想生BB

跳至

首頁
12345...35

尾頁

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

我都想到不得了...希望快D成功生多個陪囡囡 大家一齊努力呀!

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原文章由 ChristieMing 於 08-10-1 15:08 發表

嘻~我都係覺得D仔好似好複雜..
好懶~唔想去研究點樣用..

我同你地諗法一樣呀因為我都好懶

琥珀宮

原文章由 dennis_yuki 於 08-10-1 14:51 發表

開頭用都覺得復集,有時d仔無深粗我都照dodo ga!
想快d bingon ar ma!!!
點知今個月......

你要加油呀!好快又到下個月,可以再努力過

琥珀宮

原文章由 dennis_yuki 於 08-10-1 22:20 發表

多謝!!
我今個月打定輸數,但m仲未黎,最快3號黎.

我就應該6號黎,同你差不多啦....

琥珀宮

原文章由 dennis_yuki 於 08-10-1 22:26 發表

咁妳有無check過ar?
我今朝用紅,綠d都check過.
完全無嘢睇!

咩係紅、綠D呀?

琥珀宮

原文章由 dennis_yuki 於 08-10-1 22:37 發表

紅d係測排卵用嘅
綠d係檢孕用嘅
因排卵用嗰只係粉紅色所以我地叫佢紅d
而檢孕係綠色就叫綠d la!!!

Oic我明白啦!我無用呢D野呀.....我暫時都係自己計下日子甘去推算,希望有用,如果唔得的話,就真係要諗諗計

琥珀宮

原文章由 dennis_yuki 於 08-10-1 22:45 發表

咁妳自己點推算ga?

我只係計下幾時係排卵期,不過我只係岩岩開始試,尚未成功呢

琥珀宮

原文章由 dennis_yuki 於 08-10-1 23:01 發表

其實我上個月都無用紅d check,都係同妳1样計排卵期嗰幾日日日dodo .

甘係咪即係唔得ga?我好想再生多個女呀!我上網睇,話最好排卵前3日DoDo生女既機會會大D,你信唔信呀?你好勁呀!排卵果幾日,日日都DoDo,好忙呢!

琥珀宮

dennis_yuki ,
尋晚同你傾傾下,我就去做左睡寶寶 唔好意思呀!因為我住呢邊快HK2小時,所以當時已經好夜啦....
講番正題,如果叫我老公日日都dodo佢一定唔得,因為佢話要重質重量 真係笑死我 所以我覺得你好勁囉
你m小姐今次咪早左1日黎囉?係咪呀?
你每次m小姐會黎探你幾多日ga?我m小姐頭尾只會黎3日,份量又少,甘會唔會影響懷孕機會呢?

琥珀宮

ClaireMa,
你要加油呀!一定會好快成功!唔好放棄
你囡囡間學校都幾深,有甘多野做 如果我個囡讀就一定死梗囉

ChristieMing ,
你話要隔日dodo,係咪既係過左安全期之後呀?

琥珀宮

原文章由 dennis_yuki 於 08-10-2 20:39 發表

完咗m我會再努力過ga la!!!
大家一齊努力la!
今曰勁攰,m到個肚又唔舒服,阿女又發燒wor!!!

我每次m黎都會勁痛,要食止痛藥,不過,我決定今次真係痛的話,我都唔食,會忍一下
你囡囡幾大呀?佢好可愛呀!點解會發燒?有無睇醫生?要俾多D水佢飲呀

琥珀宮

原文章由 dennis_yuki 於 08-10-2 20:48 發表

其實我上個月都係同老公曰曰do咗5日,但都唔中wor!!!
我每月m通常都會早到,未試過遲ga!cycle係26-29日,通常黎5-6日,都算正常,生完第1個後d m返而多咗ar!
妳係邊度ga!why時間快2小時? ...

甘你第一胎要幾耐先中呀?
我第一胎搵左差不多1年有多先中呀....所以我今次都好擔心,又要等甘耐...因為囡囡已經差不多7歲,我無時間再等啦
我生之前,每次m小姐前後都會黎5日,但生完之後就越黎越短,到依家就只係黎3日囉我通常cycle係31日,所以都算易計。
我住澳洲Brisbane,你有無黎過呀?有機會過黎探我呀

琥珀宮

原文章由 ChristieMing 於 08-10-2 20:51 發表

你計o左邊幾日排卵後,前三日開始,隔日do do,直至排卵後三、四日,我有第一胎時就係咁樣做的。當然你地有驗開d仔/量體溫,就更準確知道邊日排卵了。

祝成功! ...

我無用開D仔同量體溫呀...因為我懶囉
甘係咪即係未到排卵期前3日都唔好dodo呀?要等到排卵期前3日先開工?
我都祝你成功呀!

琥珀宮

原文章由 dennis_yuki 於 08-10-2 20:53 發表

我又唔會痛到要食藥,係個肚好唔舒服同好攰
我囡囡1歲,佢可能上個星期打完針,所以發燒,俾佢食咗藥,飲多d水應該無事.

原來係打完針所以發燒,甘你俾多D水佢飲,應該好快就會無事ga

琥珀宮

原文章由 ChristieMing 於 08-10-2 20:58 發表

如果你每次m都好痛,你都可以睇下中醫呀!
我上次睇中醫,同佢講,我來m時好痛,
佢開o左o的中藥我飲,下一個月就已經冇痛了。

有好多人都叫我睇中醫調理身體,不過,澳洲呢邊真係無咩好既中醫所以,我諗都唔使諗啦!唯有靠自己
另外,我自己本身甲狀線有事,所以要長期食藥,上一胎生囡囡時,我就好番晒先生囡囡,但今次當我地想再生多個時就復發,所以依家都要食藥控制病情所以我自己都好擔心呢!
你講得好衰甘既,如果有需要就開工

琥珀宮

原文章由 dennis_yuki 於 08-10-2 21:00 發表

我第1胎試咗1個月就中la!點知今次無咁好彩
我今年2月都去咗澳洲玩,玩咗7日.

你上一胎1個月就中?真係好好彩呀!
係呀?你2月黎過澳洲玩呀?你去邊個城市呀?有機會再黎的話,就黎探下我啦!

琥珀宮

原文章由 ChristieMing 於 08-10-2 21:06 發表

哈~

我都識得有個朋友係甲狀線有事o既情況下,
生o左兩個女女....
我諗都應該冇問題吧!~

我都希望好似你朋友一樣,俾我生多個就心滿意足
醫生話只要懷孕期間keep住檢血,應該問題唔大

琥珀宮

原文章由 dennis_yuki 於 08-10-2 21:07 發表

上一胎真係好好彩ga!
上次去澳洲去咗"識"尼,步里絲本,黄金海岸.....
澳洲真係好好玩,好舒服.
有機會再黎,就黎探妳la!!!

原來你上一次已經黎左Brisbane玩啦?甘唯有等下一次啦!
到時黎探我,記得帶埋個肚黎呀<---唔係講衰野,即係話希望你到時已經成功造人

琥珀宮

原文章由 ChristieMing 於 08-10-2 21:14 發表

不過,話時話,點解你o係呀女7歲時才決定生多個o既?

因為之前我老公係澳洲做野,我同囡囡就留係HK﹙因為我全部屋企人都係HK﹚所以當時都無諗過要生多個小朋友。而且就算當時老公返HK都好忙,覺得工作壓力好大,所以完全無諗過呢個問題但當我同囡囡上年一齊過黎澳洲﹙因為囡囡夠年齡讀prep﹚,我地一家人過到一齊生活後,發覺呢邊既工作環境同生活都好輕鬆,所以先諗住生多個小朋友,而且呢邊D外國人,最少都生3個,所以囡囡見到朋友仔有兄弟姐妹,自己都好想做家姐我同老公都覺得係時候生多個囉....
我囡囡出年3月就7歲,所以我咪想加快速度囉
其實,我真係好後悔,甘遲先決定生多個,最好3年抱2不過依家後悔都無用,時間過去左就係過去左,無得返轉頭

[ 本文章最後由 pigpig 於 08-10-2 21:31 編輯 ]

琥珀宮

原文章由 dennis_yuki 於 08-10-2 21:20 發表

好!!!希望好似妳所講嘅,大住個肚去澳洲揾妳

等你啦!

首頁
12345...35

尾頁

跳至