自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

好明顯係學校老師無跟要求做錯咗,令到全級都要重做
二月係開始入SBA分既月份,分區負責人check到發現貴校做錯,咪要求全級重做,啲學生仲要考緊mock,實好大壓力

侯爵府

2024年龍年勳章

btw,SBA關考評局事,唔係教育局

侯爵府

2024年龍年勳章

jaycee_mami 發表於 24-2-20 18:13
重考英文SBA,鄧顯中學?

鄧顯新任科主任放水俾自己班,仲事先批改發回,其他班投訴唔公平令到全級中五要重做,樓主女係中六,我諗唔係同一間重複犯錯咁大鑊掛

侯爵府

2024年龍年勳章

emmyfok 發表於 24-2-20 18:54
大家怪錯學校了,係考評局2023年8月忽然更新咗2024年的校本評核教師手冊,但完全冇通知學校,好多學校一早 ...

考評局有野更新一定會出circular 俾學校通知SBA負責人,應該係負責人漏傳呢個消息俾老師

侯爵府

2024年龍年勳章

emmyfok 發表於 24-2-20 19:28
八月嗰次更新有再講咩?
就係2023年8月更新喎!
我女學校,信奉早起的鳥兒有虫吃,2023暑假前已做完SBA啦!

英文SBA按考評局指引應該一個中五做,一個中六做,所以8月修訂係for中六果次SBA,理應學生要係9月升讀中六先做所以唔受影響
最大改動(compare to上屆)係要一次用print text, 一次用non-print text做,而形或要一次individual presentation、一次group interaction
以上講既修訂早在2021年通知咗,所以唔係臨時新加既野

侯爵府

2024年龍年勳章

emmyfok 發表於 24-2-20 20:32
就算佢出咗circular,就算學校方面真係有人做漏嘢,考評局2023年8月才改動2024年DSE的考核方式,點都係太 ...

其實考評局係2021年已經出咗2021-2024 SBA handbook,當中已有講今屆SBA改動,2023年8月個updated版只係再講得清楚啲,所以唔算係咩大改動。如果真係咁急改,就算唔係好多中學中招,啲學校都會開聲講改得咁急。

侯爵府

2024年龍年勳章

winsonma 發表於 24-2-20 21:02
佢係話F.5做咗兩次,好似話一次係睇書一次係睇film, self presenation同group discussion咁上下,唔知佢有 ...

你仔學校啱,2021 中四時學校已知 2024 SBA點改,所以唔存在2023 升中六先知
有啲學校會提早做晒兩次,例如中五學年尾/暑假補課時做就當係中六那次

侯爵府

2024年龍年勳章

winsonma 發表於 24-2-20 21:29
好彩,上面有人話改得好急,我明明記得中四咁上下收過通告講sba模式,見啲人話改咗一個print text 一個non ...

我話改咗既意思係同2023 SBA唔同,但個改動係2021已通知,所以唔係改得急。唔使擔心,要重做係個別學校問題。

侯爵府

2024年龍年勳章

天水圍中學?上咗secrets

侯爵府

2024年龍年勳章

pollychan89 發表於 24-2-29 21:47
對呀,女兒也知道。明天重考了。

祝你女兒考核成功,拉高分數

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊