自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

過年前去唐X買菜肉包都係$7,今日去買已經$8, 舊年由$6加到$7已經覺得加幅大,依家加價唔會有五毫子加

麵包又係貴,貴價店唔使講,普通連鎖美X 叉燒包都$11, 紙包旦糕兩啖食完都要$7好彩街市豆腐仲係$6件,未見加價住

更新:已經好耐冇食唐記,今日行過買個包,咦,原來已經加到$9。未夠一年,個包已經由$7加到$9,加幅差不多30%

侯爵府

twcvivian 發表於 23-2-2 16:18
你嗰度買$6 一舊豆腐都好貴。。。 平時我買都係$7 有2舊

速剪都$60變$70:laugh2 ...

$7 兩件好平喎我地1件$6,兩件$10

侯爵府

夕張蜜瓜 發表於 23-2-2 15:37
我見益力多, 變為10支裝packing 特價 28, 以前買2packs 5支裝 特價都係21/22蚊, 加咗咁多
...

咁貴,好彩唔飲益力多

侯爵府

QQ_panda 發表於 23-2-2 15:57
有間餐廳由$78 加到$88…

我嗰頭都有餐廳午市套餐由$68加到$78。早餐麵包類全部加一蚊,午市套餐全部加$10,似乎係定律

侯爵府

mercurycc 發表於 23-2-2 16:15
我呢邊唐記過年前係$9架.
前日想買條鴨頸糖過年前$38,
而家$50唔鬼食。

$8 我已經考慮食小D,$9我諗會唔食今年又冇人工加,花紅又小左。

侯爵府

凌陵綾 發表於 23-2-2 16:43
因為懶得收五毫子
畢竟有人俾現金嘛

唔知由幾時開始5毫子係神沙被拒收後,所有加價由$1起跳,就算面值幾蚊雞嘅物品

侯爵府

HappyHappyMa 發表於 23-2-2 15:30
過年前去唐X買菜肉包都係$7,今日去買已經$8, 舊年由$6加到$7已經覺得加幅大,依家加價唔會有五毫子加:thi ...

更新:已經好耐冇食唐記,今日行過買個包,咦,原來已經加到$9。未夠一年,個包已經由$7加到$9,加幅差不多30%

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊