自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

兩者比較,有錢的話,英國好過加拿大,起碼買到私家醫療,好既教育,甚至一些專業服務。加拿大呢兩方面真係 我老爸而家係英國探親,睇醫生,都好似香港咁好快有得睇(私家),係貴,但起碼有,而且啲醫生都專業,有quali。

子爵府

3333 發表於 23-9-12 13:16
聽你形容得咁生動都辛苦我即刻覺得膊頭冤咗添去到嗰邊,唔好以為出錢就好似香港咁易請到人做家務嘢 ...

所以國家生產力低。短視。話就話work life balance 。但個個懶,經濟咪差。怨不得人。一面話要阻止中方發展,西方自己又懶懶閒。工作效率太低,交50%稅國家都吾掂。唔gur就罷工。

子爵府

tsewong 發表於 23-9-12 19:09
我c6一家以前係住温哥華,咁以天氣同食物(尤其係中餐) 來講,温哥華會好過英國

醫療就肯定唔好,私校就都 ...

我c6家人也是溫哥華。醫療教育真心唔掂,有錢都冇用。尤其老人,住大屋大花園又如何,請個工人/看護服侍都困難,真心不適合退休/養老。退休真係大灣區或香港仲好,起碼有工人有醫療甚至請個司機都仲得。而家深圳租樓又平又大,食玩都方便,醫療又方便,冇乜誘因移民外國。食中餐都係,不如大灣區食。加拿大係得天氣吸引(但冬天又係攞命)。

子爵府

tsewong 發表於 23-9-12 21:00
醫療真係差

教育我又覺得唔係咁差,咁最好嗰浸一定唔及英國,但公校唔係好差喎,我c6啲親友嘅仔女好多都 ...

c6 幾個大學fd畢業後都系加拿大教書。佢地都話加拿大私校都唔掂。掂嘅靠自己補習。好多諗住靠學校,到公開試就奶晒野~~ 哈哈,上次我哋住Richmond apartment,暴風雪-15度,停電3日都冇人無人來修。好彩有其他屋住,否則凍死左。

子爵府

pauline_c 發表於 23-9-12 19:53
搬返嚟方便照顧

太老,唔願搬

子爵府

pauline_c 發表於 23-9-12 21:14
一個人住咁偏僻,屋企人咪好擔心

2個,不過都好老
係呀好擔心,所以咪成日探
幾年前大病反而肯返來私家睇,最後去左北京醫

子爵府

3333 發表於 23-9-12 21:44
-15度停電,我記得我屋企部雪櫃好似先-幾度,大熱天時我伸手入去摷雪糕都凍到手 ...

我都無諗過啲人效率低到咁。呢啲唔係叫work life balance,係叫不顧人命。

子爵府

3333 發表於 23-9-12 21:39
我老公嘅英國上司,如果計英鎊稅前人工高我老公一倍咁上下,飲咗幾杯同我老公傾計,上年好似要交差唔多一 ...

係咁上下,親人係個邊,都係交稅交一半左右。佢話貪在收工早些,享受家庭樂。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊