自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

連本地專業試都唔駛考,仲有咩好限制?

男爵府

Amycheung2013 發表於 23-3-27 11:12
唔明點解咁多人唔明,英文唔用會生疏會忘記,既然講到啲人咁勁,點解又唔可以叫佢哋喺香港考埋個試呢?對 ...

一係劃一標準,齊齊降低門檻囉,香港培訓果班都唔好有語文要求,唔好一定考到專業試先發牌。其實我唔在意佢邊度嚟,我在意係點解可以唔考專業試/專業試唔合格都可以受聘

男爵府

Amycheung2013 發表於 23-3-27 13:18
喺law,我一路都喺講緊呢個問題,可惜香港仲好多文盲,講極都唔明人講乜。對佢哋真喺咁有信心,考個香港試有 ...

依家官方就係話香港個試難合格,所以先搞到港外培訓既咁難來港工作,所以就豁免人地考專業試都可以來港工作。

又其實香港人到海外做社工、醫護,好多都要係當地再讀或再考先做得返果個專業。其實要求好過分咩?學制、培訓要求唔同,考個試都係leveling 啫

令我最驚訝既係,好多人接受唔到一個5科唔合格既人做區議員,但就接受到無考專業試或專業唔合格既醫護為本地人服務。

男爵府

Carriegerrard 發表於 23-3-27 15:57
有啲人話人哋喺內地都已經係合資格嘅護士喎
但其實本地護士去到人哋國家都要再考試啦
...

原來香港人只期望內地醫護水平就ok,完全明白,的確好多人好鍾意返內地睇醫生。咁,其實香港培訓要求水平降低都應該無問題,強烈要求降低醫護課收生要求,同埋全面取消專業試/執業試

男爵府

Carriegerrard 發表於 23-3-27 19:03
最怕有啲人大力支持大陸醫護免試落嚟執業
但最後自己要睇本地醫生咋
...

你放心啦,放人來港果班,9成9係會去私院睇醫生。

首頁

尾頁

跳至