自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有時想幫小朋友報下比賽,點知發現基本上九成九以上都係要收費,仲要下下4,5百蚊嘅報名費,又唔知認受性,有時真係覺得呢啲比賽目的係想賺錢而求其搞個比賽出嚟。基層家庭小朋友真係未必負擔到,其實真心想知有冇啲比賽係免費而又有認受性呢?或者唔係免費,幾十蚊報名費都好呀,唔係下下400幾蚊,仲要獎品只係證書一張,感覺嗰啲所謂比賽機構真係搶錢咁,九唔搭八整一系列比賽出嚟呃錢,有冇人有同感?

大宅

Roblox 發表於 23-12-19 11:32
有時想幫小朋友報下比賽,點知發現基本上九成九以上都係要收費,仲要下下4,5百蚊嘅報名費,又唔知認受性, ...

試過一次個比賽話係免費,點知之後話我小朋友得到銀獎,如果要個獎就要俾200蚊買返,唉,又係巧立名目,引左你參加比賽,最後又係收錢。當然我知道主辦方都有成本,但真係需要咁貴報名費嗎?

大宅

回覆樓主:

感謝各位,其實我真係好想知邊啲比賽真係有認受性,值得俾錢參加,可唔可以舉例一下?學校音樂節朗誦節嗰個我都知道比較出名,真心覺得主辦單位有咁多學校補習班加持,每個參賽者收200幾蚊都真係好和味,不過呢個比賽算比較出名超多人參加都起碼叫做有啲認受性,當然我覺得最理想係錄影比賽嘅應該要收平啲,例如100蚊會合理啲,當然只係我個人諗法。

除咗呢個之外,可否舉例一下邊啲比賽真係有認受性?我成日開FB彈左好多比賽出嚟,數以百計不知名學會,個個都攪比賽,真心唔知邊個比賽係值得報名,有經驗的JM可否舉例下?我都係希望幫小朋友報下畫畫,樂器或歌唱比賽攞經驗。

大宅

yk2 發表於 23-12-20 09:53
其實好多無乜公信力,學校亦唔認可,只賺家長自我感覺良好嘅錢而已,要小心選擇,否則只浪費時間及金錢
...

有冇邊啲比賽學校通常會認可的?我唔介意俾錢參加比賽,係唔想參加一啲九唔搭八嘅比賽浪費時間同金錢,如果個比賽係值得,有認受性就真係唔介意俾錢參加,只係坊間太多無聊比賽混水摸魚,家長無經驗選擇嘅時候真係頭都大,我情願小朋友用實力比賽,無獎都唔緊要,而唔係比錢買無認受性嘅豬肉獎!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊