論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

FA8866 發表於 12-10-13 12:46
如果願意出席遊行的,可以係呢度報名,方便我計數.希望大家幫幫手,報左名真係要出黎,因為人數會決定我地有無能力繼續做落去.

1. FA8866
2. Sillything
3. DoReMi媽媽

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

FA8866 發表於 12-10-13 12:46
如果願意出席遊行的,可以係呢度報名,方便我計數.希望大家幫幫手,報左名真係要出黎,因為人數會決定我地有無能力繼續做落去.

1. FA8866
2. Sillything
3. DoReMi媽媽
4. Siuchoi & Siuchoi老公

象牙宮

其實大家除咗喺網上呻同支持之外, 係要身體力行, 行出嚟, 哩個動作, 除咗要俾政府睇外傭僱主對現行政策有幾不滿, 同時係要顯示力量, 好等政府將來再有咩影響外傭僱主的政策推出前(如每年加外傭人工, 恢復$9,600再培訓費), 必須要顧及外傭僱主的反應, 而家, 政府根本就無視外傭僱主, 佢哋睇重外傭多過香港僱主, 大家見政府話要加外傭人工就即刻加, 有冇公開問過你同我?

仲有, 每次外傭組織要爭取福利, 佢哋都有為數不小的外傭參加, 相反, 外傭僱主的遊行, 每次只小貓三兩, 今日外傭之囂張跋扈, 同外傭僱主各家自掃門前雪的心態不無關係!

象牙宮

唔去, 總有千百個理由, 但外傭僱主向政府爭取權益的行動, 一年還不知有沒有一次, 今次錯過了表達的機會, 下一次又會係幾時呢? 最諷刺的是, 外傭人工近年可是年年都加喎! 大家不是沒有試過發電郵向政府表達不滿, 但收到政府甚麼回覆? 還不是官樣文章.

唔行出嚟, 根本政府就當聽唔到, 睇唔到, 近年不斷發生的外傭虐兒至斷手斷腳, 甚至死亡, 外傭性虐幼兒, 虐老(一巴巴咁打老人家, 之前有人曾經放過上網), 偷竊(連電視都有做過訪問, 押舖近年主要客人係邊啲).....等, 政府有冇做過啲乜嘢去規管外傭? 係冇ga! (以上o既事, 根本干係到全港所有外傭僱主, 真係會唔關你事?)但人工就要因為外傭放假承受o既通脹而即刻加俾佢哋, 政府有冇理過僱主硬食通脹, 仲要食埋外傭嗰份通脹的事實? 僱主唔惡, 政府係唔會理, 哩個係事實!

正如FA所講, 今次訴求係爭取取消再培訓費和試用期, 但其實, 外傭問題又豈只如此簡單? 只是, 一下子把全部問題推出要求, 政府又會否理會呢? 倒不如先把急切而又有機會可行的集中推先, 向政府清楚表明訴求, 再按部就班, 達至最終能將外傭條例豁出本地勞工之內, 亦借今次機會, 向政府顯示一下外傭僱主的實力, 以達致將來可以更容易向政府爭取其他事項.

作為僱主, 應該珍惜每一個為僱主爭取權益的機會, 不為甚麼, 只為保障自己一家老少安危, 只是一個星期天, 真的那麼難?

其實說到底, 都係幫緊外傭僱主自己啫!

象牙宮

joycewmt 發表於 12-10-13 23:54
好多謝義工的協助,請大家一齊支持下這個活動,但其實好多中產支持這個行動,但唔想露面

...
其實唔會好露面ga咋, 我行過幾次, 冇朋友知道喎!

象牙宮

meow~meow 發表於 12-10-14 00:28
道理當然明,但想有最大的迴響亦須顧及各方面既考慮及思量,否則好難取得成果。老實講我唔入呢版都唔知有呢 ...

所以會有兩日擺街檔, 此外, 你所講的其他地區外傭政策同本港之區別, 勞署係知道的, 但知道不表示要做嘢, 因為香港外傭僱主唔惡, 所以佢哋會照顧咗啲惡o既先, 即係外傭.

象牙宮

meow~meow 發表於 12-10-14 00:28
道理當然明,但想有最大的迴響亦須顧及各方面既考慮及思量,否則好難取得成果。老實講我唔入呢版都唔知有呢 ...
唔好話得唔到外傭僱主以外嘅人的共鳴,就算係外傭僱主,都不見得會為保護家小而行出嚟,呻 ~ 而冇實際行動,政府係唔會理。

象牙宮

meow~meow 發表於 12-10-14 00:38
唔夠noise ,點搞?
Banner :擱置$9600再培訓
如無故斷約必須取消 14 days 留港
我哋爭取緊的,又點只哩四點,$9600同試用期,係今次遊行主打,斷約唔俾留港14日,剩係講斷約,外傭工會同領事館必走出嚟話未必全然係外傭嘅錯,點解只懲罰外傭?政策係要諗埋雙向,仲有賣港賊,會死出嚟話佢哋嘅人權,僱主面對緊嘅,唔單只係外傭,香港政府,仲有外傭背後的強大支持,就係工會,領事館,仲有賣港賊,地區人士,僱主自己都唔團結,唔企出嚟表達,就只有捱打的份兒,外傭鈡意打小朋友就小朋友,打老人家就老人家,駛賣賬?駛擇日?

象牙宮

Siuchoi 發表於 12-10-15 09:11
回覆 SaraMa 的帖子

其實每一個人既參與, 都對今次既遊行好重要的, 唔好以為冇我都可以, 有其它人去就得啦~ 就係因為有太多呢D人, 外傭僱主一盤散沙, 政府就係睇到我地呢個弱點, 先至噤住我地來蝦! 有咩理由再培訓徵款會關我地事? 點解外傭冇試用期? 就係因為我地唔夠團結囉!

我女今年六年級, 1/11 to 6/11 係佢測驗, 很重要, 升中嘛~ 但我明白, 溫書時間係可以調節, 可以提早, 我外出遊行幾小時啫, 我相信唔會因為呢幾個鍾我唔係佢身边陪佢温書, 佢會唔合格囉~

要去要做, 咩都阻止唔到~
唔去唔做, 咩都可以成為理由~
講得好, 只係幾個鈡, 真係咁難抽出嚟?

象牙宮

UP

象牙宮

FA8866 發表於 12-10-30 21:23
11月4日遊行後緊接的記招上,其中一位僱主會講出連工人個樣都未見過,即被屈萬幾蚊既經過,另一單係屈9萬幾工傷,包括生疥瘡都話係工傷.再一單是bb手都被擰斷了,仍可向僱主申索. 幾離譜都有,義工辛苦既係搵case,做聯絡,難為呢d僱主仲要面對重重壓力.佢地都願意企出黎講,我地做僱主既點可以唔企出黎支持?
而家情況真係越嚟越離譜, 連樣都未見過就被屈錢, 即係一簽工人就有機會被屈? 僱主再唔企出嚟發聲, 情況只會更惡劣.

象牙宮

up

象牙宮

kingsmansion 發表於 12-11-1 15:59
請問11/4是否實行遊行,因有些說人數不夠已取消,如遊行我定参加.多謝各位指示. ...

麻煩請代廣傳, 11/4遊行如期舉行, 沒有取消, 一切向有關政府部門的申請手續亦已辦妥, 請各位外傭僱主為爭取自己應得的權益, 走出你的一步.

象牙宮

up

象牙宮

kingsmansion 發表於 12-11-3 18:31
回覆 DoReMi媽媽 的帖子

多謝通知但時間呢?請明示.
請看樓主第一個post,時間2:30 pm 開始,但最好2:15pm前到達。
希望到時見到你

象牙宮

wingwingbb168 發表於 12-11-3 20:11
但早幾日facebook說取消了,即是點樣
取消是誤發,一切如期舉行,向政府申請的一切手續亦已辦妥,希望到時見到你。

首頁

尾頁

跳至