自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Pulmma 發表於 23-6-17 16:37
以為係旅遊之都,其實,個個國家都有 “澳牛伙記” 。貴如買隻6位數撈,睇多隻都比我睇到佢轉面半秒反眼。

坐係琉森湖邊有對老夫婦問我地來邊,我地答佢Hong Kong, 佢就答香港好可憐。 我回佢:希望你地能親身來香港感受一下,我好愛我的國家同你愛你自己國家一樣。

總結,瑞士是一個好值得來的一個國家,但對我來講,係無熱烈想來多一次的地方。

再發相

等轉機去奧地利.

外媒威力幾大,黑可以變白,香港不可憐,無國無家嘅人先可憐。

玩得開心啲

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kc天長地久 發表於 23-6-17 17:05
遇過N次寄予香港無限同情嘅「問候」,-笑置之、爭辯回應都試過,我多數會答:生活好到,有心情能力,四圍遊玩,喺地球呢個角落見到你,回答-個古怪而有趣問題

上個月喺歐洲遇到幾個美國人,吹水幾句,又係關心香港治安,都算!突然有人做咗個,用手指拉起兩邊眼角,變成一綫眼表情,我即拉走仲懵盛盛朋友……地球真係多怪物,去旅行好山好水唔享受欣賞,嗰腦裝垃圾

樓主旅途順安愉快..

好衰格,哩個係歧視手勢

象牙宮

愛登士家庭 發表於 23-6-17 18:59
原來呢種係歧視手勢? 比我見到可能戇居居傻笑

係西方國家對亞洲人的歧視手勢

https://tw.news.yahoo.com/女排比賽爆歧視亞裔風波-刻意-拉鳳眼-嘲諷泰國對手-塞爾維亞選手遭禁賽開罰-053001046.html

象牙宮

teresayan07 發表於 23-6-17 19:04
唔駛外媒 連我媽係澳門都覺得香港好唔掂 無前途 無將來
仲成日話台灣發展得好好
個啲黃 kol 洗腦能力唔講 ...

去過台北,再去深圳,就會發覺邊個發展得好啲

象牙宮

redhot 發表於 23-6-17 20:17
呢個手勢原來代表歧視,咁應該點回應佢?舉中指?

哩度話恥笑返佢哋大鼻子喎

https://m.sohu.com/a/333235721_120178378/

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊