嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 早產嬰兒交流站..

過客,
你好, bb就出院係好事, 你唔需要担心啦, 出院時姑娘係會同你講要 注意嘅事.

我個b都係27週出世, 得1.097kg 咋, 好鬼輕, 佢都有腦出血,2-3級架, 不過佢就好快冇再出血. 但醫生佢實會話有後遺症架, 所以有時唔好太介意佢講d野... 我個女而家有20個月, 好鬼活潑又百厭, 雖然只係有好深嘅近視, 但身體健康就已經足夠架喇....而我係在職媽咪, 如果你經濟許可, 自己湊bb係好d嘅.....

希望你好好take care your baby 啦, bb好感受到媽媽嘅愛架..你有唔明就問啦...
:pint:

大宅

我b係由工人湊嘅, 個工人係有湊bb經驗, 有時唯有睇緊d, 不過佢都ok, 因為我老公係返shift, 所以好多時工人同bb獨處時間唔多..
至於覆診, 好多時係我同老公輪流去囉, 基本上醫院覆診係三個月一次, 眼科就兩個月一次囉...
如你想搵工人湊, 又担心嘅話, 不如有冇老人家可以幫忙睇下架.
早產b開頭個半年除左覆診之外, 盡可能唔好去多人嘅地方, 冇咁多細菌嘛(醫生都咁講架)..我bb出左院一年內冇點出街, 所以都冇病過, 到1歲至敢帶佢去街咋..

大宅

podi,
你記唔記得我呀, 我係你另一面早產個topic 有留過言架..嘻嘻, 好耐都冇過去個邊喇....你b到而家都仲食夜奶, 冇錯食多餐 係好, 不過個時醫生同我講, 如bb返到屋企可以戒到嘅話會好d, 因為可以等個胃休息,同埋bb有足夠休息會肥d架...

過客,
我個b係qe覆診架, 佢初初吞嚥都有問題架, 其實有d出月 bb都會有架, 所以慢慢黎啦, 起碼我地d早產b有好多專業人士睇住, 好過好多足月bb, 我成日都咁諗會開心d架..哈哈

大宅

我個女仲未讀書, 佢得20個月咋...尋日睇科覆診呀, 對眼都係深近視啦, 同埋眼底d組織都未好得哂..次次覆診都好慘架, 佢唔肯滴眼藥水, 要幾個人禁住佢至得, 食瞓覺藥又嘔哂出黎, 唉....見到佢咁, 寧願辛苦個係我喇....
podi 寫道:
blue0,
基本上係另一個早產topic留過言既媽媽我都會記得架! 你我梗記得啦, 你囡囡同我囝囝差唔多週數出世. 果時我好擔心我囝囝對眼要做laser, 你叫我唔好擔心, 我記得架. 好好彩我囝囝到最後都唔駛做laser, 我覺得佢暫時睇野都無問題, 有時我好遠咁同佢做表情, 唔出聲, 佢都有對住我笑! 你囡囡好嗎? 讀書未呢?

大宅

podi,
你仔仔就好啦...我女都唔知要幾耐至好得返....

大宅

過客
唔好太担心, bb係幾個月時已經會有眼科醫生check 架喇, 我b因為瞓箱吸氧氣, 影響眼底血管增生, 做完鐳射手術後導致有近視, 醫生話好正常架, 開頭我好唔開心, 但係係另方面睇, 我女睇到野已經算好架喇...因為佢都算嚴重架..

你b應該冇問題喇, 如果有, 醫生晨早出左聲啦...係咪...

大宅

podi,
我囡要戴眼鏡呀, 佢有600度近視呀, 佢成日都唔肯戴, 真係比佢激死~~有時出街d人好似怪獸咁睇...話咁細個戴眼鏡, 我真係想講"你估好想咩"....不過我都慣喇...

bochai,
你個b都好好呀, 我個囡20個月都只係8.5kg咋, 所以營養師要佢食加營素増肥, 不過啱啱食唔知得唔得呀~~有時我會覺得佢地身體健康就足夠啦...至於食咩奶粉, 只要夾到bb就ok喇..我個女有便秘, 佢只係夾到明治咋...

大宅

amon,
你囝囝真係好叻呀, 睇完你個故事, 真係好令人振奮, 早產b生命力真係好強, 係度祝福大家早產bb身體健康, 媽媽繼續努力...
我b都有做眼激光手術, 咁你囝囝有冇近視呀? 我囡有600度呀....好鬼深..不過唔緊要啦..好過睇唔到啦...係咪.
amon28 寫道:
過客
不用太擔心,要對BB有信心呀,看阿b生命力好强,最危險的日子已過,給他多些時間學習食奶,好快就可出院
計起來我仔仔同你阿B差不多大,仔仔18號就1歲,足月計就只得8個月,仔仔23週6日就出世,只得0.7kg(1.5磅),由於不是在產房出世,在病房病床,醫生當我係流產,姑娘只叫我痾仔仔落個兜,根住拿走仔仔放在一邊,沒有人去搶救,好彩仔仔大命自己喊救回自己,由於出世環境差,肺部嚴重感染,呼吸機要用到100度,情況反反覆覆,姑娘叫我們有心理準備,但我對仔仔好有信心, 每天探他都會講鼓勵說話,而且視覺莫病變嚴重,要做激光手術
呼吸機用了7個月後轉用好幼的氧氣,終於住了8個月醫院才可出院,現在仔仔肺都比較差,有時呼吸好大聲好速,需要早晚嗅類固醇氣去擴張氣管,要食各種維他命,耳鼻喉眼智能物利治療全部都要覆診.

大宅

amon28
我囡囡21個月大, 醫生話做完手術係會有近視架, 最衰我一路都冇迫佢帶眼鏡, 所以深得好快, 係呢幾個月成日迫佢帶囉, 希望會好d啦.. 醫生話等佢大個做激光減近視個d手術就ok架啦...
你囡囡都係21號覆診呀, 係眼科醫院呀, 你係咪呀? 如果係不如到時撞下啦..
amon28 寫道:
blue0
你囡囡幾大呀!600度咁深,其實有冇方法減低呀

上次囝囝覆診都話佢有輕微近視,所以我現在唔禁比囝囝睇電視,怕加速度數,要到21號覆診睇吓有冇加深,另外要check吓有冇豆雞眼,唔知囝囝真豆雞還是假豆雞,眼珠時常走在一起

大宅

我都係2點呀, 我應該會同老公一齊去囉.. 唔....希望下次有機會見到面啦...
amon28 寫道:
21號2:00 pm眼科醫院,你幾多點呀!
個日我放唔到假,係老公同仔仔覆診,錯失一個機會見你...
你是否和公老一起同囡囡覆診呀
[quote]
blue0 寫道:
amon28
我囡囡21個月大, 醫生話做完手術係會有近視架, 最衰我一路都冇迫佢帶眼鏡, 所以深得好快, 係呢幾個月成日迫佢帶囉, 希望會好d啦.. 醫生話等佢大個做激光減近視個d手術就ok架啦...
你囡囡都係21號覆診呀, 係眼科醫院呀, 你係咪呀? 如果係不如到時撞下啦..[quote]

大宅

amon28
我個女叫梓晴呀...到時我都留意下先~~
amon28 寫道:
blue 0
我叫咗老公留意吓你囡囡,你囡囡叫咩名呀!我仔仔叫華豐,大家試吓撞吓啦

首頁

尾頁

跳至