爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 cheapbombom 於 10-3-29 23:05 發表
本身很抗拒學車, 但長期唔懂有時又不太方便...
老公叫我dig起心肝克服佢...
家人都說唔明我有咩咁怕...

有無人有類似情況? 你地點面對?
約左c父星期六學第一堂, 同佢溝通好啦, 唔急考車, 一定會學到有信心先去考... ...

果時從來無諗過自己會識渣車,直到我要移民,一定要學車,我臨移民走前2星期先考 仲要路試衰左
跟住移民後,再搵師傳補鐘,最後俾我係澳洲一次過考到啦 依家我日日都渣車四圍去,好方便,好有信心。
我諗樓主係擔心路面上所遇到既情況?同泊車問題?對嗎?
渣車時,雙手唔好渣得個軑太實,要放鬆d對手,對眼要望遠D,唔好只望住前面架車;要膽大心細。
我果時學車,完全無當自己學緊車,係當自己已經渣得好叻 渣上手時,就信心大增
My Two Princess

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

原帖由 littlesister 於 10-3-30 23:41 發表
其實學車唔難喎, 因為你都係行學車可以行既車道啫, 而且學神都好少俾人CUT, 反而考到之後, 有個p 牌就人人都cut你仲驚, 所以考到後揸多d先得架

我個牌雖然超過10年, 但我都係非必要都唔會揸, 我通常只揸熟 ...

唔樣衰 我都試過用幾十手軑都入唔到商場既泊車位,阻住後面20架車 最後俾我泊到

琥珀宮

原帖由 cheapbombom 於 10-3-31 23:07 發表
泊車都係我一大心理關口....一眼關七, 暫時對我黎講=神乎其技...

睇屋企人泊車, 2下攪掂...好似有倒後眼咁...好想快快有咁既一日...

家人常說, 功多藝熟...

...

依家我泊車都算ok呀!果次係個商場位好窄,而且,最大問題,係我個C6係我隔離 平時我都無呢件事發生,佢係我隔離嘈住晒,我就越泊唔到 所以,我最怕d男人坐係我隔離

琥珀宮

原帖由 littlesister 於 10-4-1 09:15 發表

咁啱既, 我通常都要用幾十手軑先入到個車位, 成日阻住後面架

泊多D真係有幫助 依家我送返學,泊S位,多數3-4手軑就掂,算係甘啦

琥珀宮

原帖由 hhss0203 於 10-4-1 12:27 發表
我都係P牌仔, 成日俾人CUT 線及食位 .

我泊車都未係好得, 一定唔止十手呔 真係扭來扭去都泊唔到 不過我未放棄. 唔得咪泊夠三十次.

我未學車前都好怕D大車, 在馬路上見到D貨櫃駛近 ...

如果2邊都有大車,我就唔會2頭望,只望前面 一望隔離,實嚇死我mouth:

琥珀宮

原帖由 哥師奶2010 於 10-4-1 16:25 發表

我直頭系唔準我老公上我車.....個種壓迫感, 驚過考車牌個陣.

所以老公係度,多數由佢渣,我費事勞氣呀 佢好煩!我渣,佢坐我隔離,十次有十次都要鬧交收場

琥珀宮

原帖由 hhss0203 於 10-4-16 10:28 發表
我前兩日都好似你咁踏錯油門當剎車差d撞到個停車場"更停" 好彩反應得來及時停車. 唔係一定 . 我hb 冇鬧仲叫我定d先再泊車.

我呢2日都成日入左後波踩油呀!嚇到我半C

琥珀宮

原帖由 goldvia 於 10-4-28 17:01 發表
唔知點解, 老婆"渣" 車, 老公實喺隔離ee哦哦....
"cut 啦, 有位做乜唔cut 呀??"
"俾油去啦....巴士都過你喇!"
"都話信我, 行呢條線啦...."
"點解泊呢個位, 唔泊嗰個位呀?"
(泊車時)"扭啦, 扭多d呀, 唉...."

人哋hor ...

我會即刻落車,叫佢自己渣!

琥珀宮

ricohui 發表於 11-3-30 17:05
勁呀...我而家都系最弱泊位..一叫我泊就好...我考咗牌五個月咋...掂部車都無十次..我部仲 ...

渣車真係要日日渣先得ga.....我日日都要渣車接送小朋友返學放學,所以就熟能生巧!初初由細車換大車時,都好驚睇位唔得,點知發現,原來大車睇位易過細車,可能架車夠高身,睇得清楚D ga....
好多人都係泊位弱,試下有機會,夜晚or晨甘早,攪個地方自己練泊車,同埋,真係唔可以要人提點扭軑,要自己想像下條軑應該點扭,係腦海入面不停重覆就ok!
我都有好多笑料,我有時想泊S位,泊幾次都泊唔到,就會敗走,真係幾瘀ga!但都無法,如果迫自己泊,一陣刮花架車仲衰啦....所以,我一定唔會認叻﹙呢方面﹚

首頁

尾頁

跳至