夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

老公平時無咩好大既缺點,無咩不良嗜好,但脾氣唔好有時好小事或者一句語氣佢就會即刻跳曬制,會吼好大聲講晦氣說話,有時仲會當我媽面發我脾氣,咁大家都知呢d野俾長老見到就唔係咁好,會令問題升級
簡單黎講就係有時爭吵好似我同佢男女調轉左咁,又會一秒跳制,咩都講得出。

例如有一次去迪士尼,佢好心急推住bb車衝去某個設施(俾小朋友玩),我係後面抱住細b追,佢行太快我跟唔到,後來我打俾佢先見到佢,我第一句就問佢:你做咩行咁快姐, 我點跟?語氣算係怪責tone, 佢就即刻爆炸,當街大吼話佢都唔係跑,點會跟唔到bla bla bla

因為發生太頻繁我覺得感情受到好大既損害,我唔知係婚姻係咁 定係 我已經開始唔中意佢
但我地有小朋友,除左呢樣我好頂唔順之外,又好似無必要真係搞到離婚,雖然佢每次發好大脾氣同講晦氣說話個陣,我心入面都會閃過呢個諗法

請問大家因為咁我有離婚諗法,係我對婚姻太高要求嗎??我可以做咩改善呢?我唔想過得咁辛苦,同埋小朋友開始大,我唔想呢d畫面係佢地面前上演

民房

回覆 crystal媽咪 的帖子

如果我語氣唔係咁,佢唔會發脾氣但係日常生活總有呢d時候,好似迪士尼個個例子,好難會完全無情緒

民房

回覆 benchan025 的帖子

唔係,但我諗主要係婚後多左野要處理,一做野就容易有摩擦個種掛

民房

回覆 陳小b 的帖子

迪士尼個次,佢話我個樣同語氣係發脾氣,佢角度覺得我發脾氣先所以佢先發。。。。。

民房

回覆 wholemilk 的帖子

謝謝你,我可以試下咁避免衝突其實佢次次都係話覺得我發佢脾氣所以佢先發,但我角度係我未開始佢就發左脾氣先

民房

回覆 wewanwan 的帖子

佢係咪淨係對你先咁樣發脾氣?你有無見過佢對其他人例如家人朋友咁樣?

民房

回覆 陳小b 的帖子

次次之後討論,佢係覺得我已經發左佢脾氣所以佢先燥左

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊