跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

其實我都好好架喇,除左流血,一切都算OK,當然緊係唔會同平時一樣,例如會有唔好胃口,疲倦;不過都懷孕初期總有D唔舒服,今早我叫自己要好好享受整個懷孕期,深深記住。

MAY,我會盡量小心,大家一同努力!

聽日有得見BB,好緊張~~~~

原文章由 Kellyaugust2004 於 08-5-20 17:13 發表
ricfa

i see.
take care ah .
i sleep a bit now while my son go to school in the afternoon.
any discomfort u have ?

大宅

上次睇醫生check到預產期係1月2日,今日傍晚睇完醫應該會再confirm是不是此日。

原文章由 judychung 於 08-5-22 10:24 發表

ricfa
我尋日去檢查完, 醫生都話我7週4呀, 預產期1月6日, 你幾時呀?

大宅

hi~~~BERRYTOTO

原文章由 BERRYTOTO 於 08-5-21 21:25 發表
hi~我今日check左啦~好開心我預產期1月23日,
好似好快~~我第二胎啦~~哥哥兩歲七個月LAW~~

大宅

MORNING AR anniewmau,有大又有細係會攰D,唯有一有機會就休息 不過個大既好似已經識得吃醋,成日要媽媽。

原文章由 anniewmau 於 08-5-22 11:39 發表
早晨呀

呢幾日又暈又易攰, 連同阿仔玩都冇力, 上星期六同完佢去沙灘, 番到屋企更加周身骨痛, 今次好似辛苦過上一胎

睇見你地咁多個都已經照左u/s真係好緊張, 我要下星期先去照, 希望到時可以確定 ...

大宅

唔好太緊張,我都有心跳同氣來氣喘咁,可能自己血氣唔好,好快到下星期二,你就可以同BB見面。

原文章由 marcielucy 於 08-5-21 19:48 發表
my heart is still pounding fast today ... my mom said i'm too nervous that's why...i hope this is normal and won't indicate anything wrong...

my next checkup is may 27, hope to see that the BB is gro ...

大宅

kellyaugust, how are you today?

i will report after my check up........ really excited!!!!!!

大宅

早晨呀,各位媽咪,我星期四睇左醫生,BBsize正常,約1.5CM長,有心跳,醫生話暫時睇落BB都OK,不過係個胎隔黎有個血囊,所以會有機會再流血,醫生叫我多D休息,無乜特別

我預約左OSCAR&浸會LU!!!

今日再中醫傾傾

大宅

sera, 係呀,你唔好咁擔心,我5星期既時候BB得0.3CM,重要未成形架,我諗1.2cm都應該係個胎囊既長度,至於心跳有時真係要七星期先睇到。不如你過多兩星期再去複診,到時一定有好消息!!!

原文章由 mamaminu 於 08-5-25 08:42 發表
sera,
我諗醫生同你講話1.2cm係個胎囊既長度, 並不是bb的size,
唔好咁擔心, 因為人的排卵時間, 受精時間都唔同, 時間跟size的配對, 難免有些偏差,放鬆.

我自己識叫你放鬆, 自己就尋晚發夢見紅, 太緊張喇.... mo ...

大宅

KELLY,我個EC都係幫我繼續止血,而我又有肚痛/屙,佢話我有少許熱,反而不是虛寒,食左佢D葯,又真係好D,EC好好呀,佢有打電話問我既情況,我覺得好安心。

MAY,多謝你關心,你又點呀,UP-DATE 下!

大宅

真係好!
你同我既預產期差一日,我係二號!

原文章由 mrsmaycheung 於 08-5-27 11:21 發表
Dear all,

I am May.昨晚剛檢查,很開心 8 weeks的bb有心跳及約1.4cm大,預產期是03/01/09。

大家努力!

大宅

各位姊妹,我呢排都好忙呀,最近重返左大陸工幹,好在D野都唔難跟,只係工夫多,今日總算清左大部分工作 不過,個心有D痕,想去行街街 ,真唔要得。。。。

我已經無流啡/紅,感覺都好好多。
MAY,你要休息多D呀。
SERA,希望你今晚演出順利,演出後記得要好好休息,多D!!!

大宅

KELLY,係呀,保持心境開朗,BB係個肚度都會笑,大B見到你笑佢又笑,大家開開心心

mamaminu,我上一胎又係極到唔夠,試過夜晚八點到第二日九點都唔夠,死未,不過,呢個情況都好正常,唔使擔心。

Bebichhichi,見到BB真係好開心,一切正常就好LU。

大宅

其實我都好掛 住大家,不過太多野做,所以自己禁止自己上網,快快趣趣做完D野返屋企。

我無乜特別唔舒服,係夜晚胃口無咁好,其他呢?好感恩,無乜問題。

原文章由 Kellyaugust2004 於 08-5-30 17:42 發表
ricfa
glad to hear from u and know u're doing fine. take good care ah . did u feel any discomfort?

大宅

喂,你唔好亂碌呀!乖乖地bed rest!
其實我都唔乖,尋晚去左shopping,可能行得太多,又有D啡色既分泌,好在唔多,好小。總之,而家唔休息多D,BB就會自動抗議,真激C

原文章由 mamaminu 於 08-5-31 08:33 發表
tks kello
ricfa, 聽到心跳就好喇, 我都等緊呢一日啊
congra' to sera! 完左表演就要專心休息, 記住第時同番bb講媽媽陀住佢時響台上表演呀

我呢, 尋日有醫生sick leave唔用, 走左去返工, 點知傍晚時又流 ...

大宅

SERA,好野,表演完喇,有得,快D讓好身體!BB都好乖,比你知道佢好健康,你放心啦!

KELLY,我只係擔心自己呢胎會駝得好肥,我生完第一個肥左10磅,如果今次又肥10磅,我真係死得~~~~

大宅

HELLO,LAMSON媽,我預產期同你一樣

SERA,嘩,原來你係幼稚園老師,真係好辛苦,你要小心,唔好太多彎腰&樽低。

KELLY,好開心聽到你睇完醫生,BB正常就好。

MAY,哎唷,希望你作嘔既情況快D改善啦。

WAISS,豆漿又真係好似涼左D,遲D先飲安全D。

EMILY_TSY,係呀,今年D衫又長又娃娃款,都既我地。我又心郁郁想行街街LU。

大宅

因為之前有流血,心諗西醫都做唔到D乜,咁我又識得個中醫,對佢都有信心,佢又有呢方面既經驗,所以咪睇囉。

咁你除左肚痛,重有無唔舒服?西醫知唔知?佢有無咩意見?

原文章由 moonisland 於 08-6-3 11:07 發表
大家好, 想問一下, c+ 醫生說不要吃中葯。。。爲何看到你們都有看中醫? 是不是其實不怕的?

我現在晚上睡覺時肚子很痛, 有時要卷起自己才好一點。 還要用暖水袋才舒服一點。 白天就沒什麽事。。。只是晚上睡覺時才痛。 ...

大宅

moonisland,就係因為西醫無乜treatment比到我地,所以我睇中醫,不過ahmo313 所講既亦有道理,如果不是見紅就不用太擔心,放鬆D可能會好D,你再觀察下。咁你夜晚咪得好少囉?你要不要返工?日頭有無精神?

原文章由 ahmo313 於 08-6-3 16:03 發表

moonisland,

你現在幾多個月呀?? 我4-5weeks時, 個肚都好似你咁成日痛, 好似裏面張皮不斷地拉住, 坐又痛, 瞓又痛, 其實e生話 : 因為我內肚皮要展開, 平日我地無做運動的媽媽會覺得好痛, 係正常的, 只要唔見紅就即 ...

大宅

呀,重有重有,我都好多胃氣&屁屁mouth:

大宅

mamaminu, i've bought two pairs of leggings la~~hahaha

首頁
12345...7

尾頁

跳至