自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

HoneyBee30 發表於 17-10-21 07:39
I looked at the HKG報 article you quoted, it mentioned that in the report (佔中案件的報告) the prose ...

我前文已講咗,就係因為佔中一而再的判決不公,令社會譁然,積累怨氣,巿民聲音開始對法官不公判決不滿,係民意扭轉今日司法獨大局面,而事實之後的暴動事件,可以否定係因為法官嘅不公判決?錯誤令某啲人以為犯法亦不需負上刑責?導致之後的暴動,喺哩啲事之前,就算對判決不滿,有邊個可以推翻法官判決? 你既然講東北13+3, 咁你又點睇包致金姪女一而再掌摑警員仍然獲得輕判? 更甚者,為不認罪罪犯以用有悔意嚟作出輕判理由,又係咩玩法?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tester5 發表於 17-10-21 08:25
極度同意,法律面前未必有平等,我反而想引用胡仙案,顯示司法機關的偏袒。當時我也受到衝擊。

胡仙案事 ...
證明香港嘅法,唔係尋常百姓玩得起

象牙宮

wantaima 發表於 17-10-21 09:57
更可憐的事,那位8歲小童及其家人!

一個幼兒,怎可能受得了律師尖鋭質問及固意
仲有後續的心理治療, 陰霾,係跟住小朋友一生一世,但犯事者,卻可逍遙法外,父母看見孩子一生活在痛苦中,卻無能為力。

唔好俾我講中,外傭入唔到罪,佢好大機會反告僱主追討代通知金同機票回國,受害者父母仲要俾錢傷害自己孩子嘅人。

象牙宮

wantaima 發表於 17-10-21 10:36
好無耐,但事實顧主權益全無保障!
香港嘅法,咪就係有勢力(外傭背後有強大組織,團體為外傭用法援打僱主,外傭告僱主係零成本),有錢,有時間,有能耐玩嘅遊戲罷了,僱主虐外傭,連身家都要被清算,但外傭虐幼兒,受害人仲要俾錢送佢走。 有人為外傭取公道,咁8歲男孩嘅公道呢?

象牙宮

joanie731 發表於 17-10-21 10:49
最重要係佢可以繼續揾新僱主!
唔知入境處會唔會暗地裡唔批visa, 但係佢冇留案底,去新加坡/台灣打工都得 ...
仲有可以去澳門打工,佢一樣可以逍遙法外

象牙宮

wantaima 發表於 17-10-21 10:57
可悲的法律,可悲的香港!

首頁

尾頁

跳至