親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實都係個幾種玩法....一係福岡市內行下食下, 一係買pass搭車去周邊地區, 熊本大分長崎鹿兒島宮崎, 或者北上去山口廣島

如果你時間足夠, 甚至可以搭飛機去日本其他地方, 冇話飛福岡就一定要玩九洲既, 你轉機去北海道可能仲好玩

大宅

hunghungbb 發表於 22-11-3 12:07
我去7日都係諗住hea下食下野,本想去鹿兒島,但機票好full又貴。現在來回都係福岡,所以唔敢玩太遠。我最 ...

依個時間去九洲其實冇咩大既event或者風景必睇,都係去D大路野,例如福岡新既巨型高達,男仔通常都中意

7日,去頭去尾得5日,如果唔揸車,就係跟住個pass範圍去玩

慳錢就買北九洲pass,向右行熊本阿蘇別府由布院,或向左行熊本長崎豪斯登堡雄武溫泉佐賀

筆直夠既話買全九洲pass,直接落鹿兒島宮崎,搭新幹線好快

我自己都幾中意鹿兒島,去過2次,櫻島火山係幾特別,畢竟世界上冇咩幾多個活火山既交通係咁方便,搭船上櫻島周圍行下影下相浸下足湯又一日;去高千穗牧場揸下牛奶整下牛油又一日,再去埋指宿熱沙浴,7日好快過

大宅

hunghungbb 發表於 22-11-3 13:52
其實我好想去鹿兒島,因為未去過。但請問我福岡去鹿兒島坐JR大約幾耐,因為我前後得5日,我驚會太趕。我地 ...

新幹線由博多去鹿兒島,1小時50分就到啦,去到鹿兒島再租車,一D都唔趕

大宅

hunghungbb 發表於 22-11-3 14:07
多謝你,咁我會主力睇下鹿兒島,但我驚無酒店,book左1間26號黑川溫泉(emoji)如果我22號落機直接坐新幹線 ...

我覺得夠, 鹿兒島大景點唔多,櫻島預一日,指宿一日(或者2日1夜),霧島我覺得去唔去都得
但我會想去埋宮崎鵜戶神宮同鬼之洗衫板,睇你黑川係咪一定要去,否則鹿兒島+宮崎個行程會特別D

大宅

hunghungbb 發表於 22-11-3 14:27
明白,其實上次去完黑川都幾鐘意,所以諗住book左先。如果有新地方去而又有溫泉浸既,黑川我可以放棄(emoj ...

指宿就係溫泉區+熱沙浴
通常熱沙浴完會跟手浸埋溫泉

大宅

minniemouse131 發表於 22-11-6 12:45
我想請教一下,我諗住去7日,因為CX航班麻麻,都係得5日full day, 自駕,唔去鹿兒島,博多/天神/太宰府/油 ...

5日full day實ok

福岡大把商務酒店,你搵啲有停車場可以泊車就得啦

首頁

尾頁

跳至