跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 07年英藝n1大召集...媽咪會所!!

報到!
我囡讀N1上午班, 國際班,尚欠書包
介緊日片,希望開學前成功!

大宅

Re: 07年英藝n1大召集...媽咪會所!!

已經打去留定書包, 7/7一併付$取貨.

Desmond520 寫道:
Sunson2001:

家長會係7月7日(星期六), 下午2:30 - 3:30!!到時校方會派埋校服書包等(除左書本會係開學時才派)!! :-P

大宅

有~咁你呢?

大宅

我囡都係"B"班喎!
我囡剛成功介左片了
若果仲未介片, 提議最好用學習褲及帶多一條備用.

原文章由 Desmond520 於 07-7-11 16:43 發表

多謝報料, 我想問下你意思指褲仔係底褲定學習褲(因為名仔未戒到片:-( ), 原來睇書包個牌就已經編左班, 甘我個仔真係"B"班喎!!Thank you!!

大宅

報告下我囡的開學準備, 尚欠.....

1) 未影相
2) 未搞張醫生證明
3) 學校還未有"生日袋"提供
4) 沒買冷氣外套(粉藍色)

你地搞掂晒未?

大宅

你記唔記得? 我家長日前咪打去留一個書包, 佢地話家長日便可以取的...點知, 去到果日又話書包有許多存貨係度, 之不過未同我囡係杯,盒等...打名, 叫我一星期後再黎拎, 咪再去拎, 點知又話無生日袋(透明)存貨喎~ 依家唔理啦, 等開學至算

另外, 頭先至去買黑,白鞋咋~ 打算聽日至帶埋套裙仔影相, 及找醫生寫健康證明, 怕今日星期一診所排長龍, 會等餐死.

原文章由 Desmond520 於 07-8-6 14:57 發表

你講o個個生日袋, 係咪透明o個個, 我有喎, 當日家長日, 學校已經放在書包內比我!!

[ 本文章最後由 tammyuen 於 07-8-6 15:20 編輯 ]

大宅

我唔覺喎~ 點混亂法呀? 講黎聽下.

原文章由 boocat 於 07-8-7 16:18 發表
今天第一日上學
我覺得好混亂

大宅

學校只會準時開門呢樣,我一早已經收到料,至於分班後又再改...唔知係咪又收多左學生,重新按出生月份年齡再分班呢?

原文章由 Aprmum 於 07-8-7 17:07 發表
我套运动衫终于到手了...
其实我都觉得乱~ 之前不是说已编好班了但今天点名时先发觉原来我儿子不是A 是E ...

今朝早上 ...

大宅

我囡是第2組返10am,尋日朝早8點半聽到電視宣佈停學,所以無帶佢返學,今日才是第一天獨自上課,9:55am開門,我&我仔一齊陪囡行上2樓,近課室便由老師帶入去,她即刻醒水大喊,老師便抱起她溫柔地解釋”媽媽一陣會回來接你,我陪去洗手間先,好唔好?” 放學時一d都無喊,問帶出黎果位老師之前既情況,佢只回答”不是我教的,所以對唔住唔知道!”眼見無早兩日上課的老師在場,唯有自己問囡囡啦∼ ”妹妹, 你頭先返學開唔開心呀?”開心就笑下,話”開心”啦∼ 佢即刻話開心,但無笑到...咁即係?-(  

想問學校通告寫20�8起返8:30-12:30,咁係以後12點半放學的?(乜唔係放12點架咩 ,請問我有無記錯呀?)

大宅

我開心呀! 頭先接放學,老師話我囡除了返學入課室有少少sad之外,一直無喊. 在課室門口見她自己玩...應該習慣返學了

發覺接學時間最理想是遲5-10分鐘才到, 否則得個等字:-|

大宅

結果如何~~~搵番未呀??!

原文章由 Aprmum 於 07-8-27 22:08 發表
我系上尼报失的估下我唔见左D咩 .....

TANG

TANG

TANG

TANG

书包一大个
我都唔知系漏左
系学校定比错左第二个小朋友
(因为今天我老公接放学 无问清楚)
等我明天问过明白再报告~~
...

大宅

怕日後再發生, 提議搵d得意掛飾勾係書包度, 接放果陣學家長容易識別又能夠即時追究....上星期返度屋企發現無左本英文書,都有d驚, 唔知係咪亞囡不小心亂放係班房, 定老師特登收起

但唔見老師有通知我地是否收起.....卒之第日問番其他家長至知,一樣抽起了本書, 才放心咋~ (點解唔張便條講聲呢?)

原文章由 Desmond520 於 07-8-28 14:08 發表

Dear Aprmum:

吓...!! 個書包都無埋, 好恐怖喎甘樣 !! 有名架麻個書包, 點會甘架, 真係離晒譜!:evil: 好啦! 而家書包都無埋, 吾駛徒時間去check下書包入面d野齊吾齊啦真係!!:-x 真係要佢地寫番份report ...

大宅

初初返學會容易d病架~ 我囡以前剛返學足足病了成個幾月, 好番返學,第日又黎過...但經過呢d"洗禮",磨練後, 身體更健康的, 這是只是過度期, 比心機/耐性吧~

原文章由 Desmond520 於 07-8-28 14:15 發表

Dear pchoi:

多謝關心!!阿仔有發燒同喉嚨少少發炎, 又cut下甘, 你個仔仔點呀, 好番未呀!!唉...d小朋友生病真係好另大人擔心, 你個仔仔無番成兩日, 睇黎都有少少嚴重喎, 你好有常識, 為左小朋友有鼻水無比佢番學!! ...

大宅

唉~~~今日輪到我啦!!!!

比早走的同學仔拎左, 正懷疑既可能外籍老師唔太熟悉我們中文名字, 容易整錯 想係書包面貼張我囡英文名label..得啦掛?-(

原文章由 Desmond520 於 07-8-29 11:10 發表

Dear Aprmum:

知道你已經搵番個書包, 你做得好岩, 真係要比d說話佢地聽下, 等佢地打醒十二分精神 !! 手冊真係好多私人資料, 如果比其他人睇度真係吾係甘好, 你講得好岩, 我又擔心埋呢個問題!! ...

大宅

已經係書包面貼了兩隻LABEL, 等老師容易跟到, 而我囡9月開始搭校巴, 雖然喊左兩朝, 但依家習慣晒LU

原文章由 Desmond520 於 07-8-29 16:14 發表

Dear tammyuen:

唉..!!又輪到你小朋友吾見書包!! 我嬲嬲地直情想係阿仔個書包黃色袋個部份, 縫塊布寫住我個仔個名(大大隻), 最好縫埋幅相, 唉...!!:tongue: 不過如果真係甘會好難睇, 不過如果佢地再係 ...

[ 本文章最後由 tammyuen 於 07-9-5 14:22 編輯 ]

大宅

唔知學校係咪教左 abc song, 今日返學返來一直唱呢首歌....自返左學, 經常自己唱歌仔, 你地係咪?

原文章由 Desmond520 於 07-9-4 20:51 發表
各位媽咪:

你地小朋友番左一個月, 覺得如何呀, 請發表下!!

大宅

以我來講, 過往大仔讀幼兒園,跟現在細女讀幼稚園, 溝通真的相差太大, 以前連亞仔在學校食過d乜, 做過乜, 講過咩說話都一一詳細主動同家長報告, 還教我們家裡如何配合...等等. 我是說主動, 不是"我問一句, 便答一句", 明知家長想知的不外符果幾樣, 點解唔做定功課, 讓家長放心d.?-( 知道是多學生就讀難照顧些, 但不是理由, 學校可以再請多人幫手, 或是收少些學生, 改善呢方面問題.

原文章由 Desmond520 於 07-9-6 15:28 發表

Dear cooking mama:

請問一下, 你小朋友讀緊咩班, 可不可以用"私人傅訊"留比我, 我地可以私低下慢慢傾, 因為有d野好似無方面比人睇到, 但我又想幫你分擔一下你既問題, Thx!!:-P ...

大宅

今日派果枝"司X脫"係咪學校送定係人地promotion gift?

大宅

尋晚和大仔用左1.5小時整左花燈, 諗聽朝至帶返學校, 怕一陣間玩完...哈~哈~因為我地整得好兒戲的.

國慶張生日咭還未得閒整...你地呢?

[ 本文章最後由 tammyuen 於 07-9-20 09:47 編輯 ]

大宅

尋日去接放學, 上面掛晒d作品.....原來隻隻都好pro. 十足出面買返黎(意思當然唔係啦~), 即刻覺得我果隻唔見得人, 想整過但又無時間, 唯有....:-(

原文章由 pchoi 於 07-9-20 10:25 發表

我已經放棄整花燈, 國慶咭就整啦:lol . 花燈我都怕阿仔未出門口返學都已經整爛了 .

首頁

尾頁

跳至