自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

在大學讀完 Eng Lit 出來有乜可以做?

我小朋友叫我唔好迫佢讀d佢冇興趣嘅科目,佢話d同學父母要佢地讀有professional status 嘅科目,即要考牌果種,例如:會計師、醫生、律師果類,佢話以後要入港大讀 Eng Lit 其實係讀乜?畢業會做乜?

我小朋友剛中一咋,不過佢已經諗緊以後大學選科d嘢。

我2公婆完全無頭緒!我老公叫我上BK問各位靚太

水晶宮

回覆:真心問:讀 Eng Literature 有乜出路?

BK 真係好利害...............咁冷門嘅問題咁快有人答,多謝你地!

即係做政府工多!我怕佢難搵工做,希望佢找d工可以有professional protection , 唔會發達但生活會安穩。

做老師好辛苦

水晶宮

引用:難得你小朋友咁有志向,你就多點鼓勵他啦.唔

原帖由 方方媽媽 於 15-11-09 發表
難得你小朋友咁有志向,你就多點鼓勵他啦.唔洗比太多讀咩科既意見.
行行出狀元.事實上大學讀咩根本就唔重要. ...
我就係讀account 果個,haha......

你講得好有道理,我會向著這方向引導佢。

最近佢迷上 Shakespeare , 仲同我分享佢嘅作品,我完全唔知佢篇嘢想講乜, 佢仲會同同學一齊作詩.............我老公見佢咁,叫我上bk問下Eng Lit 嘅出路。

多謝大家意見!

水晶宮

引用:Quote:wcandtt+發表於+15-11-9+11:13+我就

唔好意思,得罪莫怪
你自己做會計呢行,更清楚箇中苦樂,
會計行業係咪幾十年前D老一輩所想咁好做?:wa ...
我曾在big4做,真係好辛苦,所以晤想小朋友做 accounting , 但如果挨得過,出嚟做人工又ok的。

做人係辛苦的

水晶宮

引用:有咩好方法能夠提高我女對英文的興趣?佢d

原帖由 晴B媽 於 15-11-09 發表
有咩好方法能夠提高我女對英文的興趣?佢d英文好屎,又唔肯去睇英文書

...
我覺得係天生的..........我另外一件咪又係在同一環境長大,但又唔like睇書

我個女日日書不離手,今日換床單發覺佢偷偷地將部Kindle放在pillow下面,作死佢.............趁我訓覺佢偷睇書

水晶宮

引用:Quote:wcandtt+發表於+15-11-9+22:09+我曾

捱得過,有幾多人? Big 4年中都裁唔少人噃.
而且,就算捱得過,女人到左中年,都想放多點時間落家庭,或者照顧 ...
我好多舊同事好多未嫁,其實佢地人品好,又叻女...........可惜緣份未到

水晶宮

引用:Quote:原帖由+wcandtt+於+15-11-09+發表我

原帖由 晴B媽 於 15-11-09 發表
我身邊未嫁的40+女人,都係會計出身
我嫁得出咪好幸運!?

水晶宮

引用:Quote:wcandtt+發表於+15-11-9+23:02+我嫁

原帖由 方方媽媽 於 15-11-10 發表
我識得的做會計師、核數師的女朋友的老公都係讀書時已識落及開始拍拖,印象中,無一個係工作搏殺階段才結識 ...
中學同學,坐後面,我中五同我老公已經拍拖

首頁

尾頁

跳至