位?
龍床盤:
https://www.hk01.com/%E5%9C%B0%E7%94%A2%E6%A8%93%E5%B8%82/348552/%E7%9B%B4%E6%93%8A-%E8%8F%81%E9%9B%8B128%E5%91%8E-%E9%BE%8D%E5%BA%8A%E7%9B%A4-%E7%8F%BE%E6%A8%93%E6%9B%9D%E5%85%89-%E9%96%8B%E6%94%BE%E5%BC%8F%E5%BB%B3%E5%A0%82-%E4%B8%80%E7%9C%BC%E7%9D%87%E6%99%92

侯爵府

馬騮狗 發表於 21-5-2 18:32

港島南,391呎
jm, 識買
我當年能力只能買九龍, 超舊且細....

侯爵府

Astra00 發表於 21-5-2 18:51
網友,我想學習下你點樣慳家。我覺得自己未算係好慳。

我上車都辛酸架,零長老幫手。但我勝在十多歲出來 ...

jm 你米玩我啦, 你大喇喇master 人馬搵多我幾個位啦, 使學我慳?!
我體力最高峰果幾年, 同d 同事玩鬥5訓 鬥拎ot 大賽 (工種問題, 有時會發生24小時狂踩)
我頭髮是家人幫我剪
我沒化妝, 被上c 炳我咀都5查
我是醜女一名
明知當夜就拖鞋返工, 搏老闆不覺眼,鞋少穿, 咁會少損耗。
公司半夜會有小食offer, 我dinner 慳番

侯爵府

Astra00 發表於 21-5-2 18:51
網友,我想學習下你點樣慳家。我覺得自己未算係好慳。
我上車都辛酸架,零長老幫手。但我勝在十多歲出來 ...
我記得,中式酒樓的樓面,人工不錯, 肯擔肯抬, 12時小時(中間有數小時落場去訓覺), 儲下收入夠我第1期讀學位的學費。
sorry jm, 我應該我應該同你一樣, 小時候應該冇咩父母福蔭。 不是看輕你, 絕無他意。

侯爵府

Astra00 發表於 21-5-2 19:31
網友,我沒話你看輕我呀。大家萍水相逢,很難得呢個世代有人都會係慳錢買樓。我以為得我咁傻更更咁做。因 ...
我阿媽笑足我幾年, 初初供樓說話難聽, 我真係未出口你有冇俾錢,冇就收皮。
到我輕鬆d, 轉哂口風, 走去教街坊d 女(!!!)細細地上左車先講, 我心諗,供果時你5講?!
我父母緣薄,幸運既係, 中年運開始平穩兼冇乜感情煩惱

侯爵府

opclk99 發表於 21-5-2 19:44
張契名肯定係寫你做業主,
賣唔賣得又係一回事,
未Fullpay理論上張契仲係銀行抵押,
下? jm 你肯定供緊樓不能賣樓?!

侯爵府

Astra00 發表於 21-5-2 19:13
話不是咁說,越基層越多野值得觀察同思考。我父母都基層。好多野反思到。

論赤貧,我係出生係重男輕女的 ...
多謝jm, 之後大病, 元氣有傷,喇喇聲趁入青山前轉到份工冇咁chur 既工, 執番小命

侯爵府

opclk99 發表於 21-5-2 20:07
當年在下銀行做Operation(IT)底薪12k,
己養全家五口,
有無良僱主請碩士/博士起薪5k咋
it 好辛苦, jm 你捱得住...

侯爵府

sharonchung 發表於 21-5-2 19:41
26歲買居屋,31轉私樓,4年後落咗車,十幾年後,4字尾再上返車。樓主要加油呀
...
jm 你不簡單 肯放下身段呢d 心理難關好難過。

侯爵府

Astra00 發表於 21-5-2 22:15
驚死我哋供不到要佢還...
我阿媽都有呀。我專心供樓時冇細心去思考, 而家大個回想起我就好憎佢咁樣。
我跟住之後當佢地係普通人咁我會舒服d
反正由我細個講到大, 乜q 野留俾細老, 米等細老take care 生養死葬。猶幸細老生性
我同同屋真係由零開始,捱到隻野咁去捱番來
樓上有jm話我們供樓易事, 在我眼中比粗口難聽。

侯爵府

lalalumlum 發表於 21-5-2 22:32
我先母咪一樣,我阿哥買樓,佢俾十萬蚊佢(先母冇做野,我每個月有俾家用,阿哥就好耐先俾一次)。到我買 ...
可以想像到你血淚, 辛苦你了
重男輕女害不少女生。

首頁

尾頁

跳至