跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 請工人照顧bb的媽咪, 可否入黎分享下...

MrsBunBun 寫道:
我工人病o左,佢唔係好肯帶口罩,我返工時唔知佢會唔會帶口罩.
呢個工人越來越勞氣!雖然佢湊我個女湊得唔錯,我個女都好跟佢,但佢越來越唔聽人講!

我個印印都係咁 :-( :-( :-(

大宅

薳然媽媽 寫道:
聽人講,d印印會由第八個月開始變衰,因為佢地還哂debt. 

:cry: :cry: :cry:
有冇咩計仔預防呢

大宅

薳然媽媽:

真係炒個工人?聽你講佢做得都ok,佢o鍚薳然,薳然又跟佢.總好過佢唔o鍚薳然,薳然唔肯又跟佢ah.
你唔鐘意佢同你爭女,我工人之前都係咁,我同老公番到屋企佢都唔會俾和仔我哋抱,情願揹住bb一齊做嘢.咁我同佢講”先生(通常工人怕先生多d)番到屋企梗係想同bb玩o架啦,你要俾先生抱bb,唔係先生會唔開心的”咁情況就改善咗.

大宅

細露 寫道:

我都唔知而家個印印完約仲續唔續好, 又驚黎個更衰既,
又驚如果同佢再續多兩年, 到走時柏熙會仲難識應 :-|

我都係諗緊li樣嘢

大宅

薳然媽媽:

我同你諗d嘢都幾似,好似當佢係朋友咁, 接受佢既意見(如果係對bb好), 因為佢揍bb經驗多過我,我都會credit個工人(送吓小禮物).

我又唔會炳佢,只係會解釋比佢聽, 等佢�希望佢心服口服,
等佢條氣順d, 唔會係我面前就做我個套,我唔係樹就唔跟.

我又係”嬲完又好快就會抹左去,
唔會太過記係心 (不過唔代表唔記得)”的人.

我都建議你放吓佢假,等佢搵吓d朋友,講吓(對佢哋好緊要的)食吓,唔駛咁專註係薳然到,可能會好d呢.
怕佢學壞咪唔好放佢星期日law.我有時會自己放假湊bb俾佢放假,我都幾enjoy,可以同亞仔過二人世界

大宅

MrsBunBun,

我都係最唔鍾意佢黑口黑面.

不過我會直接問佢做mud唔開心,佢講就講,睇吓幫唔幫到佢,唔講就算.但佢知我知佢唔開心,佢又會好番d-->怪人

大宅

薳然媽媽:

我份人都係咁,
但要我好cool對工人, 我真的做不到,o個兩日我嬲左個工人, 同佢講野'頓"起個款, 我自己成日都唔開心, ---->我都試過,好似產後抑鬱咁

我個工人有時好cool,係咁做,一有時間就做,唔叫住佢佢係4:xx同你煮晚飯 :-( :-( 等我哋食嘅時候叮熱,死未 .但有時又成日同我傾計,$呀,家鄉呀,香港friend呀,mud都講一餐.都唔知邊樣真邊樣假

其實 "工人好與壞, 在乎溝通與關懷"........---->我同意o架,我係公司都係用li種方法的

首頁

尾頁

跳至