夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

@discovery 發表於 21-1-22 14:33
疫情之前,佢每逢星期六日要返上大陸。而家一年。

你老公點解逢星期六日上大陸?
返工冇理由星期六日先上去喎。佢咁返上去,維持左幾耐?要搞清楚佢地點搭上,搭上幾耐,才可以估計斷唔斷到。
我之前在其他post都講過,男人長時間上大陸,多數都出事。一來寂寞,二來受朋輩影響,三來大陸女人進擊,最後,山高皇帝遠,男人以為瞞得到。你和你老公都中年,正正面對中年危機。
你老公人工俾哂你,層樓寫你名,証明佢信任你,而佢都冇想過自己會離開你。三十年咁長時間,你之前仍覺得自己幸福,亦証明佢平時對你好。我認為值得俾一次機會大家。叫佢交出個女人的個人資料和聯絡方法,証明佢有心斷。你老公算係好男人,無理由益件大陸失婚小三。

varievarie    發表於 21-1-23 10:05

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

唔需要咁快原諒。要佢自己提出,佢可以做什麼去俾信心你。
我相信真係有豬朋狗友介紹個女人俾你老公,因為佢地好興咁做,要衰大家一齊衰,有共同話題。咁就要知道邊個豬朋狗友咁好介紹,以後可唔可以疏遠佢地?
因為疫情關係,你老公成年冇上大陸見件小三,係不幸中之大幸,至少佢地冇得繼續培養感情。check清楚你老公有冇滙錢俾小三或聘請佢工作,我唔信成年唔見可以齋talking保持關係,好多大陸小三都只係想搵錢搵著數。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

樓主,你老公明顯係錯。但佢會唔會改過,佢是否看重你和個家,你應該最清楚。
我只能講我見過不少回頭而又看來幸福的個案,至少我見幾對人退休之後出雙入對,一齊去下旅行,婚姻不夠完美,但已經好過很多人。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 dingu 的帖子

唔單止男人會出軌,女人都可以好濫。有供就有求,根本由阿爺嗰代已經係咁,只是以前嘅狗男女冇咁揚和冇咁厚面皮,正印亦冇網上平台可以講出嚟,大家才不以為意。
如果兩公婆年紀輕,有冇仔女都好,分開搵過個可能易過修補。
但如果兩公婆年紀唔細又相處多年,在大家都清楚對方的優點和缺點的情況之下,雙方仍有誠意保住婚姻,就不妨試下修補, 俾一次機會大家。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

vivianho 發表於 21-1-23 16:41
多次睇到被出軌女人的分享都提及已經不只一次被背叛,其實女人何苦為難女人?若然男人真心對待妳就唔會出 ...

雖然dingu 嘅行為比較激,但我支持佢喎。

呢個世界咁多男人,小三偏偏揀同人地老公上床,自己攞嚟賤。dingu 出一句聲,佢老公就出手,唔係dingu難為個賤女人,而係個男人當小三nothing。我並非話打人啱,但小三即刻明白自己幾低賤,唔會拖泥帶水,都幾好吖。我唔明點解要將自己和小三比。做小三嘅多數以為自己好特別,我唔會當佢地係正常人,更加唔會有兔死狐悲嘅感覺。至於離唔離開個男人係正印嘅事,想留就留,想走就走,幾時留,幾時走,唔需要和其他人交代。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

vivianho 發表於 21-1-23 19:40
一樣米養百樣人,如果一段感情無令你變好反而令你去傷害人,此舉可能會令你受刑責,咁樣應該係選擇錯人。
...

講到尾,我唔係有大愛嘅人。愛情會令我變好,但不代表要好到去包容傷害我嘅人。

dingu老公打小三,就算要受刑責,也是他的選擇。佢肯咁做,直接令小三知衰,而dingu條氣也應該順哂,有利身心健康。唔係正印叫小三勾人老公,邊個為難邊個?女人不應難為女人呢句話留俾小三吧。

雖然我和老公冇問題,但我身邊有不少出軌事件,男人出軌,真的太普遍,佢地好多仲係愛妻號。事件後,大多數都回頭,表面看來也很幸福,但大家都是女人,應該明白有些傷害是一世的,她們只是不捨得離開而己。故此,女人婚後真的不能放鬆,對C6好之外,也要增加自己的籌碼。萬一有什麼問題出現,選擇權也在自己手上。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

vivianho 發表於 21-1-23 21:00
聽過教唆、促使他人犯罪嗎?

Abets?謝謝提醒,如果有這一天,會小心,不會被揸住証據

在中國和台灣,通姦都有罪,就算上年台灣免除通姦刑事,但仍要負民事責任。可惜,在香港做第三者並非刑事罪。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

vivianho 發表於 21-1-23 21:41
我所指的不是通姦,而是傷害他人身體。

我指的也不是通姦,我對通姦無興趣。
刮人一巴要被人告,破壞人家庭就無犯法,無天理。

首頁

尾頁

跳至