自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

呢排同4歲仔好多拗叫,好唔開心...自問對小朋友的確無乜耐性,唔知係性格定咩問題,就算生完個仔都一樣,我見到個仔做咩都唔滿意,要佢跟我指示,但小朋友又點會聽阿媽話,佢就偏偏唱反調,成日激到我紥紥跳,我有反思過會唔會係自己問題,因為我阿媽話我細個都係屬於難搞嗰類,但我明明記得以前細路仔都係阿媽話咩就做咩,會反抗不過最後都係妥協,無理由我細個咁乖反而唔識教返自己個仔,我應該係好知個仔諗咩至係,唔通生仔真係要考牌?

複式洋房

ma-deleine 發表於 23-11-22 22:04
其實你個仔做左d咩至得架?
每個父母對仔女要求不一,
分分鐘佢無做過乜 ,

我個仔零舍唔聽我話,好難具體講佢表現,因為佢淨係會蝦我,好似同我火星撞地球咁,老實講我要求都唔高,好似我見佢寫字出界,提佢要寫好少少,佢就會發我脾氣,發完都唔肯改返好,所以我做到好氣餒,我成日諗生佢出嚟係咪錯

複式洋房

py84ko 發表於 23-11-21 21:22
四歲已經係咁,到了14歲踏入青春反叛期咪更加癲。
所以我都好擔心

複式洋房

rlene.c 發表於 23-11-23 14:48
講真,你本身系咪無plan就去生b?而家年代唔同,唔再系好似以前咁,父母唔理個小朋友,佢大個都做到醫生律師,以 ...
我應該算係奉旨成婚,本身都諗住結但喺籌備中途意外懷孕,無諗過生仔會生到依家咁,依家做細路真係幸福,又唔鬧得,唔惡得,唔打得,過2年讀小學又係一個大挑戰

複式洋房

circle212 發表於 23-11-21 21:24
喺小朋友細時,我唔會妥協!因為我覺得佢咁細就俾佢踩到我底線幾時到大?到佢大個左,會知道我既底線,唔會 ...
佢都係咁諗,唔可以俾佢踩到我底線

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊