夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係男,識左14年,同你調轉係另一方出軌,建議唔好再諗軟定唔軟,我呢邊聽到係有上床但無比對方入,踢爆之後10個9個都係會求你話重新開始,時間會証明比你睇到,我個心受傷左接近1年,每日都努力付出同改變,但呢邊只係感覺到佢想迫走我,忠誠唔係有無軟,有無入就算,機會可以比,原諒可以原諒一次,大前提係對方願意接受你原諒,同埋睇定d先真係,移民暫時唔建議,就算繼續一齊住,大家既信任已經係零,如果”雙方”都有心建立返先會有用,如果選擇建立繼續行需要無限時間同勇氣,我暫時處於分房訓晚晚折磨差一步就可以走既階段,單方面願意努力真係會一日比一日辛苦,我重睇埋臨床心理醫生,但都係果句,要雙方有一個堅定既心先會有用,小心情緒影響決定,有咩重要決定都冷靜完先好落,加油

大宅

Jkjk999 發表於 21-8-10 13:25
你講中左,佢就係話重新開始,叫我比時間去證明比我睇…我諗你都好明白我既感受,我依家已經冷靜落黎,但 ...
唔係為左個女我一早走左,佢根本把口就話重新開始,但做出黎係迫我走咁款,我原本打算為左小朋友去忍佢,但原來係唔得,如果你個心都係咁諗建議你唔好去咁諗,小朋友係父母無愛既情況下長大,個成長係比分開更加難受,到佢成人就會成為佢一生既陰影,同自己內心都唔會好受得去邊,會變左自己好委屈留低係為小朋友好容易一遇負面野就會抑鬱,到時重更加一發不可收拾,最幫到現時局面既,係大家比大家一個適當既距離大家冷靜一下先,就算佢而家對你好,你都係只會覺得佢係扮出黎,係假既,係想補償,你唔會覺得佢係真心,呢個就係因為你對佢無左信任,無論佢做d咩你都唔會開心,所以內心個矛盾只會愈黎愈大,希望幫到你,加油

大宅

呢年比到我既經驗,同自己睇過好多出軌心理既書得返黎既結論,當然唔會所有人一樣只係建議,希望幫到你

1 現階段唔建議單方面補償(佢愈補償你只會愈難去消化佢出軌件事,佢愈對你好,你內心折磨感會愈大)

2 雙方比一個時間大家去冷靜,透明度要好高,包括所有野,支出收入,自動報行蹤,盡力做到唔可以比大家有一小小既懷疑

3 當時間消化淡左,好好認真諗下出軌既問題所在,個原頭到底係邊度,問題一定係長年黎累積而成,《出軌》只係一個結果

當然大前提要雙方完全接受曬件事,步伐要完全一致,呢點係真係無乜人可以做到,所以大多都係會選擇逃避最後離婚

我只可以話,一齊得十幾年唔會話一句變心/唔愛 就走去出軌,所有野都一定有原因,但勇敢面對原因去真正解決到,我相信真係無乜人可以做得到,最後真係做到既,都真係一個奇蹟

純個人意見,知道你心情唔會好受得去邊,真係要靠自己,加油,小朋友重要你睇住唔好咁易放棄,以前既我覺得婚姻係無條件一世,婚姻係生活既全部,但今日只係覺得婚姻只係令人去成長既一個過程,而婚姻既考驗,正正係今日先正式開始

大宅

馬霸 發表於 21-8-11 18:07
你個女幾大,你會原諒太太嗎?

4歲
有時唔係你想原諒,人地就要比你原諒
佢都完全唔覺得自己有問題,無認過錯
重可以將出軌既責任推晒落我度

無道歉 又點原諒?

beebee67890    發表於 21-8-13 10:49

大宅

Jkjk999 發表於 21-8-11 21:53
我識有個同事都係老婆出軌,爸爸爭到撫養權照顧個囡,其實我佢出軌已經係佢唔岩,無論有d咩理由都好…
...

咁佢一直選擇自己逃避,一直都唔願意同我講佢真正內心感受,佢自己都唔知自己想點,我為佢改得既都改曬,對個女都盡曬全力,佢唔願意行一步根本唔會承認自己有錯,我都已經開始恨佢,我用左好多時間去接受件事,受盡無數既折磨,但我已經再無耐性去等佢

大宅

普羅旺斯 發表於 21-8-21 08:00
咁你最後有冇離開個家?定繼續忍

本來離開左,但佢父母叫佢試下一齊見婚姻輔導叫我返黎先,但暫時分開左房訓

大宅

barbieric 發表於 21-12-27 03:10
咁你地而家好番未呀,我都好明白你

自己搬走左出黎啦..搞緊離婚爭撫養權

大宅

Ginnia 發表於 21-12-28 13:42
同路人..對方出軌,想對方接受自己原諒佢都唔係易事...我同樓主都很相似,老公出軌,我選擇原諒佢,但佢仍 ...

所以,唔係你選擇原唔原諒,而係對方願唔願意知道錯而道歉去原諒,但可惜現實係如果知道錯就唔會去出軌,所以出得軌既人,係唔會覺得自己有錯….受左一年,最後搬走左講離婚先知道,原來呢一年都一直比人呃緊,根本就無同個第三者分開過,所以…算啦我都係要放手,已經盡晒力去補救,但對方重係家庭同第三者都要晒,所以根本原唔原諒已經係無意思

首頁

尾頁

跳至