論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 ckymimi 於 11-2-18 18:40 發表
終止合約內容係寫 .. 因工人放假當日到現時一直未回來,一直找不到她 , 連a準都找不到她,及發現她日用品/隨身物品都帶走,她無故曠工,因此終止合約.

今天...
我已經報左警, 警方通知他們做不到任何野,只係開file for ...

機票錢, 路費, 人工, 哩啲都係要俾的.

佢屈你的, 可以係:
一個月代通知金(話你即炒佢冇俾通知期), 短付工資(佢咁樣走你都出唔到糧俾佢).

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 ckymimi 於 11-2-18 19:35 發表

機票路費及佢之後嘅一星期人工我可以比(因為合理)
但我無話炒佢,唔通佢呢d可以屈我?係佢自己失蹤啊!

佢哋係咁ga啦! 自己唔想做就一走了之, 跟住屈僱主一個月代通知金, 就算屈唔到, 佢又唔駛賠代通知金, 因多數喺第1次審裁處就和到, 官o既論據係僱主claim工人, 工人亦同時claim僱主, 到底係邊一方面主動終止合約都未知(未到仲裁階段), 對沖咗就算, 之後就談和解銀碼, 好多時僱主就會計數, 和嗰條數若然同要俾o既數(即本身應付而未付的人工, 機票...等)差無幾, 就和咗算數, 所以對外傭嚟講, 有咩蝕底jet?

首頁

尾頁

跳至