自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

MM2H 發表於 23-3-28 15:12
國內嘅陋習?

外國一樣有,美國早2 年先爆出千萬醜聞,買位入幾間名大學,仲要係集團式經營

硬係國內先有嘅陋習啦,呢啲美國醜聞版主會9秒9搬入時政,曱甴當睇唔到冇事發生

侯爵府

真係睇唔過眼…出手太低,人哋美國名校就唔同啦

美國多間名牌大學日前被揭發涉及招生賄賂,當中包括耶魯大學、史丹福大學及南加州大學等,麻省聯邦檢察官稱,案件是聯邦司法部起訴過最大宗的大學招生醜聞,涉及賄款達2,500萬美元(約1.95億港元),有近50人被起訴,其中兩名涉事家長為美劇《靚太唔易做》(Desperate Housewives)中演出的荷李活女星菲莉絲蒂夏夫曼(Felicity Huffman)及曾出演80年代處境劇《Full House》的女演員Lori Loughlin。

侯爵府

baby668 發表於 23-3-29 07:16
如果係二千萬本票,肯定件事會唔同曬

侯爵府

Carol999 發表於 23-3-29 08:53
你真係相信英美同大陸一樣咁多賄賂?

真係証明理性分析係好重要

你相信英美唔係一樣咁多賄賂?
咁多間大學接受賄賂,搞咗多年先俾人踢爆
唔識用腦分析就睇多啲新聞啦

美國多間名牌大學日前被揭發涉及招生賄賂,當中包括耶魯大學、史丹福大學及南加州大學等,麻省聯邦檢察官稱,案件是聯邦司法部起訴過最大宗的大學招生醜聞,涉及賄款達2,500萬美元(約1.95億港元),有近50人被起訴,其中兩名涉事家長為美劇《靚太唔易做》(Desperate Housewives)中演出的荷李活女星菲莉絲蒂夏夫曼(Felicity Huffman)及曾出演80年代處境劇《Full House》的女演員Lori Loughlin。

侯爵府

「藍調行動:美國大學錄取賄賂醜聞」

此電影根據美國聯邦調查局於2011年至2018年,一班人用違規方法幫助富裕家庭的子女入讀美國各所著名大學的串謀犯罪事件作為藍本,改篇成為紀錄電影。此事件於2019年於美國開始審訊,事件震撼全美。

進入美國著名大學的競爭非常激烈,組織帶頭人Rick Singer 用「側門」的方法,幫助富裕家庭,以捐款的名義把子女送入各名牌大學。

電影講到入大學有三種方法,第一從「正門」進入:即是以學生考試成績、運動比賽成績等從正規方法考入心儀學府;第二是從「後門」進入:是家長以直接捐款給大學作為籌碼,把子女送入大學。使用「後門」的捐款金額動輒以百萬美元計,但也不一定確保子女會被該學校取錄。

所以出現了事件中使用「側門」的方法,則是家長用相較便宜的金額(數萬至數十萬不等的捐款)給案件的主腦Rick Singer。他則使用自己在大學中的人脈,把學生推薦給大學。

首先,電影強調案件的嚴重性,同時導演在故事穿插中也不忘批評美國的名牌大學效應。家長為把子女送入名牌大學無所不用其極。例如︰電影提及前任美國總統特朗普的女婿Jared Kushner也是因為他父親捐了二百五十萬美元才能入讀哈佛大學。

侯爵府

MM2H 發表於 23-3-28 20:06
一樣有,世界各地都會有
一樣多,毋用爭拗,因為大家都一定唔會完全掌握晒

嗰啲井底蛙點會知世界各地都有賄賂

侯爵府

購物狂媽媽 發表於 23-3-29 15:24
有冇d係出手高都俾人報案先?有嘅話,我就真係讚香港仲保持到相對清簾啦
...

個個講到自己學校有好多內地家長送禮俾老師,但係又唔覺有咁多賄賂新聞喎,唔通啲老師收晒啲禮?定係接受呢種做法唔出聲?

侯爵府

Anpanmama 發表於 23-3-29 13:24
Donald Trump直程係喜劇

仲有失禁總統拜登

侯爵府

yuyueng 發表於 23-3-29 16:15
E神爸爸起辦公室數錢。

香港人賄賂好平常,係大陸人賄賂先係大件事

侯爵府

Anpanmama 發表於 23-3-29 17:09
Check-in counter穿櫃桶底嘅case多到不得了!
唔放蛇check就過到骨,衣着有客投訴或者時候?公司攞收據或 ...

香港賄賂case 真係多到不得了,淨係工程界都唔少,只係冇報警大事化少

侯爵府

bmuimami 發表於 23-3-29 14:32
去調查吓啲大中細工程項目先啦⋯⋯廉潔

香港好廉潔,係大陸先有呢啲陋習…仲要講到眉飛色舞,無知到嚇死人

侯爵府

MM2H 發表於 23-3-29 19:46
好幾個慣性井底之說,只會執著一個點,講唔通就跟住不停搬龍門

總之中國就是錯,但又離開唔到個框框

有隻井底蛙只會講大陸有呢個陋習,其他地方,尤其係美國一定唔講,就算有人講都話唔代表中國冇,重點只可以講中國有

首頁

尾頁

跳至