自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

老爺每月俾幾多錢?

子爵府

miss321 發表於 24-4-6 21:34
我相信你小朋友係非常出色先攞到神校Offer,唔係因為佢考到cert. 通常比較叻嘅小朋友,同時間都可以考到好 ...

Very, 獎項以前可能係有用,但現在唔係最重要,近年我識有神校offers既都無考咁多

子爵府

英華係其中一間熱門一線直資,學校講明睇家庭,我覺得考Cert呢啲唔係太重要,搵啲運動或音樂培養吓就得啦,唔使諗咁複雜。
唔會有必定有用既興趣班,如果有嗰嗰都報晒

子爵府

Matytongggg 發表於 24-4-6 23:01
請問証明有學運動/音樂要用乜嘢

你小朋友幾歲?

大把方法拎到證明
音樂可以考級、好多都有相關比賽
運動方面,個人運動會易啲拎證明,例如跆拳道有得考級,團體運動對小朋友發展幾好但較難拎到個人證明

學術有人分享咗

子爵府

sillything 發表於 24-4-7 00:24
你係咪真係問英華,陳校長好注重家教禮貌架,呢樣好緊要

同埋英華好強調父母角色,會睇父母(特別係爸爸)會否積極參與子女教育,願唔願意投放資源培養孩子

子爵府

乖寶寶布布 發表於 24-4-7 00:34
以為你講英基
英華,學術要叻,反應快,講野叻
面試表現比cert重要許多

英華對學生要求和DBS相似:自信醒目、唔怕羞、能收能放、思維能力和表達能力強

子爵府

Matytongggg 發表於 24-4-8 01:12
終於有正常留言嗱 不過你小心唔好講呢啲會比人話打手 請Dm

你話搵暑假興趣班儲下Cert,點會建議你樂器考級,樂器考3級同暑期儲Cert係兩樣嘢,K3面試前要考到,要日日練,無天分和興趣會痛苦

子爵府

sunnymama2 發表於 24-4-8 08:18
我覺得大家的回應都好正路。

樓主可能太年輕啦,所以唔知點應付男家。

對,大家意思係話邊有得話入硬嗰間學校,所有準備都只係增加機會。

就算零Cert小朋友特質符合要求都入到,我朋友嗰仔讀券幼,日日玩無外補考Cert,今年都幾間一線offers最後揀DBS

除咗長老期望,應該先了解小朋友適合什麼類型學校、你和老公既教育期望,然後才報考學校,到有Offers時再揀最適合的。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊