論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

梗係唔得啦, 其實哩度JM之前都討論過

1)而家本地勞工的最低工資, 係以留宿家傭同非留宿家傭嚟區分,( 唔係以外傭同本地勞工嚟區分, 免得俾人話歧視外傭, 香港好多賤棍會死去日內瓦唱衰香港人歧視外傭)一旦俾外傭外宿, 佢哋就可以攞本地勞工的最低工時時薪, 時薪$30。

2) 跟住佢哋會爭取最高工時。

3) 有咗外宿地址, 佢哋就有慣常居所(而家佢哋係住喺僱主屋企, 唔算佢哋慣常居所), 到時又有公文袋幫佢哋攞公帑搞司法覆核申請居港權, 香港將會又再一次面對危機。

俾工人外宿, 根本行不得

外宿問題, 已經唔係只影響僱主了, 而係影響香港政策問題, 外傭上得床來牽被冚, 難得又有香港僱主贊成喎! 真奇怪!

哩啲僱主其實咪又係自私, 想有用外傭的便宜, 又同時想冇外人同住的感覺, 但就叫全港人同佢哋suffer?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

porkchop 發表於 13-10-4 09:24
都唔需要講到咁遠,簡單講佢在外留宿,你要佢七點到,佢十點至出現你都奈佢唔何。一係小朋友日日遲到,一係 ...
咁仲駛乜請外傭? 嗰位陳太都唔化,佢話本地鈡點貴,佢唔係咁天真,以為外傭一旦可以外宿,就唔會挑戰現行最低工資對外傭嘅規限呀?外傭一旦可以外宿,就唔受留宿家傭豁免於本地最低工資所限,哩位陳太一樣要俾本地鈡點價錢請外傭。

象牙宮

Handsomewoman 發表於 14-1-25 11:42
個正苦係咪出左一單事就假設所有僱主都虐待工人?痴架。
無諭咩身份同關係,虐人係唔岩,咁啱今次單野係僱 …
工人虐待小朋友, 打老人家, 影被照顧者祼照擺上網就係單一事件, 唔駛認真看待,而家外傭被虐都係單一事件, 點解政府又咁着緊?

象牙宮

invitation123 發表於 14-1-25 13:17
邊個陳太? 有無搞錯?香港僱主d慘況點解無政客肯跟進?邊面先係苦主?

陳太講過乜? 我冇睇

Jnam  我都想知?个陳太,响?度講旣  發表於 14-1-25 22:41

象牙宮

BellyButton 發表於 14-1-25 21:24
如果$3940人工,佢自己負責外宿的費用,每朝準時SHOWUP我也沒所謂。
大家唔好天真啦, 哩班阿姐而家喺屋企做嘢都冇乜職業操守, 有乜可能會準時返工? 準時放工就一定。

首頁

尾頁

跳至