親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為仔仔好鍾意足球,所以本人打算暑假同仔仔去倫敦玩一星期,不過我未曾去過英國,於住宿方面完全沒有頭緒;另外想安排去曼彻斯特玩兩日,於乘車方面又不太熟悉,想各位JM比少少方向我可以嗎?1)一般會選擇住那一區呢?2)可以坐什麼車到曼彻斯特呢?3)暑假是否沒有平機票呢?謝謝幫忙。

大宅

jcctiu 發表於 18-1-9 01:32
1) 不會住ZONE 1, 太貴了, 揀交通方便幾個站就出到市區的ZONE 2, 房價可以平一截.

2) 火車最方便, 早些上 ...

如果平好多我會揀Zone 2,火車可以到曼彻斯特我揀火車,我上網再搵搵資料,十分多謝你的建議。

wcpcelia    發表於 18-1-9 09:02
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結。

大宅

bata 發表於 18-1-9 01:53
如果要轉機你ok 嗎? 見到卡塔爾暑假連稅$5000 左右,如果小朋友15 歲以下機場稅會平d
...

我轉機ok呀,不過我呢幾日睇轉機都要成$6xxx,請問你喺邊度睇到咁平呢?
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結。

大宅

trenycebaby 發表於 18-1-9 06:36
邊度叫zone 2近underground站?paddington算吾算zone 2?

樓上JM提醒我住Zone 2,我就去tube map睇睇,便見到上面有分Zone 1,2,3,4,你可以下載落嚟睇下,而Paddington應該屬於Zone 1

大宅

bata 發表於 18-1-9 08:27
上卡塔爾官網訂
呢個價錢係兩個成人,小朋友15 歲以下免收APD,會平返$780左右

多謝報料,因為暑假好似唔多做特價,所以我琴日終於買了卡塔爾航空,暑假轉機價$4897一個人,我覺得都算平,感激感激。

大宅

wingcrown 發表於 18-4-25 08:52
你買左幾號去,我暑假都去

我20/8出發,26號回程

大宅

wingcrown 發表於 18-4-25 15:49
哦,我7月中去

係咪都係坐卡塔爾航空?你買唔買到平飛呀?

大宅

wingcrown 發表於 18-4-25 16:29
我坐英航

我原先想坐直航,睇過暑假坐英航好貴,所以惟有揀轉機,而家其中一程(多哈飛倫敦)嗰程坐英航囉(emoji)

首頁

尾頁

跳至