自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我相信有d父母真係想比小朋友有個參賽的經驗, 不過參加呢d咁大型的比賽重要係響電視播出, 所受的壓力真係唔細, 不過可能佢地事前都估計唔倒.....

我覺得趙展彤有時d口頭禪係唔好, 不過可能佢真係平日講慣唔係有心去"duc"父母, 無諗過佢咁同父母講比人感覺會係好無禮貌.....佢父母的感受.....

其實好感受倒佢父母個心真係會好痛......希望佢地快d開心返....

始終佢只係個小朋友, 待人處事都重要慢慢學習.....

男爵府

我覺得"你有病"係香港的另類文化, 叫做潮語, 意思約係講出有唔妥當的地方.....如有講錯, 請多多包容, 我知有d地方重出埋書, 我地睇來好似教壞細路, 而青少年基於反叛心理, 亦有時為要獲得朋輩的認同, 會覺得咁樣講先追上潮流.....我地聽落會覺得粗俗, 唔斯文....

不過, 如果你要了解現今的青少年, 你又唔可以唔識, 要融入佢地的世界, 再慢慢分析返俾佢地聽錯或對.....引領佢地行返正確之路.......呢d都要慢慢來, 無得急, 做父母可能知道有問題, 但未必一時三刻可以改變小朋友的諗法....

原帖由 uhtcl2006 於 09-11-9 10:47 發表
口頭襌唔應該咁樣解釋囉, 做父母既都覺得無問題, 怪唔得知個女會咁講野啦~

男爵府

當然啦, 如果我阿仔咁講, 我都會想sing巴佢嘆, 不過小朋友愈大, 有時同佢講道理係勝於打閙.......

原帖由 Sueita 於 09-11-9 11:19 發表
口頭蟬都有分禮唔禮貌既...
不過我仲未接受到個女用"你有病架!"作為佢既口頭蟬...

男爵府

其實我覺得佢父母會好無奈, 不過對一個11歲的小朋友來講, 如果係閙下佢會聽得入耳.....咁青少年問題真係會小好多......

希望趙小朋友會明白佢父母的苦心, 識尊重父母.....

原帖由 toffeetong 於 09-11-9 13:34 發表

可能佢既父母聴到個女講"你有病架"果一刻, 心中十分歡喜. 仲話: 好野! 我個女都識講潮語呀! 好潮呀! 好叻呀!

男爵府

我覺得潮語係好受朋輩影響.....青少年如果要獲得朋輩認同, 咪會一齊講, 有時朋友一句好過父母十句.....而且如果只有閙, 好大機係會聽唔入耳, 特別係青春期, 好多小朋友都比較有自己的主意同反叛.....其實我話要同佢地一齊了解下潮話係首先比佢地知自己對佢地係出於友善, 關心, 獲得信任而有良好的溝通后, 先慢慢話比佢地聽係唔對......

同時, 就算父母覺得佢當時個句係好唔岩, 不過如果比我, 都唔會即時響別人面前話自己個小朋友, 特別係篇訪問會出街, 我會比返面佢, 有MUD野會返屋企先話....

有時都係應該佢一講第一句就制止, 不過, 制唔制止倒又係另一回事....有時父母大家的標準唔同, 都會好難叫得停.....

經過今次咁大的教訓, 希望佢亦體會倒佢父母亦受左好大的壓力, 乖返...

原帖由 toffeetong 於 09-11-9 14:05 發表

如果佢父母係佢第一次講"你有病架"既時候, 解釋佢知唔可以同父母講呢D說話, 就唔會比佢越講越多.
而家值程係不可收拾. 仲要揾埋藉口比佢講.
講潮語並不代表係有溝通. 佢地攪錯晒. ...

男爵府

您講得岩, 潮語真係平輩之間的溝通, 唔應該用來同長輩交談, 不過而家呢代, 打話虐待, 有時真係會種壞左, 有時父母大家標準不一, 都會好難教好小朋友.....

不過, 如果係已經係唔多服從的小朋友, 係咪真係打閙可以閙返醒佢, 有時有d父母知道用好硬的方法不湊效, 可能會改用d軟d的方法.....太硬有機會係個小朋友mud都唔同您講, 始終想佢有改進而大家已經無計傾, 係好難law.....

我始終相信一般父母係好想教好小朋友, 但用的方法合唔知適, 我真係覺得不可一概而論, 亦只有佢自己知, 而教唔教得返好個小朋友, 真係要睇佢的造化.....

原帖由 Ivy07 於 09-11-9 17:26 發表

潮語係一種普及文化,每個時代都有的,通常只是一個潮流,用於朋輩之間作溝通之用,但潮語並不是普遍性的語言,亦不是每個人都認同及接受,如果是跟長輩或老闆講,就是不尊重,亦係無禮貌的表現,如果係同老闆講"你有病呀",咁後果如何 ...

男爵府

真係唔記得左呢兩樣

原帖由 木土土 於 09-11-9 21:13 發表
多鬼餘!

係邊個俾個小朋友參加比賽 ?

係邊個俾個小朋友接受雜誌訪問 ?

係邊個邀請記者參加小朋友生日會 ?

咁既父母都話低調, 真係 o 嘴 ...

首頁

尾頁

跳至