自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

香港外賣車手單車會行行人路、行人班馬線、安全島、座頭、大厦門口,深圳七成有自行車徑和自行車道,駁位有斜位上車、方便居民,人地有歷史原因、行之有效,有實際需要,泊樓下車、充埋電,市面有兩輪或三四輪車運貨,樓主覺得唔習慣可去紐約遊,日本、台灣都係上行人路踏、甚至無行人路,各有國情。另外上面街道普遍似洪水橋咁清幽,就算城中村居民都有自身電瓶車或外賣需求!香港八百萬嘅樓落到樓下可能路窄人多過深圳貧窮區城中村,城中村嘅菜檔、魚檔、肉檔可能係你買開嘅兩倍大。

男爵府

無理由為假日黎駛幾舊水嘅港人改變行之有效、演化出黎嘅生活掛?叫佢地個個揸房車、窮就齋行路、運貨就手推車?

男爵府

dolala 發表於 23-3-12 15:34
點解唔得?命仔重要定方便重要?!
邊個無命?

男爵府

dolala 發表於 23-3-12 15:39
梗係行人,撞死人先識驚呀?!

深圳政府好高效,唔會因一單就像你咁斷定,香港都地少車多,應該禁特斯拉自動駕駛?禁富人有多車、實行雙單車號出行,抽號用紅隧…?

男爵府

其實深圳係年青及有活力嘅城市,疫情剛過未理順,有d地區貴到拆唔倒

男爵府

東門三十年前好似以前沙田個單車場咁,d鋪似公展會帳蓬咁,樓得三四層高,就算羅湖出關口都有d聯和虛feel,人地而家好好,室內有遊戲機、攀登設施,香港都無咁靚,最重要係東門要滿足深漂幾千蚊人工嘅努力年青人嘅需要,若要尖沙咀或領展feel就去返香港會好d

男爵府

電車主要是美團多左,其實美團係資本起家,並非主打技術、科研,創辦人亦熱衷炒所謂加密幣
疫情過後完成歷史任務後,深圳政府應該會調整下

話分兩頭,上面外賣小哥技術、儀容同裝束都較香港專業

男爵府

媽媽最勁 發表於 23-3-12 18:27
可能你少去深圳,好多時電單車係有專用嘅路,但佢地都唔會理,又行馬路又行行人路,你係條街行係前後都要 ...
之前密檢封控、放棄清零政策令好多實體店關門,近期最快灰復嘅係唔使裝修嘅外賣廚房,所外外賣電車係多左,疫情只是過左一兩個月,上面已好多店裝修緊

男爵府

媽媽最勁 發表於 23-3-12 19:23
咪亂講啦,疫情果陣更加少人出街食,更多人叫外賣,宜家條街食店好多都排隊,疫情果陣拍烏蠅架,九成靠外 ...
你無需激動,可能假期上去,假期叫外買多,又去埋d舊區,所以你誤會,新地區有保安控制場地

男爵府

回覆樓主:

香港人又唔係地球中心,自己衡量去唔去,無人就你

男爵府

其實歸因究底是港人問題!上去嘅年齡中位數約五十,當中較多又老紙筆又惡、又自視高、又有點閱曆、又有點錢,又維園老年又積左怨氣、講野大聲大大(由其是回程巴士鐵路上)、又中年危機、最重要係老弱細膽怕死…深圳是移民漂工城市,是年青壯年打拼地方,年齡可能在26-7,家庭結構是老中年建康構成,當中年青人較多,假日帶孫帶BB出行唔會有戾氣!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊