自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

我2021年全爆新裝搭埋棚換窗,自己搵師傅做,實尺7xx尺,連傢俬28萬幾有找,但我俾齊頭30萬當貼士,但所有野要自己跟。

我都試過搵設計公司,報80萬 淨係出圖設計都2萬。自己俾300蚊上淘寶出3D設計圖,自己拎張圖搵老實師傅一齊度尺做。

複式洋房

dotdotdotdot 發表於 23-5-24 18:58
我2021年全爆新裝搭埋棚換窗,自己搵師傅做,實尺7xx尺,連傢俬28萬幾有找,但我俾齊頭30萬當貼士,但所有 ...

當時疫情爆得勁,我又好得閒,甚至覺得開裝修設計公司好好搵,基本上只係用2萬蚊請個所謂設計師去見客度尺,出圖都係外判上淘寶搵嘅。搵到師傅計日工+貼士,賺個客一倍...當時諗埋哩d野

複式洋房

sjnl43 發表於 23-5-24 22:42
圖紙要比咩資料人去劃。我完全無idea 點攪。但又裝修

你問屋苑管理處經理睇下有無你單位圖紙,我當時俾少少影印費拎左副本,然後自己俾1日日工同師傅一齊度,覆核尺寸

複式洋房

sjnl43 發表於 23-5-24 22:42
圖紙要比咩資料人去劃。我完全無idea 點攪。但又裝修

老實講,如果完全無經驗,我寧願你俾錢出面人搞,因為都幾辛苦!我係之前有8次裝修經驗先夠膽咁做。

如果我計曬數係30萬自己做,但有設計公司報價40至50萬幫手搞,而我無經驗又唔想煩,我會揀後者,因為裝修師傅係好忙,要木工,水電,泥水約齊時間係要夠霸氣的。

提埋你,我中過最多伏係換窗,基本上話[免費]驗窗一定係伏! 正常收費驗窗已經避到,記住免費是最貴!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊