自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Uber貴過的士,但一樣好生意,就知乘客唔介意俾錢啦,而家問題係,uber冇問題,香港乘客都冇問題,提供服務同接受服務兩邊都冇問題,係的士業因為影響佢哋利益作梗啫,講到底,佢哋因為個的士牌,佢哋覺得香港政府要保障佢哋利益,的士從來冇尊重乘客,但因為佢哋個牌,就認為香港所有人一定要保障佢哋利益,縱使佢哋服務態度唔好,香港乘客都要對的士逆來順受,唔可以有選擇。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

淘寶 發表於 17-3-16 14:48
如果的士啲服務做到好似日本咁

我相信, 唔會有咁多人揀uber
的士業唔去檢討改善佢哋自己問題,卻要求政府剥削巿民選擇權

象牙宮

Giant 發表於 17-3-16 14:59
佢哋要長途、有回頭客、唔塞車。我都想日日唔駛做有糧出啦
你錯了,太長途佢哋又唔鈡意的,喺短加長減的機制下,太長途佢哋未必賺得最多。

象牙宮

mickeyeva 發表於 17-3-16 14:53
所以我都贊成Uber合法化,有競爭才有進步,有部分的士佬啲態度好差,遠近都唔願做
...
而家佢哋要要求政府保障佢哋專利(政府保障的士,變相剥削巿民選擇的權利),但又唔願意改善服務,仲將服務態度唔好歸咎於小咗客,佢哋唔諗下點解啲客寧願俾多啲錢都唔坐的士?

象牙宮

是是但但 發表於 17-3-16 15:09
車~
生意唔好又話冇心情, 難以提好好服務 ;
到生意好時, 又可以話唔憂做, 好忙, 一樣冇好服務姐! 講哂!
同意,唔否定有好嘅的士,我都遇過啲好傾的司機,留電話叫我用車call佢哋,但唔好嘅司機,真係會好影響外間對的士的印象。

象牙宮

fionakong2008 發表於 17-3-16 15:10
朝早新界出佐敦,唔接。有試過灣仔去新界,截咗十架都有,唔接。
...
咪係囉,俾錢坐的士,仲要估佢哋想去邊,問下政府可以點解決?

首頁

尾頁

跳至