自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

我都係糖尿病患者, 是家族遺傳.

要勤跑步, 每次跑最少半個鐘, 每星期三次, 要介口, 多食蔬菜少食肉, 依家改食紅米(2/3)+白米(1/3), 肚餓只可以每餐食疏打餅, 食生果只可以食細蘋果/細粒生果eg提子只可以食10粒.

依家聽我同事介紹煲青檸煲雞飲, 2粒青檸+雞一只, 早晚飲一碗, 可參考以下網址: http://kfseto.mysinablog.com/ind ... p;articleId=2212978

希望對你有用.

伯爵府

好媽媽勳章

其實我都食緊, 由最初半粒加到最近食1粒, 最初會手震, 現在又無手震現象, 暫時都未見有副作用, 不過身體易攰, 最近天氣差又暫停跑步. 大家努力.

另外, 樓主請解釋怎麼是"小剛"?

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 ABCD媽咪 於 10-4-14 10:44 發表

HI
其實唔洗擔心
我10個月前...發現有糖尿...(高到18度)
屋企人無人有呢個病
係醫院到D姑娘和亞嬸...出院後D朋友...左一句..右一句
叫我唔好食飯呀...唔好食咩呀..
嚇到我所有野也唔敢食
後尾醫生話我O甘對病情更差 ...
你就好啦! 由18度跌至3-4度, 我呢, 戒口走甜食紅米+跑步+食藥, 但我就越升越高, 真係灰心, 所以口痕時都食幾塊疏打餅, 唔理得咁多.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 ABCD媽咪 於 10-4-14 11:27 發表

可能因為你其他食材的份量仍然食好多好高...
我由發現有病到現在瘦左60磅...提高新陳代謝
也會對病情有幫助

自己唔知衰, 已經好戒口, 星期日出街食早餐只叫華田飲, 無落糖, between每餐就食2包疏打餅, 其他都係帶飯及回家食飯ja, 唔通d疏打餅有事, 我已經無食消化餅啦!

係啊! 之前唔知患咗糖尿病時, 真係瘦咗好多, 好似骷髏骨頭人咁! 依家好d啦!

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 janetlam74 於 10-4-14 12:08 發表
點發現?

我記得因為身體有d毛病, 政府醫生話抽血做化驗, 點知其他就驗唔到, 就驗到血糖指數好高, 再驗查約4個月左右, 就確認患咗糖尿病.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 ABCD媽咪 於 10-4-14 12:17 發表

華田就算唔落糖...佢本身也有糖份的
或者你試下同醫生講
睇下係咪藥份唔夠...要加藥控制

我都知, 但係無嘢好飲囉! 好立克/奶茶未仲利害, 檸茶又對胃唔好, 自己唔受得, 所以華田只是我杯茶, 又或者改飲半杯啦! Thanks.

首頁

尾頁

跳至