跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

jadeleejk,

你個仔張出浴照登一陣就收埋架,你怕睇洩嗎
上次奶媽敘會,其中一張你先生抱住我個女我個女笑得好開心的那一張相,好靚呀!我 c6好妒忌呀,佢話個女比佢抱都未試過咁開心! 我一陣就用黎整大頭相先!

講開食糊仔,諗住聽日先開始試,而家正係度泵緊開糊仔的媽媽奶 ,我係書店買左一本叫"給寶寶最好的第一口食譜",有教煮生果蔬菜糊,等我試完手頭上的那幾包米糊SAMPLE 後就試下整生果糊。書店仲有一本叫"XX A+食譜"都係教整糊仔的。兩本都係中英對照。

你地買左整食物蓉的工具嗎?甚麼牌子?好用嗎?

男爵府

GTAM,

係呀!六個月先開始食糊仔架!但每個bb發展不同,如果bb開始鍾意玩脷仔(我個女伸脷伸到好長 ),這表示佢口腔肌肉已有一定發展,加埋成日流口水,條頸夠力就可以試下,今日我都係諗住試一匙羹先,試幾日再加多一匙羹。試晒手頭上的米糊sample就差不多六個月大了!跟住慢慢再變成一餐。

jadeleejk,

我朋友推薦用piegon, 話好用。

ling_piglet,

我記得你有一套piegon食物處理工具,好用嗎?

原文章由 GTAM 於 07-9-22 02:22 發表
嘩~~ 咁快就食米糊? 乜唔係六個月先開始食?

男爵府

loching,

嘩,你個女已經可以食到一碗糊仔,好犀利! 有無諗住代替一餐正餐呢?

男爵府

Jadeleejk,

星期六,日阿b好扭計,今日先試糊。

我用左媽媽奶+雀巢奶米sample開左糊仔,頭一羹佢唔係好識吞,見佢個咀係飲奶的動作,第二,三羹開始識食,到第四,五羹仲追住個匙羹添!

男爵府

GTAM,

................係BB展拿了兩包GARBER, 另外收到兩包雀巢。我好C懶,淨係假期先試糊,這3日假期仲只係試過一次,咁計法,我個女六個月都未試晒D SAMPLE .

原文章由 GTAM 於 07-9-27 01:36 發表
Hi welcome,

咁多samples? 係邊度可以攞架? 我之前淨係收到兩包雀巢米粉, 依家已經食哂...

男爵府

ling_piglet,

係呀,要post 上website 先,我用yahoo內的flickr(免費的)。在yahoo webpage 左手邊有"flickr', 入去"建立你的賬戶", 你有yahoo account 就咁login 就得。按"上載相片",把你的相片上載。上載後,會見到上載了的相片小圖,按下你需要display的相片,使你的相片變成大圖,用cursor指住相片按mouse 右click, 選最底"內容",把網址"複製"。

係bk打內容時你會看見有一個正方形入面有一個綠色花形icon(在"Verdana"字樣底下),按下,將剛剛複製了的網址paste, 你可能需要resize相片,就click 相片,出現9個小正方形,用cursor 指住相片角落的小正方形,按左click resize.

1,2,3...............起飛!

這些動畫都是用這種方法post 的,動畫網址在這裡http://www.hk-laufamily.com/icon29.html

加油!

原文章由 ling_piglet 於 07-9-28 16:40 發表
hi welcome, 我想問下可以點貼張相出黎?係咪要搵個website貼咗張相先,再抄條link呢?如果係,我相問下哪個website可以貼相呢?thanks!

[ 本文章最後由 welcome 於 07-10-1 22:44 編輯 ]

男爵府

mowmow2569,

我上次係在佢食奶前半小時試糊,我諗咁佢有小小肚餓就容易d掛,食完就飲奶。佢今日試,開頭都係用"飲奶咀"的咀形食糊,跟住都ok, 唔知我開糊係唔係杰左d,隔一陣佢就大喊,最後用媽媽奶迷暈左佢

你的大頭相裡你個仔個頭抬得好好呢! 我個女剛識返身,返完頭只能抬小小(平時扶住佢坐佢都可以抬頭,但係個頭會輕微遙下遙下,好似文具店賣那些靠太陽能發電的點頭公仔咁 ),跟住佢就食拳頭 ...............

上次打完四合一針,我個女發了兩日燒,面珠縮左水:-( !

原文章由 mowmow2569 於 07-9-28 22:40 發表
welcome,

你就好啦, 囡囡食米糊食得咁滋味! 我兩星期前試過餵阿b, 佢完全唔識吞, 今日再試, 唔知係唔係餵米糊既timing唔好, 佢太肚餓冇耐性, 食了兩啖就大喊, 要食番奶. 你幾點餵佢食糊仔, 駛唔駛比平時餵奶時間提 ...

[ 本文章最後由 welcome 於 07-10-1 23:14 編輯 ]

男爵府

jadeleejk,

你個仔好叻叻喎。識得捉住你隻手話要食,你咪可以趁住佢鍾意食,每日都比一d, "曹"肥佢 !

星期六,日係扭計d, 可能見我地放假................., 這幾天訓緊覺會蓋著眼喊得好犀利,好似發惡夢咁,拍唔醒,要成個抱起打直佢先醒,醒左又好似無事發生。係咪要食d保嬰丹呢?

原文章由 jadeleejk 於 07-9-29 15:09 發表

又係既, 都係食同一隻好d , 同埋姑娘都真係話5個半月-6個月先啦...但係我有d心急, 覺得可以試下...
隔左成個week, 今日再試, 終於有進步喇 , 可能加左奶蕉, 香d甜d啦 , bb無再喊lu, 食左一半到啦(其實 ...

[ 本文章最後由 welcome 於 07-10-1 23:32 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至